Tung kritik mot serieomläggningen
Att nå elitserien i bandy är inte lätt.Och det blir ännu tuffare framöver - 16 elitplatser ska bli 12.- Varför ska bandyn göra tvärtemot vad andra idrotter gör och minska antalet elitlag? säger Henrik Eriksson, Kalix Bandy.
Säsongen därefter bantas elitserien ytterligare med två lag till 12. Jämfört med i dag så försvinner fyra platser i högsta ligan eftersom det totalt i den norra och södra allsvenskan finns 16 lag.
Det uppskattas inte hos lagen som satsar på att ta klivet upp från division I.
- Nä, det har vi sagt hela tiden. Det är inte rätt, jag tycker att 16 lag är ganska bra, säger Henrik Eriksson vars Kalix Bandy snart börjar jakten på en av de eftertraktade elitserieplatserna.
Ett av argumenten för att krympa elitserien är att få jämnare matcher. Ojämna resultat anses inte vara bra för sporten.
- Men måste se det i det långa loppet, det går inte att stirra sig blind på siffror. 15-1 i bandy motsvarar väl 8-2 i hockey eller 4-0 i fotboll, till exempel. Jag tycker att det här är fel argument för att få jämnare matcher. I stället borde det finnas rejäla övergångssummor så att det blir spridning på spelarna. I dag kan ett lag ta alla bra spelare utan att det känns särskilt mycket för dem ekonomiskt, säger Henrik Eriksson.
Tre allsvenska serier
Under den nya elitserien kommer det finnas tre allsvenska serier, södra, mellersta samt norra. Om Kalix inte går upp i elitserien kommer länets främsta bandyklubbar spela i den norra serien.
- Jag är lite kluven men det är nog en serie för mycket. Det skulle nog bara vara två. Steget att gå upp till elitserien är nog stort, säger Henrik Eriksson som misstänker att kvaliteten på lagen i allsvenskan kommer att sjunka vilket gör lagen sämre rustade när de ställs mot elitserielag i ett kval.
Anders Strömbäck, tränare i HT-Bandy, är inne på samma linje.
- På sikt tror jag det blir två allsvenska serie för att hålla klassen på matcherna. Det behövs bra serier under elitserien, säger han.
Karlsborgstränaren Anders Resin är kluven i frågan om serieomläggningen. Han saknar delvis den uppdelning av serien som fanns förut och som gav spänning under en hel säsong.
- Som det ser ut i dag kan det bli en dödperiod ganska tidigt på säsongen, säger han.
Bredden minskar
Han förstår tanken med att minska elitserieplatserna men ser samtidigt faror. Risken finns att bredden på bandyn minskas och det drabbar i sin tur storlagen vars rekryteringsbas minskar. Ungdomsspelarna får inte se sina idoler och förebilder lika ofta.
- För att få ett elitskick behövs det en bra bredd. Många av de mindre klubbarna, typ Ljusdal, ser fram emot när storlagen kommer dit och spelar, säger Anders Resin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!