Skellefteå kvitterade finalserien inför 12 044

Landslagsmålvakten Markus Svensson skadad och förlust i första finalen.
Då klev reserven Erik Hanses in och storspelade. Han tog 25 av 26 skott och var en av matchvinnarna när Skellefteå utjämnade finalserien mot Frölunda efter seger med 4–1.

Ishockey2016-04-17 17:26

Frölunda hade läge att ta ett järngrepp om finalserien efter vinsten i Skellefteå i lördags, 4–3.

Det kokade av förväntan i ett utsålt Scandinavium, 12 044 åskådare, när Göteborg fick uppleva den första SM-finalen på tio år.

Ett tänt hemmalag radade upp chanser från start. Slutspelets poängkung Artturi Lehkonen hade ett friläge redan efter knappt två minuter, men Skellefteås målvakt Erik Hanses, som ersatte skadade landslagsmålvakten Markus Svensson, räddade.

Patrik Carlsson, som vilade från första finalen, prickade både ribban och stolpen inom loppet av drygt två minuter i inledningen.

Så skulle det fortsätta.

Antingen stod Erik Hanses i vägen eller också missade Frölundaspelarna sina avslut.

Gästerna var dödligt effektiva i sina.

Speedkulan John Norman styrde in 1–0 i en snabb kontring efter 9.40 sedan Niclas Burström spelat fram.

När Erik Forssell prickade in 2–0 efter 5.17 av andra perioden sjönk stämningen rejält i Scandinavium. Det var ett skott från dålig vinkel som Frölundamålvakten Johan Gustafsson borde ha tagit, men den slank in vid främre stolpen.

Och det skulle bli värre. Efter knappt halva matchen kunde backen Sebastian Aho slå in 3–0 på en retur sedan Gustafsson först räddat Janne Pesonens skott.

Frölunda var hundraprocentigt i powerplay i första finalen, nu kunde ett skickligt bortaförsvar styra undan det mesta.

Ända till hemmalagets fjärde försök i numerärt överläge, drygt sju minuter in på tredje perioden. Då kunde Lehkonen överlista Hanses med sitt åttonde mål och 14:e poäng i slutspelet.

Men hemmahoppet sprack efter 14.19. Backen Lukas Bengtsson tappade pucken vid egen blålinje och Pär Lindholm kunde elegant göra 4–1 med en backhand. (TT)