Första seniorlaget i Pajala på 40 år

För första gången på 40 år har Pajala HC ett aktivt A-lag. Just nu förbereder man sig för seriespel i division 3, och har redan siktet inställt på avancemang.

Laddade. Benjamin Niemi och övriga spelare i laget förbereder sig just nu för vinterns division 3-spel.

Laddade. Benjamin Niemi och övriga spelare i laget förbereder sig just nu för vinterns division 3-spel.

Foto: Nils Jönsson

Ishockey/Pajala2014-09-20 07:15

Först på plats är sportchef Mattias Kauppi. Som nummer två till träningen anländer lagledaren, tränaren och backen Mattias Uusitalo. Sedan droppar spelarna in en efter en. Det är torsdagskväll och Pajalas A-lag har träning i isladan. För första gången sedan säsongen 1974-75 kommer klubben i vinter att ha ett seniorlag i seriespel.

I juni anmälde man laget och under sommaren visade fler och fler spelare intresse att vara med.

– Jag skickade in anmälan utan att veta vem som skulle vara tränare eller hur många spelare som var med på det, säger Mattias Kauppi när han innan träningen bjuder på en kopp kaffe och visar ishallens kafé.

Vilka reaktioner har du mött efter att ni dragit igång?

– Alla tycker det är skitroligt, man får många frågor och det har bara varit positiva reaktioner.

Vad betyder det för ungdomarna i föreningen att ni startat upp seniorverksamheten?

– Det betyder jättemycket, det är nog viktigare än man tror att det finns ett A-lag. Det är alldeles för få lag i de lägre serierna i Norrbotten, det skulle behövas fler, eliten blir bättre med fler lag. Vi hoppas på att få hit ungdomarna för att titta på hemmamatcherna.

Vad är målet den här säsongen?

– Målet är, om vi får ihop det ekonomiskt och vi får ihop spelare, att ta oss till tvåan naturligtvis. Att det ska finnas en fortsättning på det här, säger Mattias Kauppi.

Kaféet är lite småkyligt och belysningen svag. Utefter väggarna finns gamla lagfoton, matchtröjor och vimplar prydligt upphängda.

– Där är Uusitalo, säger Mattias Kauppi plötsligt och pekar på ett inramat foto på ett av klubbens ungdomslag från år 2000.

På mellersta raden står en 11-årig Mattias Uusitalo i gulsvart matchtröja. Nu, 14 år senare, har han efter två säsongers spel i Övertorneå blivit lagledare för Pajalas nybildade A-lag. När Övertorneå drog sig ur division 2 i somras valde han och flera andra att gå över till Pajala.

– Jag blev lite trött på pendlandet till Övertorneå, men kände ändå att jag ville spela hockey. Man måste ha en organisation och jag tog på mig lagledarrollen, säger han.

Efter ett par veckor som spelare, tränare och lagledare är han nöjd med hur det ser ut inför seriepremiären i november. Precis som sportchefen spänner han bågen högt när det gäller årets målsättning.

– Det har varit bra uppslutning och hur kul som helst. Vi har kunnat ha mycket fart på träningarna. Målet är såklart att gå upp en division, men man måste också inse att vi har killar som inte spelat seniorhockey tidigare.

Hur tror du det blir att spela hockey hemma i Pajala igen?

– Det ska bli jäkligt kul faktiskt. Vi har haft ett träningsgäng tidigare, men seriespel blir ju en helt annan grej.

Yngst i den åldersblandade truppen är 15-åriga John Uusitalo. Efter skadeproblem och en vända i Brooklyn Tigers tar han nya tag i Pajala.

– Jag ska träna ikapp, jag har varit skadad mycket. Jag tänkte först inte spela alls den här säsongen, men när jag hörde att det skulle bli ett A-lag tänkte jag att det kunde var kul, säger han.

Klubbens budget för vinterns division 3-spel ligger på cirka 80 000 kronor. Med en nystartad seniorverksamhet återstår mycket att tänka på och många detaljer att ordna för sportchef och lagledning. John Uusitalo säger att han tycker det är lite tyst i omklädningsrummet utan musik. Medan han byter om inför torsdagsträningen förelsår han därför att en ny stereo borde köpas in.

– En ny stereo har inte högsta prioritet just nu, säger Mattias Kauppi och skrattar.

Div 3 Norra A

Här är lagen i division 3 Norra A:

Bodens HF

Gällivare HF

Hertsörinken IF

Kiruna City HF

Pajala HC

Rosvik/Piteå

Älvsby IF Hockey

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!