Tyrväinen redo för äventyret: Därför skrev han bara på för ett år

Det har varit klart i en månad. Nu är det också officiellt att Juhani Tyrväinen spelar i Köln nästa säsong. Här berättar han om klubbvalet, varför det blev ett ettårskontrakt och hur svårt det var att lämna Luleå. ”Det är press på mig att jag måste leverera direkt”, säger han.

Han flyttade ifrån Luleå i april och nu är Juhani Tyrväinen klar för Köln i tyska ligan.

Han flyttade ifrån Luleå i april och nu är Juhani Tyrväinen klar för Köln i tyska ligan.

Foto: Montage: Pär Bäckström/Bildbyrån

Ishockey2024-07-04 19:14

Vi har tidigare skrivit om att det blir Köln i tyska ligan som blir Juhani Tyrväinens nya lag. På torsdagen presenterade klubben sitt nyförvärv. 

När vi får tag på centern är han i Helsingfors och berättar att övergången har varit klar i en månad.

– Folk har frågat mig var jag ska spela och vad som händer. Nu är det kul att man kan prata om det, säger Juhani Tyrväinen.

Välmeriterade finländske tränaren Kari Jalonen blir ny tränare i klubben och det spelar förstås in. Men Köln var tidigt ute efter 33-åringen.

– De var intresserade lite innan de signade den finska coachen. Det känns som att det går lite långsamt i Tyskland med sånt här. Det hände inte så mycket under sommaren, men efter att de signade den finska coachen gick det ganska fort. Det känns som en bra kombo för mig. Det är ett nytt lag, men ändå en finsk coach som kanske känner mig lite bättre än de i Tyskland, säger Tyrväinen och fortsätter:

– Det är ett bra val och jag har också sett lite videos och hört om Kölns hemmaarena och stämningen där. Jag tror att det kommer bli en kul upplevelse för mig både stadsmässigt och hockeymässigt. 

Kölner Haie, som klubben heter på tyska, brukar beskrivas som en av de bästa publikklubbarna i Tyskland. Hemmaarenan Lanxess arena tar 18 700 åskådare. 

– Min bror spelade i Tyskland för två år sedan. Han sa att det är en fin stämning där.

Har du haft andra klubbar att välja på?

– Ja, lite grann, men ingenting seriöst skulle jag säga.

undefined
Han flyttade ifrån Luleå i april och nu är Juhani Tyrväinen klar för Köln i tyska ligan.

Tyrväinen har träffat tränare Jalonen i landslagssammanhang tidigare, men han känner honom inte så väl.

– Jag har hört ganska mycket från andra spelare om honom som coach. Jag har sett hans karriär och det har oftast gått ganska bra. Jag har hört att han är en hård och tuff tränare. Men det brukar vara så att de som vill vinna och visar sina känslor oftast är de bästa coacherna. Jag tror att det blir en bra kombo för mig.

Blivande lagkamraterna Frederik Storm och Andreas Thuresson har Tyrväinen mött i SHL, men det finns en person han känner i staben: landsmannen Esa Maunula som är materialare. 

– Jag hade honom när jag spelade i Jokerit för länge sedan. Det var typ mina första år som proffs. Det är kul att han är där. Och jag har hört rykten om att det skulle bli en annan finsk spelare till i laget, men jag vet inte om han har signat. Vi får se.

undefined
Finske stortränaren Kari Jalonen är också ny i Köln.

Du har skrivit ett ettårskontrakt. Ser du dig själv spela efter nästa säsong också? Hur långt tänker du?

– Nej, vi frågade inte efter ett längre kontrakt. Jag sa till min agent att jag vill ha ett ettårskontrakt och se hur kroppen känns och hur jag känner mig. Vi får se hur säsongen blir i Köln och får se hur vi bestämmer oss, jag och min flickvän, med hur vi ska göra. Det är ganska lugnt också om det inte blir bra att jag inte är fast i ett tvåårskontrakt. Det är också lite press på mig att jag måste leverera direkt.

Hur var det att smälta att du skulle lämna Luleå?

– Det var ju jobbigt att lämna Luleå. Det har blivit som ett hem för mig. Fem år är en ganska lång tid. Jag lärde känna mycket folk och staden. Jag vet också att det är bra för mig att hitta något annat och se om det blir bättre eller värre. Om jag fortfarande spelar bra så kanske det blir en säsong till i Luleå, men det vet vi inte.

Tyrväinen hejdar sig själv lite. Han vill inte lova att han kommer tillbaka till Luleå Hockey.

– Jag vill inte ge någon, vad säger man, hopp om att jag ska komma tillbaka. Vi får ta året som kommer och se vad som händer. Men jag har fått jättefina minnen från mina år i Luleå och jag kommer alltid att ha varma känslor för Luleå.

Tar du med dig lineup-låten du hade i Luleå till Köln?

– Haha, vi får se. Jag har pratat lite om det med min flickvän, men jag tycker att det är en Luleågrej. Jag kanske byter, men det är inte bestämt ännu. Jag vet inte ens om de har samma grej som i Luleå. Vi får se. Jag tror att det var en Luleå-grej och det var ju Luleåfansen som skapade den stämningen så jag kanske lämnar det i Luleå.

I slutet av juli går flyttlasset till Köln. Till dess fortsätter Tyrväinen att sommarträna i Helsingfors och redan nästa vecka ska han träna lite på is.

– Nu ska vi tillbaka på is och få tillbaka hockeykänslan så att jag är redo när vi träffas med laget i augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!