Paul-Antoine Deslauriers växte upp i Montreal och spelade fyra säsonger i QJHL, en av de mindre juniorligorna i Kanada. Sedan bestämde han sig för att satsa på studierna inom sportspsykologi.
Efter två år med hockey och plugg på Laurentian University i Ontario var det pandemin som fick honom att testa på europeisk hockey i Nantes i franska andraligan.
– En av mina gamla coacher jobbade där och eftersom det var covid hade jag ingen möjlighet att slutföra mitt år på universitet i Kanada. Så jag tog examen i Frankrike, säger Paul-Antoine Deslauriers.
Hur var spelstilen i Frankrike?
– Det var en lite annorlunda spelstil och det tog några matcher innan jag anpassade mig för jag är en fysisk spelare. Du kan inte tackla så mycket där.
Förra säsongen tillbringade Deslauriers mest i SPHL, farmarligan som kallas södra hockeyligan i USA.
– Det är den bästa ligan jag har spelat i. Jag lärde mig mycket och det är mycket professionellt.
Nu har 25-åringen varit på plats i Kiruna i lite mer än en månad och IF har fått en kanadensisk powerforward.
– Jag är en fysisk spelare, jag har ett hårt skott och jag är snabb. Det är mitt spel. Jag flyttar pucken snabbt och tar mig in i de farliga områdena för att skjuta, säger han och fortsätter:
– Jag skapar ytor och rör mig mycket. Att stå still är inte min spelstil.
Hur tror du att det blir att spela i Sverige?
– Det är en större is här och spelarna är nog smartare och skickligare än i Nordamerika. Jag tror inte att jag behöver anpassa mig så mycket. Alla är proffs här och disciplinerade. Så det finns ingen anledning att anpassa sig för mycket här.
Deslauriers kommer att fortsätta sina studier inom sportpsykologi på distans när han spelar i Kiruna IF. Han tycker att ämnet har gjort honom till en bättre hockeyspelare.
– Absolut. Det har hjälpt mig att förstå att hockeykulturen kan påverka mitt spel. Hur rutiner kan påverka mitt spel. Det är viktigt att reflektera över hur du är som spelare och hur du är som människa för att förstå vad du behöver använda för psykologiska verktyg i ditt spel. Det kan handla om koncentration, disciplin och rutiner, säger han och fortsätter:
– Men det är inte effektivt för alla. Det har hjälpt mig att förstå vem jag är och vad jag behöver göra för att producera på isen.