CHL-bossen imponerad av Luleå

Målet är att expandera turneringen – då ser CHL-bossen Martin Baumann Luleå Hockey som ett föredöme.

På plats. CHL-bossen Martin Baumann på besök i Luleå.

På plats. CHL-bossen Martin Baumann på besök i Luleå.

Foto: Eija Dunder

Ishockey/Luleå2014-11-04 18:53

Inför tisdagskvällens CHL-match mellan Luleå Hockey och Salzburg fanns turneringens boss Martin Baumann på plats i Luleå. Schweizaren är en av de stora hjärnorna bakom Champions Hockey League. En turnering som är skapad för att utse vilket som är Europas bästa hockeylag.

– Målet med turneringen är egentligen två saker. Dels att utse vilket lag som är bäst i Europa, men också att expandera de tidigare turneringarna som European Trophy. Då var det skandinaviska lag som spelade. Nu vill vi ha med lag från hela Europa, säger Martin Baumann.

Frågan som diskuterats mest är om Europas bästa hockeylag verkligen kan utses utan att KHL-lag deltar. Det är också den frågan som CHL-bossen oftast får.

– Sportsligt sett så behöver vi dem absolut, men det är en del politiska bitar bakom det. Dels spelar KHL-lagen väldigt mycket fler matcher så det är svårt för dem att hinna spela CHL också med alla landslagsuppehåll som också finns. Där är det stora problemet även för KHL-lag utanför Ryssland, säger Baumann och syftar inte minst på det finska KHL-laget Jokerit med de tidigare Luleåspelarna Johan Harju och Linus Omark.

– Jokerit vill väldigt gärna vara med, men det är svårt att få in dem i vårt schema och sedan har vi ju redan åtta lag från Finland. Jag hoppas att vi kan börja med att få med kanske två eller fyra lag från KHL, men jag har en känsla att det antingen är inget lag eller åtta lag.

Det är inte ovanligt att Baumann besöker fyra länder på fyra dagar under perioderna då CHL spelas. Mestadels för att besöka klubbarna, prata med ledningen, tränare och även bilda sig en uppfattning om supportrarnas uppskattning till turneringen. Framför allt minns Baumann en match som han besökte tidigare i höst. Den spelades i England mellan Nottingham och Luleå.

– Det är den mest imponerande matchen sett till fansen och seriösiteten. Luleå vann med 10–0, men fansen och atmosfären var fantastisk, säger Baumann som också såg Luleå Hockey som ett föredöme i den matchen.

– Framför allt imponerades jag av hur seriösa de var. Jag har aldrig sett ett lag som kommer till en match med så många personer från organisationen. Att resa med så många kostar mycket pengar och det visar hur engagerade Luleå Hockey är. Det gjorde mig väldigt glad att se det, säger Martin Baumann.

Där hoppas Martin Baumann att Champions Hockey League har tagit sig till år 2019:

CHL om fem år

Alla klubbar ska vara stolta att vara en del av CHL.

Fler länder, men färre lag i turneringen.

Kvalitén på lagen ska ha höjts.

CHL har närmat sig samma status som Champions League har i fotboll.

Så småningom ska lagen genomgå en form av kval för att delta i CHL.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!