Storskräll i DM-finalen – AIF vann

Kiruna AIF inledde finalen mot Luleå med en 6–0-ledning. Det var något man förvaltade då Luleå endast mäktade med att hämta in ett enda mål i matchen som slutade 8–3.

Det blev Kiruna AIFs lagkapten Alexander Selin som fick lyfta bucklan efter den något överraskande segern mot Luleå Hockey i DM-finalen.

Ishockey2020-02-06 21:25

Kiruna AIF inledde matchen i ledning med 6–0 enligt handicapsystemet som råder i DM.

Skulle tro att de flesta var nyfikna på att se hur länge Kiruna AIF kunde hålla nollan.

Det var nog inte fullt lika många som trodde att Kiruna AIF skulle utöka ledningen, men så blev dett inte.

Kiruna AIFs lagkapten Alexander Selin kom fri och lurade Luleå Hockeys målvakt och helt plötsligt var ställningen 7–0 till AIF.

– Det är en rolig match och bra spel från vår sida, säger målskytten Selin i första periodpausen innan han fortsätter:

– Vi måste hålla vårat spel enkelt för vi möter många toppspelare.

Emil Larsson hade under den första perioden två frilägen utan att vara riktigt nära att utnyttjade något av dem. På sitt tredje friläge stoppades han bryskt och fick straff.

Det såg ut som om att han hade lurat bort AIFs målvakt Dominik Salama, men denne fick upp plocken.

Trots att Luleå Hockey fick chansen att spela med både en och två man mer i inledningen av den andra perioden så höll Kiruna AIF nollan.

SHL-lagets första mål kom i spel med en man mindre. Det var fransmannen Auvitu som hittade en ren Isak Brännström som inte gjorde något misstag.

Men strax efter det målet så utnyttjade AIF en svag defensiv insats av Luleå Hockey och transatlanten Cheyne Matheson direktsköt in 8–1.

Luleå Hockey fick en ny chans i spel med en man mer och då lyckades Konstantin Komarek peta in en retur till 2–8.

Inför den sista perioden var ställningen 8–2 till Kiruna AIF, men mer anmärkningsvärt var väl att det i matchen stod 2–2.

I den tredje perioden uteblev den förväntade anstormningen av Luleå Hockey.

Luleå Hockey visade verkligen upp en blek figur samtidigt som Kiruna AIF givetvis växte ju längre matchen gick.

Matchens absolut bästa spelare var hemmamålvakten Dominik Salama.

– Jag tycker att jag gjorde en ganska bra match och försvaret gjorde ett stort jobb, säger Salama.

Vad ger den här matchen er?

– Mycket själförtroende och det blir bra att ha med oss senare.

Matchfakta

DM-final

Kiruna AIF–Luleå Hockey

Målen: 7–0 (06:24) Alexander Selin (Viktor Lund, Linus Rosdahl), 7–1 (24:53) Isak Brännström (Yohan Auvitu), 8–1 (27:00) Cheyne Matheson (Kyle Brothers, Philip Kemi), 8–2 (31:09) Konstantin Komarek (Filip Hållander, Pontus Själin), 8–3 (55:15) Isak Brännström (Konstantin Komarek).

Skott: 24–32 (15–15, 5–13, 4–4)

Publik: 1 775.