Per Johansson har inte hunnit känna efter hur det ska bli att möta sitt hemland när hans Montenegro på torsdagskvällen står för Sveriges EM-motstånd. Balkanlaget spelade sin grupp i Nancy i östra Frankrike, men har flyttat till Nantes vid Atlantkusten för EM:s mellanrunda.

Vi har rest en hel dag och vi bor mitt ute i ett industriområde. Det är ju ett härligt handikapp man får när man byter spelort. Så jag har fullt upp med det, sedan hur det känns i morgon (torsdag) det vet jag inte, säger han till det svenska pressuppbådet inför träningen i Hall XXL i Nantes.

"Gapas om medaljer"

Per Johansson var assisterande förbundskapten till Ulf Schefvert 2005–2008 innan han 2009 tog över själv. Året efter förde han Sverige till första medaljen på damsidan när Blågult tog silver i EM 2010, men efter OS-uttåget 2012 i London lämnade han posten. Sedan VM i Tyskland i fjol har han jobbet som högste ansvarige i Montenegro. Målet i EM är att sluta topp 5–8 för att ha en chans att nå en OS-plats.

Sedan gapas det om medaljer utanför vårt lag och landet vill ha det och hit och dit. Samtidigt har vi aldrig siktat på medaljer.

I det första gruppspelet blev det vinst mot jumbon Slovenien i premiären, men sedan förluster mot Ryssland (23–24) och Frankrike (20–25). Resultaten innebär att Montenegro är det enda laget som har noll poäng med sig till mellanrundans grupp 1.

Tränat ihop

Vi är till stor del fantastiskt nöjda med Rysslandsmatchen. Så här i efterhand känns det väldigt märkligt att vi inte kunde ta en eller två poäng, säger Johansson och fortsätter:
Mot Frankrike blev vi överkörda i första halvlek (8–16), det var inget att säga om.

Montenegro vann två raka träningsmatcher mot Sverige (30–28 och 32–30) under uppladdningen. Dessutom tränade landslagen tillsammans i Trollhättan.

Det kanske ni tycker är konstigt, men det är en ganska vanlig grej att göra. Då är ju nästa fråga: vem lärde sig mest av det? Jag vet inte. Kanske båda två.