Räcker den höjda budgeten till det som behövs?

En kvalitetsback, en bra forward, och en toppcenter. Det är vad Luleå Hockey saknar för att – på allvar – kunna utmana om 2022 års guld. Men har klubben råd med det?

Foto: Montage

Ishockey2021-04-28 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De gjorde det svårt för Skellefteå. Om det inte varit för det där migränanfallet som stoppade Joel Lassinantti från spel i match sex hade de kanske också tagit sig vidare. Men när kvartsfinalserien skulle avgöras och den dittills marginaliserade Joakim Lindström höjde sig räckte ett skadedrabbat Luleå Hockey inte till. Frågan är om nästa säsongs lag kommer att göra det, eller om supportrarna har något liknande att vänta?

De har ett av ligans absolut bästa målvaktspar i Joel Lassinantti och Jesper Wallstedt, och vad Erik Gustafsson är kapabel till vet vi alla. Men Nils Lundkvist har bestämt sig för att försöka ta en plats i New York Rangers och om ska laget ha någon chans på en topplacering måste mer kvalitet adderas. 

Oavsett om Erik Gustafsson hittar tillbaka till den nivå han höll under sina två första säsonger i klubben och Oscar Engsund fortsätter spela på det sätt han gjorde mot Skellefteå.

Nyförvärvet Jonathan Andersson är en pålitlig back, och det var rätt av dem att ge Kim Johansson en ny chans efter en säsong som den han har haft. Ingen av dem är någon Nils Lundkvist. En back som honom kommer Stefan "Skuggan" Nilsson och Ulf Engman inte heller att hitta. Men de behöver få in en modern back som kan förbättra lagets omställningsspel.

Klubben har, i och med förlängningen med Daniel Sondell – som förvånade mig – och värvningarna av Jonathan Andersson och Kim Johansson, nio backar under kontrakt.

Fast jag förutsätter att de gör sig av med Eddie Larsson, även om misstagen var mindre och färre efter den första matchen mot Skellefteå. Och varför skulle Boston Bruins låta Victor Berglund fullfölja sitt kontrakt med Luleå Hockey? Tränarna valde ju Eddie Larsson före honom. Jag tror att han kommer bli i kvar i deras farmarlag.

Förlängningen med Juhani Tyrväinen var viktig, och jag gillar värvningarna av den energiske Vilmos Galló och kvicke Joonas Rask. De kommer att göra sig bra i Thomas "Bulan" Berglunds spelsystem. Men för att ha någon chans på guldet behöver de en till av samma sort som är kapabel att göra 15 till 20 mål.

Samt en kreativ och driven center som kan ge Linus Klasen den hjälp han behöver för att få ut max. Om han nu bestämmer sig för att fullfölja sitt kontrakt med Luleå Hockey. Det behöver inte vara negativt för laget om han av familjeskäl väljer att bryta det. Men räcker den höjda spelarbudgeten till det andra som behövs, eller tvingas sportcheferna till billiga lösningar?

Och finns det plats för Niklas Olausson? Eller har han, precis som Karl Fabricius, gjort sitt i klubben? Jag tycker att Luleå Hockey borde erbjuda honom en förlängning om hans axel är okej. Betydelsen av att ha spelare som känner för klubben ska inte underskattas. Han är inte längre en spelare att bygga laget runt, och har kanske för höga lönekrav. Men han gnällde inte när Thomas "Bulan" Berglund fråntog honom centerrollen. Utan han visade att han är en lagspelare, som kan bidra med mer än snygga passningar. Att ha en spelare som vid skador kan täcka upp i första- eller andrakedjan är också värdefullt.