Skärpta krav ska ge fler lokala talanger

Luleå Hockey ska förbättra talangutvecklingen på juniorsidan. Nu berättar Ulf Engman om föreningens jakt på en skola för att starta upp ett hockeyhögstadium, det nya träningsupplägget med influenser från Jonas Rönnqvist och hur kravbilden för juniorspelare som inte är från länet har skärpts.

Duon. Ulf Engman och Stefan "Skuggan" Nilsson fick 2011 i uppdrag att styra upp Luleå Hockeys junior och ungdomsverksamhet.

Duon. Ulf Engman och Stefan "Skuggan" Nilsson fick 2011 i uppdrag att styra upp Luleå Hockeys junior och ungdomsverksamhet.

Foto: Göran Ström

Ishockey2016-07-06 06:00

2011 beslutade sig Luleå Hockey för att göra en ordentlig nysatsning på föreningens ungdoms och juniorsidan. Tillsammans med Stefan "Skuggan" Nilsson blev Ulf Engman ansvarig för den delen av verksamheten. Sedan dess har mycket hänt och "Skuggan" har tagit klivet upp och blivit huvudtränare för a-laget. Men innan dess satte de sig ner med övriga i föreningen och tog fram en plan för hur talangutvecklingen skulle förbättras.

En av punkterna var bland annat att starta ett hockeyhögstadium som komplement till den vanliga träningen under dagtid. Hittills har dock alla kommunala skolor sagt nej.

– Vi har haft det lite kämpigt med det men har ett väldigt bra samarbete med skolan, gymnasiet och kommunen. Vi hade helst velat få igång ett kommunalt hockeyhögstadium och de är intresserade men vi har inte hittat någon skola som kan ordna det ännu, säger Ulf Engman.

Ett alternativ kan vara att vända sig till någon av Luleås friskolor där flertalet skolor visat intresse.

– Vi har träffat friskolor som också är intresserade men det är rätt mycket logistik som krävs med skjutsning och hämtning. Sen är frågan hur vi ska göra med alla som spelar hockey och vill byta skola. De är lite rädda för att det ska bli rena hockeyklasser.

– Sen intaget, får vem som helst gå eller kan vi välja? Men vi fortsätter jobba med det, helst hade vi velat få ner det ännu längre ner till mellanstadiet också.

Hur viktigt är det att ha ett sådant?

– Det är väl inte superviktigt eftersom vi ser nu att vårt U16-lag klarar sig väldigt bra i konkurrensen. Men man får ju ut några träningar extra på dagtid så det skulle absolut vara positivt.

– Sen får det inte bli så att skolan blir lidande av det men vi hade ju gärna sett att ishallen är full av barn dagtid då det finns lediga istider.

Fysträningen har fått genomgå en förändring. Den förre Luleåbacken Robin Jonsson har fått en roll i föreningen som spelarutvecklare och har stort ansvar för fysen. Han ingår i en nystartad "fysgrupp" som leds av fystränaren Petter Pettersson som utbildar föräldratränare och hjälper lag ända ner till U10. Med program och övningar som passar samtliga årgångar för att spelarna ska bli bättre tränade när de kommer upp till juniorlagen.

Det hänger ihop med att Luleå inför kommande säsong beslutat sig för att effektivisera träningspassen bland juniorlagen. Inspirerat av Jonas Rönnqvist och Roger Rönnbergs träningsfilosofi ska tränarna se till att passen bli kortare men intensivare.

–  Jag kan tycka att vi haft lite problem med att vi inte riktigt varit hundra procent varje gång. Nu har vi sagt att vi ska starta mycket mer på signal och jobba med att jaga på och verkligen pusha alla att ge hundra varje gång.

– Hellre gå av tidigare och köra kortare pass om man inte orkar. Det gäller framförallt J18-J20 och är en sak som jag vill men även hoppas och tror att vi ska åtgärda så att vi blir ännu bättre.

Målsättningen för juniorlagen är en uppdelad sådan. Huvudmålet är att utveckla individerna, alltså spelarna, för att så många som möjligt ska ta sig till a-laget. Men det betyder inte att de sportsliga målsättningarna inte finns.

– Huvudmålen med juniorverksamheten är ju att det ska komma fram spelare till vårat a-lag. Sen är det inget huvudmål att vinna SM-guld med J18 eller J20 utan det är att utvecklas så bra som möjligt.

Ju äldre spelarna är, ju mer skärps kraven. J 16-laget har exempelvis inte samma målsättning som J18 och J 20-lagen har.

– Grabbarna har en egen målsättning i laget. Man måste ju träna på att vinna också så i J18 och J20 är det självklart viktigt att vinna varje match när vi väl är där.

– Men vi runt omkring har ju kanske inte exakt samma målsättning. Vi kan ju vara nöjda även om man inte vinner en match om man ser att det gjorts framsteg. Före jul har vi till exempel ingen powerplayfemma i J18 för att alla ska få chansen. Det blir lite annorlunda än i ett a-lag där det bara handlar om att vinna.

De senaste säsongerna har kravbilden för spelare som plockas in utifrån har skärpts. Tanken är att Luleå Hockey vill ha in fler lokala talanger från närområdet in i sitt U16-lag. Med en handfull undantag och fyra stycken utländska spelare består lagen i dag av spelare från länet.

– För att komma in utifrån är kravbilden absolut större. Ska vi ha någon från södra Sverige ska det vara någon som vi bedömer håller landslagsklass. Det är jättesvårt att säga i den åldern men det ska verkligen vara en toppspelare. Vi hade en tydlig målsättning när vi kom in att vi ska minska antalet spelare utifrån och det har vi verkligen gjort.

– Till hockeygymnasiet i intagningen i år tar vi in elva stycken som spelade i vårt eget 16-lag. Det är många fler som får chansen och helst vill vi ju ha spelare från Luleå och länet.

Men ni har ändå utländska spelare?

– Det är spelare som vi tror mycket på och de hjälper våra andra killar också. Jaros (Christian) och Cehlarik (Peter) till exempel har ju varit fantastiskt bra föredömen för de andra spelarna, de är otroligt seriösa och ambitiösa i allt de gör.

– De lägger verkligen allt på att bli bra hockeyspelare och går i bräschen på alla träningar så vi kommer fortsätta ta in någon extra krydda här och där.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!