Jenny Fransson: Livet är förstört

OS-brottaren Jenny Fransson har fastnat i dopningstest.

A-provet visar spår av den anabola steroiden metyltestosteron.

Det är de värsta dagarna i mitt liv. Det känns som hela livet är förstört, säger hon till Dagens Nyheter.

3 februari 2020 20:02

Jenny Fransson förnekar att hon har tagit substansen. I stället är hon inne på – i en intervju med DN – att hon har blivit utsatt för sabotage.

Min tanke är att någon som varit i lokalen när jag har tränat har gjort det här mot mig. Det är det enda som jag kan tänka mig. Jag förstår inte hur jag skulle ha fått in det i min mun annars, säger hon.
Jag vill egentligen inte tänka så, men den enda förklaring jag hittar är att någon som varit i träningslokalen eller gymmet har gjort det här mot mig.

Kan missa OS

32-åringen var en av de första idrottarna som Sveriges olympiska kommitté, SOK, tog ut till truppen till OS i Tokyo i sommar.

Efter beskedet om det positiva dopningstestet tas hon nu ur den svenska truppen i väntan på att B-provet ska analyseras och dessutom stryks hon helt från EM i Rom nästa vecka.

"Jag känner verkligen med Jenny som person. Hon är en värderingsstark individ och har alltid ställt upp för att ge tillbaka till idrotten, för att sprida de olympiska värderingarna till barn och unga. Jag både hoppas och tror att hon fått i sig det förbjudna medlet av misstag", säger verksamhetschefen Peter Reinebo i ett uttalande på SOK:s webbplats.

"Det är oerhört tråkigt att ett misstag får så stora konsekvenser. Om B-provet visar samma sak som A-provet kommer Jenny inte ha möjlighet att tävla för Sverige under OS i Tokyo."

Jenny Fransson testades den 9 januari. I slutet av förra veckan fick hon ett brev från Riksidrottsförbundet som förklarade att testet visade spår av den anabola steroiden metyltestosteron.

För DN berättar hon att hon först trodde att något hade blivit fel, och att hon sedan satte sig och grät.

Jag googlade på ämnet och blev bara mer och mer förskräckt över att jag haft det här i kroppen, säger hon.

"Svarta marknaden"

Enligt Tommy Forsgren, som utreder dopningsärenden på Svensk Antidoping, finns ämnet inte i något registrerat preparat i Sverige, säger han till Aftonbladet.

Den finns ju inte på den öppna marknaden i Sverige om man säger så. Den ingår inte i nått registrerat läkemedel. Det finns i så fall på den svarta marknaden, säger han.

Antidopningsexperten Arne Ljungqvist tror inte att fallet kommer att skada bilden av Sverige som ett land som arbetar mot dopning.

Nej, jag tror inte att det får sådana effekter. Det här är ju sådant som händer runtom att idrottare befinns dopade. Varje fall är ett fall oavsett var i världen det inträffar, säger han till TT.

Han säger att ärendet nu får ha sin gång.

Fakta: Jenny Fransson

Född: 18 juli 1987 i Karlstad.

Bor: Helsingborg.

Klubb: Gällivare SK.

Medaljer, OS: Brons i 69 kg i Brasilien 2016. VM: Guld i 72 kg i Kanada 2012, silver i 68 kg i Kazakstan 2019. EM: Guld i 72 kg i Ryssland, brons i 68 kg Ungern 2019, brons i 72 kg i Finland 2008.

Aktuellt: Testat positivt för den anabola steroiden metyltestosteron och missar därmed EM i Rom nästa vecka. Är borttagen från Sveriges OS-trupp fram till att B-provet är analyserat.


Fakta: Kända svenska dopningsfall

En rad svenska idrottare har genom åren misstänkts för eller stängts av för dopning. Här är några av de mest uppmärksammade fallen:

Meraf Bahta: Inför EM 2018 kom beskedet att löparen gjort tre missar i sin vistelserapportering. En utredning startades och så småningom stängdes hon av i ett år. I september 2019 var hon fri att börja tävla igen.

Abeba Aregawi: Löparstjärnan testades i januari 2016 positivt för hjärtmedicinen meldonium som nyligen förbjudits. Hon missade uttagningen till OS men friades senare på grund av oklarheter kring reglerna. I januari 2017 fick hon klartecken att tävla för Sverige igen.

Adil Bouafif: Långdistanslöpare som vid EM i Zürich 2014 lämnade positivt dopningstest med spår av epo. Avstängd till och med 22 september 2016.

Andreas Gustafsson Gångaren lämnade ett prov med spår av epo i december 2014 i USA. Stängdes av i två år till mars 2017.

Nicklas Bäckström: Hockeyspelaren fastnade i ett dopningstest inför OS-finalen i Sotji 2014 på grund av sin allergimedicin. Det slutade med en reprimand, men han missade OS-finalen.

Niklas Lindstedt: Kulstötare som testades positivt 2014 för ett otillåtet kosttillskott. Stängdes av i sex månader av RF, och därutöver sex månader i landslaget.

Ludmila Engquist: Sprang hem OS- och VM-guld innan häcklöparen fastnade i ett dopningstest då hon satsade på en karriär som bobstjärna 2001.

Göran Svensson: Tog fyra SM-guld i diskus. 1985 stängdes han av i 18 månader för dopning.

Tomas Johansson: Brottaren fråntogs sitt OS-silver från 1984 efter att samma år ha testats positivt för anabola steroider. Stängdes av i 18 månader.

Linda Haglund: Sprintern testades positivt för anabola steroider 1981 och stängdes av i ett och ett halvt år.

Ricky Bruch: Den framgångsrike diskuskastaren erkände efter karriären att han dopat sig med anabola steroider.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anders Wallin/TT