Förbundet erkänner: "Kalix Bandy har kommit i kläm"

Kalix Bandys kassör Henrik Eriksson riktade stark kritik till svenska bandyförbundet i samband med att det stod klart att föreningen tvingas dra sig ur allsvenskan. Nu svarar förbundets generalsekreterare Pär Gustafsson på kritiken.

Pär Gustafsson, generalsekreterare på svenska bandyförbundet, kommenterar nu Kalix Bandys kritik om orättvis behandling.

Pär Gustafsson, generalsekreterare på svenska bandyförbundet, kommenterar nu Kalix Bandys kritik om orättvis behandling.

Foto: Simon Wikström/svenska bandyförbundet

Kalix2023-07-04 16:58

Det var under måndagskvällen som Kalix Bandy meddelade att de drar sig ur bandyallsvenskan på grund av ekonomiska skäl. I samband med detta menade Kalix Bandys kassör Henrik Eriksson att de känt sig motarbetade av resten av allsvenskan.

En sak som tärt på Kalix Bandys ekonomi är deltagandet i den allsvenska supercupen som spelas innan säsongen drar igång med seriespel.

– Pricken över i:et blev att vi, efter att ha spelat alla våra 18 senaste cupmatcher borta, inte fick spela årets matcher på hemmaplan. Vi skrev till samtliga tre motståndare, men ingen svarade, och då bestämde förbundet att vi skulle spela alla matcher borta i år igen. Det skulle kosta oss 80 000 kronor rakt av, så det köpte vi inte, sade Eriksson.

Efter att vi tagit kontakt med Anna-Karin Larsson, som är tävlingsansvarig på svenska bandyförbundet, för att de ska få ge svar på kritiken, hänvisar hon oss till dess generalsekreterare, Pär Gustafsson, för att få svar på frågorna.

Är det inte diskriminerande att Kalix ständigt måste spela borta i supercupen?

– Jag har full förståelse för att Kalix känner så och det är olyckligt att de känner sig diskriminerade. Men samtidigt måste vi någonstans ta hänsyn till alla lag när vi lägger spelscheman. Historiskt sett och även kommande säsong har vi gjort vad vi kan för att få till det bästa så att det blir så bra som möjligt för så många som möjligt, säger Pär Gustafsson.

Men är det inte orättvist att Kalix Bandy alltid är det lag som drabbas ekonomiskt?

– Ja, så är det. Men återigen, vi har svårt att göra något åt var Kalix ligger på kartan. Men vi har ett helikopterperspektiv när vi lägger våra scheman, men jag förstår Kalix känsla fullt ut och har min fulla respekt för deras åsikter.

Men det är ju inte likvärdiga förutsättningar, ekonomiskt eller sportsligt, att Kalix aldrig får spela hemma i cupen?

– Jag behöver kolla med vår tävlingskommitté om det där, jag har inte varit med i den diskussionen. Men det är klart, om det stämmer att det är 18 bortamatcher i rad så är det ju många.

Men det är väl orättvist att det inte är lika för alla?

– Ja, i det här fallet blir det så. Just i den här supercupen verkar det som att Kalix Bandy kommit i kläm, säger Gustafsson.

Är det här något ni på förbundet ska titta över?

– Jag är rätt så säker på att vi har tittat över det och försökt göra det bästa av det hela tiden.

Henrik Eriksson menar att Kalix har både förbund och de övriga 15 allsvenska föreningarna emot sig. Att söderlagen helt enkelt inte vill ha kvar Kalix i eliten.

– Det kan jag dementera direkt att det här är något som vi gör med mening för att diskriminera. I grunden tror jag inte någon vill det, men i det här läget som Kalix är i kanske det är lätt att uttrycka sig så. Men det finns ingen som motarbetar Kalix, säger generalsekreteraren.

I och med att Kalix nu drar sig ur ritas bandykartan om rejält på herrsidan. De tre nordligaste lagen i eliten (elitserien och allsvenskan) är nu Ljusdal, Edsbyn och Bollnäs nere i Gästrikland, dryga 70 mil söderut från Kalix.

– Det är jättetråkigt såklart och ett tufft besked för bandyn att Kalix drar sig ur. Självklart tycker vi norrbandyn är en viktig del och Kalix har ju varit fanbärare där under många år. Vi får hoppas att de kan komma igen och på något sätt få ordning på ekonomin och ta sig uppåt igen, säger Pär Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!