Videon är inte längre tillgänglig
Förra säsongen fick spelarna i Brooklyn Tigers J18-lag betala 9 000 kronor för att spela ishockey. Tanken var att kostnaden skulle ha landat på 12 000 kronor, men tack vare jobb och andra inkomster lyckades laget sänka avgiften med 3 000 kronor.
Den säsongen kommer det bli ännu dyrare för spelarna. Mycket dyrare. Förslaget inför årsmötet är att höja spelaravgiften till 24 000 kronor per spelare. Utöver det kommer kostnad för utrustning. Klubben räknar med att stå för matchställ och eventuellt matchdamasker.
– Vi har valt att belysa vad kostnaden är för att spela hockey på vanlig J18-nivå. Det här är vad kostnaden blir om vi inte får in pengar från annat håll, säger ordförande Nicklas Larsson.
Skälet till varför priset skenar till den här säsongen är då Brooklyn Tigers har anställt förre SHL-tränaren Roger Kyrö som tränare för J18-laget.
– Vi har valt att anställda jätteduktiga tränare för J18 och vi håller på att se om vi kan anställa jätteduktiga tränare för J16. Det gör vi för att skapa en kvalité som motsvarar vilket lag som helst, oavsett stor eller liten klubb. Om vi jämför oss med större klubbar med bra ungdomsverksamhet så har de också anställda tränare. Till exempel Luleå Hockey, säger Nicklas Larsson.
Ska Brooklyn Tigers jämföra sig med Luleå Hockey?
– Nej, det ska vi inte göra. Vi ska jobba på vårat sätt och göra det med så bra kvalitet som vi kan uppbringa. Vi spelar inte ens i samma serie. Men vad jag vill belysa är att det här är vad det kostar att spela ishockey på den nivån.
Höjningen berör i nuläget bara J18-laget. Men redan till kommande år hoppas klubben kunna ställa upp med ett J20-lag och vill ha en avlönad tränare där också.
– Det finns duktiga föräldrar, men när ungdomarna kommer upp i U16, J18 och J20 så finns det gränser för vad vi kan efterfråga från ideella krafter. Något år kommer det fram en förälder som kan lägga ner all sin fritid och som kanske har en lång erfarenhet som spelare och tränare, men när den försvinner är det svårt att få någon att ta vid och då dyker verksamheten.
– Vi tycker inte att det blir någon bra kontinuitet och det vill vi ha. Därför har vi sagt att vi måste ha avlönade tränare som brinner för uppgiften och håller jämn och bra kvalité, säger Nicklas Larsson.
Förslaget kommer tas upp på årsmötet som ska hållas innan den 30 juni. Men redan nu har det fått effekter då ett tiotal spelare har meddelat att de inte har råd att spela ishockey kommande säsong.
– Vi är medvetna om det och det är jättetråkigt. Men tyvärr är det verkligheten vad det kostar att spela ishockey på den här nivån om föräldrar och spelare inte engagerar sig för att dra in pengar till laget. Det finns all möjlighet att sänka kostnaden, men det är verkligheten. Jag förstår att det kommer leda till debatt och jag välkomnar den. Det kanske också leder till att sponsorer får en funderare kring hur och var de lägger sina pengar.
Brooklyn har tidigare ansett sig vara en breddförening, har ni bytt inriktning?
– Vi är i allra högsta grad en breddförening och propagerar för bredden. I de alla bästa världar skulle vi ha fyllda lag i alla åldersgrupper upp till J20, men där är vi inte. Vi måste kämpa för att få ihop ytterligare ett J20-lag i Luleå, inte bara i Brooklyn. Vi kommer bli tvungen att samarbeta med Sunderbyn om vi ska kunna ha ett J20-lag om två säsonger. Annars kommer vi inte ha nått.
Ska en breddförening ha anställda tränare?
– Det måste vi ha för att säkerställa kvalitén för spelarna. Beslutet är däremot slutligen årsmötets och det är klart att om årsmötet anser att det här inte är rätt väg att gå och har något annat alternativ så får vi tänka om. Men det förändrar inte verkligheten.