Sporten har granskat de ökade kostnader Luleå Hockey får till följd av kommunens investering på ett nytt ljud- och ljussystem i Coop Norrbotten arena.
Hockeyföreningens ökade kostnader på drygt 1,3 miljoner kronor per år i tio år regleras i ett separat avtal, förutom avtalet som reglerar Luleå Hockeys kostnad för hyra och avtalet för kommunens driftbidrag till ishockeyklubben.
Liv Shange Moyo är tillträdande gruppledare för Rättvisepartiet. Hon reagerar kraftigt när hon får höra att både kommunen och Luleå Hockey ser skillnaden mellan kostnader för driften och kommunens driftbidrag som föreningens faktiska hyreskostnad. Detta eftersom Luleå Hockey bland annat får hyra ut arenanamnet, loger och restauranger och arrangera konserter.
– Jag vet inte hur mycket det ger, men man kan tänka sig att det är ganska mycket pengar de får in. Spontant tycker jag att det låter helt sanslöst att de får så mycket gratis av kommunen. Det är en väldig skillnad på hur andra idrottsföreningar får verka i kommunen.
Vad tycker du annars om kommunens investering i ljud- och ljussytemet?
– Det klingar illa att Luleå kommun satsar uppskattningsvis tio miljoner på Coop Arenas ljud och ljus när det samtidigt är elva års kö för att rusta upp lekparker, när det skärs ned på alla kommunens verksamheter, och då personalen i äldreomsorgen gör uppror för mer resurser. Niklas Nordström har hävdat att Luleå Hockey i utbyte ska betala högre hyra till kommunen, men om era uppgifter stämmer på att föreningen får alla intäkter när de hyr ut till externa, till exempel för konserter, så blir det ju istället Luleå Hockey som får en boost till sina intäkter, alltså sannolikt reducerade nettokostnader, på skattebetalarnas bekostnad – ytterligare ett exempel på S-ledningens direktörsfasoner.
Centerpartiets gruppledare Carola Lidén menar att pengarna borde ha lagts på breddverksamhet och att alla klubbar ska kunna erbjudas sådana lösningar som Luleå Hockey får.
– När det gäller ljud och ljus så tycker vi i det här fallet att man hellre borde ha satsat på mindre föreningar och breddidrott. Det är många som bedriver en oerhört fin verksamhet och som ekonomiskt har det ganska tufft. Att då gå in med massa pengar från kommunen till ett stort bolag som Luleå Hockey, tycker vi blir en felaktig signal.
Även fast Luleå Hockey betalar tillbaka det över en tioårsperiod?
– Ja, och då kan man ta som exempel att kommunen inte har gått och in och gjort de avtalen med någon mindre klubb – även om det funnits önskemål om förbättrade fotbollsplaner eller sponsring på ena eller andra sättet. Ingen klubb har fått det erbjudandet. Går man bara till en förening och gör ett specifikt avtal så prioriterar man den föreningen och idrotten på ett specifikt sätt som inte riktigt är okej.
Anders Josefsson, gruppledare för kommunens näst största parti, Moderaterna, anser att det är ett väldigt förmånligt avtal som Luleå Hockey har fått av kommunen.
– Jag säger inte att det är orimligt eller felaktigt, men det är förmånligt. En kronas hyra och att de dessutom får ta intäkterna ... det är en väldigt stor del i finansieringen av föreningen.
Ser du att avtalet skulle kunna se ut på något annat vis?
– I grunden är Luleå Hockey oerhört viktigt för Luleå kommun i marknadsföringsvärde, men man kan alltid diskutera detaljer i avtalet. Nu får det löpa på och jag ser ingen anledning att gå in och ändra i det. Vår linje genom åren är att vi använder avtalet som ett stöd till föreningen, alltså tycker vi att elitsponsringen måste bort. Det är orimligt att också skicka in skattepengar, utöver förmånliga avtal.
Vad säger du om investeringen i ljud och ljus?
– Det är både och. Föreningen säger att det var nödvändigt och då har vi som fastighetsägare en skyldighet att hjälpa till. Jag tycker ändå det kom en hyfsat bra lösning i och med att de betalar av det. Sen tror jag inte det hade varit möjligt utan en generös privatperson. Summan hade blivit alldeles för stor annars.
Luleås socialdemokratiska kommunalråd Niklas Nordström håller inte med om att avtalet gynnar Luleå Hockey:
– Man ska komma ihåg att det finns en enorm fixering kring Luleå Hockeys elitverksamhet. Den är en del av allt föreningen gör, men merparten av verksamheten är ungdomsidrotten. Jag tycker att många som angriper Luleå Hockey gör det på ett sätt som inte är rättvist. Det är en förening som bedriver en breddverksamhet och tar jättestort ansvar för den. Man ska nog vara lite försiktig med att angripa och säga att det är extremt förmånligt, jag delar inte den bilden utan tycker att det är ett väldigt bra avtal där det tas ansvar för att både elit- och breddverksamheten kan fungera inom olika föreningar och idrotter.
– Jag är väldigt stolt över det samarbete vi har och som är fruktbart för alla parter. Jag ser ingen anledning att ändra på grunden. När man sen gör ett nytt avtal är det självklart att modernisera det och det får de som förhandlar komma överens om. Men grunden är helt klart bra för alla, kommunens medborgare och idrotten.