Tacklingarna har lyft damhockeyn: ”Har ökat värdet”

SDHL fortsätter att tillåta tacklingar även kommande säsong. Luleå Hockey/MSSK:s Anna Kjellbin säger att de nya reglerna har gett ett snabbare spel och att det hjälpte Damkronorna att spela jämnt mot Kanada i VM. ”Värdet på damhockeyn har ökat”, säger hon.

Luleås Ronja Savolainen delar ut en tackling i finalserien mot Brynäs.

Luleås Ronja Savolainen delar ut en tackling i finalserien mot Brynäs.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Ishockey2023-06-05 08:00

I andra länders ligor och internationellt spel är det fortfarande förbjudit med tacklingar i damhockey. Det svenska beslutet att inför förra säsongen tillåta tacklingar i SDHL står ut. Men förbundet är nöjd med utvecklingen och i förra veckan kom beskedet att samma regler kommer att gälla även den kommande säsongen.

Luleåbacken Anna Kjellbin tycker att det är positivt.

– Det kommer att ta några år innan man får in hela rutinen på det. Men jag tycker att det var ett komplement till vårt spel. Det gör att det krävs mer av spelarna på isen. Men jag skulle säga att jag är positiv till det. Det blir ett lite snabbare spel. Det krävs att man släpper pucken snabbare. Det krävs också att man scannar av innan man kommer till pucken och vet vad man ska göra när man kommer dit, säger Anna Kjellbin.

Går det att peka på fler sätt som det märktes i spelet? 

– Det blev ju ett tuffare spel. Det blev mycket enklare att sätta stopp i spelet. Jag tycker att det blev ett högre pucktempo för man kunde inte hålla i pucken på samma sätt som man kunde göra tidigare. Nu blev man stoppad genom en tackling. Det är högre krav på motoriken också. Det krävs att man är tillräckligt stark. Både för att kunna ta emot tacklingar men också ge tacklingar.

Men det finns en kanske ännu viktigare aspekt.

– Värdet på damishockeyn har ökat när vi har tagit steget och infört tacklingar. Nu finns det egentligen ingen skillnad i regelboken mellan dam- och herrhockeyn. Med det hoppas vi kunna locka fler folk till våra matcher och få ett större intresse för damhockeyn. Sen har ju reglerna inte ändrats internationellt. Där blir det ju en balansgång att gå mellan SHL och internationellt spel. 

undefined
Luleås Ronja Savolainen delar ut en tackling i finalserien mot Brynäs.

Det spelades två VM i anslutning till den gångna säsongen. Ett i Danmark i augusti och ett i Kanada i april. Kjellbin är lagkapten i Damkronorna och hon såg skillnaden i Sveriges spel efter en säsong med tacklingar i SDHL.

I den första VM-turneringen drog Damkronorna på sig många utvisningar och blev straffat för det.

I den senaste turneringen blev den mer fysiska hockeyn en fördel för Sverige.

– Det var en bättre balansgång och det gynnade oss i spelet att kunna gå fullt ut. Men samtidigt vet vi ju att inte får tacklas på samma sätt. Det gäller att man suger in motståndaren. VI har fått det lite mer i ryggraden att kunna göra det rejält på ett annat sätt. Rejält, men schysst. 

undefined
Anna Kjellbin tycker att det är positivt att tacklingar är tillåtna i SDHL.

För första gången på länge skakade Damkronorna Kanada och kunde lika gärna ha vunnit kvartsfinalen som Lönnlöven tog hem efter förlängning.

– När vi mötte Kanada som generellt har stora och starka spelare gynnade de oss att vi kunde vara mer rejäla och sätta stopp i spelet. Då blev vi jobbigare att möta. Min känsla är att det har varit positivt för oss.

Kan man ha en värld med olika regler för internationellt och nationellt spel?

– Nej, personligen tror jag inte det. Jag tror att det kommer börja hända någonting. Vi hör fler och fler länder som är väldigt positiva till att vi har tagit det steget här i Sverige. Vi fortsätter att få in utländska spelare in i vår liga så jag tror inte att det komma att hålla i längden. Jag tror och hoppas att det kommer bli en förändring i regelboken internationellt också. Sen är det väl frågan om när och hur snabbt det går. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!