Guldet förändrade ikonens liv

Luleå spelar i dag sin sista grundseriematch på hemmaplan. Då ska guldlaget från 1996 återförenas och hyllas inför publiken.

Robert Nordberg.

Robert Nordberg.

Foto: Elisabeth Hedman

Ishockey/Luleå2016-03-05 08:00

Det var nu tjugo år sen som Thomas "Bulan" Berglund lade sig på pucken vid den sista tekningen i den femte och avgörande SM-finalen mot Frölunda – och Luleå Hockey bärgade sitt första och hittills enda SM-guld.

I samband med dagens match mot Djurgården kommer guldlaget från 1996 att hedras.

– Det ska bli fantastiskt trevligt. Som jag förstått det ska i stort sett hela gänget komma, säger Robert Nordberg som mer än gärna drömmer sig tillbaka till tidpunkten då bucklan lyftes.

– Det var en stor fest, var man än var i Göteborg. Mitt starkaste minne från den finalserien var att jag först inför den sista perioden i den avgörande matchen fick känslan att vi faktiskt kunde vinna det här. Då blev man helt plötsligt väldigt nervös. Men vilken känsla det var efteråt, säger han.

Robert Nordberg är i dag assisterande tränare i Piteå Hockey, vars säsong tog slut förra veckan efter playoff-rysaren mot Södertälje. Han berättar att guldsäsongen i Luleå låg till stor grund till att han i dag är verksam som tränare.

– Vi hade en fantastisk grupp på så många sätt. Vi hade väldigt högt i tak och var alltid raka och ärliga mot varandra. Fanns det någon som inte var bra så fick han höra det direkt. Man tvingades prestera, och det var nog anledningen till att vi fick ihop det så bra, säger han och fortsätter:

– Av just den anledningen blev det en väldigt speciell känsla för mig efteråt, en tomhetskänsla. Det förändrade mitt liv och mina värderingar. Men samtidigt är det nog en stor anledning till att jag är tränare i dag, säger han.

Hur ska det bli att träffa alla gamla lagkamrater igen?

– Hur kul som helst, många har man ju stött på genom åren men långt ifrån alla. Vissa har jag inte sett sen guldet.

Här är hela guldlaget från 96:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!