"Då tappar hockeyn sin identitet"

Roger Rönnbergs matchstraff har blivit omtalat. Nu ger Luleåtränaren Thomas "Bulan" Berglund sin syn på det. "Jag såg att han hade taktiktavlan vid örat och är det bara för det så är det väldigt löjligt av domaren att ta en utvisning", säger han.

Thomas "Bulan" Berglund och Roger Rönnberg.

Thomas "Bulan" Berglund och Roger Rönnberg.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2023-11-29 15:42

Den stora snackisen i hockeysverige det senaste dygnet är matchstraffet som Frölundatränaren Roger Rönnberg fick borta mot Linköping.

Rönnberg gjorde en hånfull gest mot domaren och fick en tvåminutersutvisning. 

Därefter syntes han hålla sitt anteckningsblock mot sitt öra där han hörs säga ”jag hör er inte”.

Då tilldömdes han matchstraff och tvingades lämna båset.

– Jag hör inte vad han (domaren) säger. Jag har varit upprörd många gånger men den här gången är jag hur lugn som helst. Att få matchstraff och bli hånad inför hela deras hall. Tänk om vi hade förlorat matchen på det beslutet, då hade jag fått bära med mig det här hela livet, sa Roger Rönnberg till SVT Sport.

Domaren Anders Harnebring ger sin syn på det som hände:

– Roger hade i ett tidigare läge satt sitt block mot ögonen och pekat mot deras anfallszon, och så på vis insinuerat att jag är blind. Det är ett beteende som jag inte kan acceptera, för det är inte respekt. Då valde jag att ta två minuter på Roger och vi ska då göra oss redo för att starta i gång matchen med två minuters powerplay för Linköping. Jag förbereder för att vi ska släppa pucken. Då fortsätter Roger att tjafsa vidare med Daniel Eriksson, den andra huvuddomaren, och inte accepterar vårt beslut, säger Harnebring till SportExpressen.

Under onsdagen bemöter Rönnberg domare Harnebrings version och kräver samtidigt en ursäkt från SHL.

Tvåan kan han acceptera, menar han, men inte matchstraffet.

– Det är första situationen och där får jag skylla mig själv. Jag var inte arg – jag försökte skoja med honom och försökte fråga honom: Ser du inte situationen i hörnet? Precis när jag gör så med blocket inser jag att det här kan han uppleva som att jag förlöjligar honom. Det förstod jag direkt: Det var fel. Men jag blev inte arg för det var hans tolkning och det var jävligt onödigt. Det var tvåan, den säger jag ingenting om. Jag tjafsade inte om det. Jag kände bara: Helvete, varför ska jag prata i gester? Men jag var som sagt inte arg eller upprörd. En minut före det hade vi haft en väldigt god dialog där vi skämtade med varandra och därför trodde jag att jag hade lite i förtroendeglaset så att vi kunde fortsätta ha en dialog, men det kunde vi inte, säger han till SportExpressen.

Luleå Hockeys tränare Thomas "Bulan" Berglund ger sin syn på det omtalade matchstraffet.

– Jag vet inte vad som hänt innan och har inte all info. Jag såg att han hade taktiktavlan vid örat och är det bara för det så är det väldigt löjligt av domaren att ta en utvisning. Det är inte bra, men det kan ha hänt något innan, att han bett honom dra åt helvete. Det vet jag inte. Är det bara för det där är det fel. Då är man väldigt känslig som domare och det bör man inte vara om man antagit sig rollen att vara domare, säger han.

Du är själv en tränare som kan reagera kraftigt. Kan du känna igen dig?

– Det hör till att man visar någon form av känslor i en intensiv sport. Det är klart att man måste få visa känslor, det är ju det alla eftersträvar. Om man ska dämpa allting, att man inte får visa någonting, då tappar hockeyn sin identitet. Det är klart man måste få visa viss dos av känslor, sedan finns det naturligtvis gränser.

Du har tidigare berättat att du försöker lugna ner dig i båset. Går det bra?

– Jag försöker tänka på det lite grann och så får vi se vad det leder till. Det är klart att vissa känslor kommer spontant ibland, men det är onödigt att sätta laget i problem. Och onödigt gnäll vill man få bort. Man vill reagera normalt och det gör man spontant. 

Har du själv åkt på matchstraff som tränare någon gång? 

– I slutet av någon match, men det var längesedan när jag var assisterande tränare. Jag kommer inte riktigt ihåg vad som hände.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!