"Det som kommit till ytan är chockerande"

Kyle Beach utsattes för sexuella övergrepp i NHL och mobbades av lagkamrater efteråt. Skandalen har väckt reaktioner långt över Atlanten. "Det som kommit till ytan är chockerande", säger Stefan Johansson, från Piteå, som lirade med kanadensaren i HV71.

I förra veckan uppdagades sexuella övergrepp i Chicago Blackhawks mästarlag 2010. "Det som kommit till ytan är chockerande", säger Stefan Johansson (bilden) som lärde känna brottsoffret Kyle Beach i HV71.

I förra veckan uppdagades sexuella övergrepp i Chicago Blackhawks mästarlag 2010. "Det som kommit till ytan är chockerande", säger Stefan Johansson (bilden) som lärde känna brottsoffret Kyle Beach i HV71.

Foto: TT/Bildbyrån

Ishockey2021-11-02 08:59

Det stormar runt klassiska NHL-klubben Chicago Blackhawks. 

I förra veckan offentliggjordes en utredning som avslöjar en videotränares sexuella övergrepp i mästarlaget 2010 – vilket mörkades av flera högt uppsatta personer i organisationen. 

Offret i den oberoende utredningen – som inleddes i maj tidigare i år – var länge anonym. Tills Kyle Beach nyligen trädde fram i en känslosam intervju med kanadensiska tv-kanalen TSN. 

– Det var magstarkt att titta på. Oerhört modigt av honom att kliva fram och berätta. Jag blev väldigt berörd när jag såg intervjun, säger Stefan Johansson, från Piteå, som lärde känna Beach litegrann under tiden i HV71.

undefined
Kyle Beach var utlånad till HV71 från Chicago Blackhawks en kort period säsongen 2013/2014. I dag är kanadensaren 31 år. (Arkivbild)

Säsongen 2013/2014 skrev dåvarande SHL-klubben ett låneavtal med Blackhawks, varpå kanadensaren hamnade i Småland under drygt två månader.

– Vi spelade bara med varandra ett kort tag, men han lämnade stora avtryck. En otroligt fin och varm människa som bryr sig om sina lagkamrater. Det är så jag minns honom, fortsätter Johansson.

Men knappast visste någon i HV71 vilket bagage Kyle Beach bar med sig. 

– Det var absolut inget som märktes på honom när vi spelade ihop. Det som kommit till ytan är chockerande.

Däremot visste alla i Chicago Blackhawks omklädningsrum. Det uppger åtminstone ett par spelare i sina vittnesmål. Men istället för lagkamraternas stöttning möttes Kyle Beach – enligt egen utsago – av homofobiska tillrop efter övergreppet. 

undefined
Det var under slutspelet 2010 som Chicago Blackhawks kallade upp Kyle Beach från farmarlaget, varpå den då 20-årige forwarden skall ha utsatts för sexuella övergrepp av klubbens dåvarande videocoach. (Arkivbild)

Återigen hamnar ordet "machokultur" på tapeten. Stefan Johansson, som under sin spelarkarriär tillhörde flera klubbar i SHL och Hockeyallsvenskan, framhåller att en hård jargong även förekommer i svenska omklädningsrum. 

Men han hoppas och tror att den är på väg att suddas ut. 

– När jag var yngre pratade man inte lika mycket om olika frågor som man gör i dag. Jag upplevde att omklädningsrummet blev en mer öppen och accepterande miljö under mina år som spelare. Jag kan inte svara på om machokulturen är större inom ishockeyn jämfört med andra sporter, men jag tycker att det är jättenyttigt att de här frågorna lyfts fram.

undefined
Stefan Johansson var back i flera SHL-klubbar under sin karriär, bland annat i HV71. På meritlistan finns även åtta landskamper med Tre Kronor.

Vem som helst kan påverka kulturen i ett lag, men oftast förväntas några spelare sätta tonen lite extra. 

Lagkaptenerna. 

Själv fick Stefan Johansson förtroendet som assisterande kapten i både AIK och Södertälje under sin spelarkarriär. 

– Jag växte otroligt mycket som människa när jag fick ta på mig den rollen och det ansvaret, säger han.

Vad kännetecknar en bra lagkapten i dina ögon?

– En bra lagkapten är någon som driver gruppen på ett föredömligt sätt, får alla att känna sig delaktiga och sedda, och visar vägen för vad just den klubben vill stå för. Det behöver inte alltid vara den bästa spelaren på isen, utan kan vara någon som har en mer undanskymd roll, men som ändå kan vara oerhört viktig i ett omklädningsrum.

undefined
Ledarskap är viktigt i ett omklädningsrum. Stefan Johansson hade ett "A" på tröjan när han spelade i AIK och Södertälje, som symbol för sin assisterande kaptensroll. "Mycket handlade om att få alla att känna sig välkoma. Det var enbart positivt och lärorikt", säger han.

Baksidan med idrott kan ibland vara grym. Stefan Johansson tycker att det är tråkigt – men oerhört viktigt – att de negativa bitarna uppmärksammas och diskuteras. Men när ett lag fungerar som det ska, så kan det vara bland det finaste som går att vara med i.  

– Det finns otroligt mycket positivt kring ishockey och lagidrott generellt. Alltifrån att man skaffar vänner för livet, till att få känna tillhörighet i en grupp och att sträva efter resultat tillsammans – den känslan är otroligt häftig. Det var också den känslan som drev mig medan jag var aktiv. 

undefined
Numera verkar Stefan Johansson (till höger) som domare i Hockeyallsvenskan.

I dag är Johansson 33 år och jobbar på bank i Nacka där han bor tillsammans med sin familj. Fortfarande snörar han ofta på sig skridskorna också – som domare i Hockeyallsvenskan. 

– Det finns många likheter med att vara spelare i ett lag. Vi är ett mindre team, men i hela domargruppen finns en enorm gemenskap. Även om vi inte vinner några matcher, så är vi en kvartett som tillsammans ska försöka uppnå resultat och göra bra prestationer. 

undefined
Ingen ska behöva behandlas dåligt i ett omklädningsrum. I ett lag är sammanhållingen det viktigaste, tycker Stefan Johansson. "Alla ska känna sig hemma i ett lag och kunna vara sig själva", säger han.

När Stefan Johansson får skicka en hälsning till unga hockeyspelare, är det just gemenskapen han vill slå ett slag för. I ett bra lag drar alla åt samma håll. Ingen ska behöva bli dåligt behandlad i omklädningsrummet.

– Jag vill att ishockeyn ska vara öppen och mottagande, att alla ska känna sig hemma i ett lag och kunna vara sig själva. Det tycker jag är otroligt viktigt. Hoppas att alla som vill börja ishockey känner sig välkomnade och att man spelar för att det är kul. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!