Rekordmannen ville aldrig kliva av isen

Luleå Hockeys mesta spelare firade mest av alla efter segermatchen mot Linköping och har inga planer på att sluta.

Foto: Pär Bäckström

Ishockey/Luleå2016-01-07 22:30

Den 18 september 2001 drog Jan Sandström på sig Luleå Hockey-tröjan för första gången och gled ut framför publiken i dåvarande Delfinen.

Tillsammans med Osmo Soutukorva bildade han backpar bakom Stefan "Skuggan" Nilsson, Sami Mettovaara och Jonathan Hedström. Ett ögonblick han aldrig kommer glömma.

– Nä, det är någonting som sitter kvar. Det var extra pirrigt såklart. Visst pirrar det fortfarande litegrann innan matcherna, men kanske inte på samma sätt som då, säger veteranen.

Själva matchen var inte lika munter. Förlust med 0–2 mot Modo och två besök på botbänken för debutanten.

Sedan dess har det runnit mycket vatten under bron. Efter matchen mot Linköping sitter 37-åring med gruvrocken på, ett pris som delas ut inom laget till matchens arbetare, och har då tangerat Roger Åkerströms rekord på 792 matcher i LHF-dressen.

– Äh, det är ingenting som jag har funderat så mycket över. Det är väl mest ett tecken på att jag börjar bli väldigt gammal och inte har så jättemånga år kvar. Men det är någonting jag är stolt över.

Det var också nära att bli ett perfekt manus på rekordmatchen. 12.53 in i den första perioden fick backen pucken i samma position där han avlossat många skott som resulterat i mål. Men istället för att söka det bortre krysset blev det ett låg handledsskott som räddades av Marcus Högberg.

– Ja, som vanligt fick jag inte upp pucken. Jag försökte bara få den förbi forwarden. Lite synd, men huvudsaken var att vi vann.

För hans lagkamrater hade inga problem att hitta nätet.Toni Rajala gjorde 1–0, snyggt framspelad av Emil Sylvegård. Karl Fabricius utökade till 2–0 i den sista perioden efter en servering från Jacob Lagacé och Lucas Wallmark punkterade matchen med 3–1 i tom målbur.

Efter matchen stannade Jan Sandström kvar länge på isen och tackade supportrarna.

– De är fantastiska. Det spelar ingen roll om det är 27 minus eller plus. De är där och stöttar en och har stått bakom mig hela karriären. Självklart blir jag rörd.

Och några planer på att lägga av har han inte.

– Jag känner mig inte gammal och borde kunna spela på den här nivån ett tag till. Men vi tar det säsong för säsong nu.

Andra klubbrekord i Luleå Hockey

Flest mål: Lars Hurtig – 212

Flest assist: Stefan Nilsson – 414

Flest poäng: Stefan Nilsson – 538

Flest utvisningsminuter: Thomas Berglund – 1266

Flest nollor: Jarmo Myllys – 35

Flest mål i en match: Tore Öqvist, Juha Nurmi, Lars Gunnar Pettersson, Lars Hurtig, Jonas Rönnqvist och Johan Harju – 4

Flest assist i en match: Matti Ruisma, Pauli Järvinen, Thomas Berglund och Jaroslav Obsul – 5.

Flest poäng i en match: Pauli Järvinen – 8.

Längsta poängsvit: Tomas Surovy – 12

Källa: Luleå Hockey

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!