Sverige mot gruppseger i JVM: ”Bra utdelning”

Efter en sömnig start vaknade Juniorkronorna till liv mot Kazakstan i JVM-ishockeyn.Det blev till slut storseger med 6–2 och ytterligare ett kliv mot gruppsegern.Frölundaforwarden Samuel Fagemo blev tvåmålsskytt för andra matchen i rad och leder nu turneringens skytteliga.

Sveriges Samuel Fagemo jublar tillsammans med Nils Höglander.

Ishockey2019-12-30 19:48

Efter tre raka segrar behöver Sverige två poäng i nyårsaftonens gruppavslutning mot Slovakien för att säkra gruppsegern. I så fall för 13:e året i rad.

– Det är fokus på att spela så bra som möjligt mot Slovakien i morgon, säger Samuel Fagemo till TV6.

Vilka som blir motståndare i kvartsfinal från den andra gruppen avgörs först på nyårsafton, men det mesta talar för Tjeckien eller Tyskland.

Det skulle dock ta ett tag innan Juniorkronorna varvade upp i den näst sista gruppspelsmatchen mot gruppjumbon Kazakstan i Werk Arena i Trinec.

Det var snarare Kazakstan som skruvade upp tempot och satte JVM-debuterande målvakten Jesper Eliasson, som fick chansen i stället för Hugo Alnefelt, på prov.

Precis som mot Schweiz i lördags kväll var det glödhete Frölundaforwarden Samuel Fagemo som drog i gång Sverige och gjorde matchens två första mål.

Efter 15.12 av den första perioden sköt han ledningsmålet från nära håll efter att Nils Höglander spelat fram.

I den andra perioden gjorde svenskarna fyra mål – varav tre kom i numerärt överläge på lika många chanser i powerplay.

Fagemo sköt sitt femte mål i turneringen fram till 2–0, leder därmed JVM:s skytteliga, och sedan blev Linus Öberg förste målskytt vid sidan av den blågula förstakedjan och 17-årskedjan.

– Jag tycker att vi har fått bra utdelning, så det är väldigt roligt, säger Fagemo.

Nils Höglander sköt 4–0 och Jonatan Berggren gjorde 5–0. Därmed har spelare från samtliga svenska kedjor gjort mål.

Däremot återstår det för backarna att spräcka nollan.

Kazakstan hade inte mycket, men när de fick chanserna handlade det om frilägen. Almtunamålvakten Eliasson räddade ett, men när Oleg Boiko fick friläge från defensiv blålinje – sedan Philip Broberg tappat pucken - kom utdelning för kazakerna.

I tredje perioden slog svenskarna av på takten, men Frölundatalangen Lucas Raymond, 17, gjorde mål för andra matchen i rad och satte 6–1 innan Kazakstan reducerade på nytt. (Trinec, TT:s utsände)