"Klart jag förlorar pengar – men de är inte viktiga nu"

Drömvärvningen är klar: Linus Omark är tillbaka i Luleå Hockey och är redo för en revansch. "Den här gången ska jag befria förväntningarna", säger han.

"Känner jag att jag har drivet kvar och det här är det jag verkligen vill", säger Linus Omark om återkomsten till Luleå Hockey.

"Känner jag att jag har drivet kvar och det här är det jag verkligen vill", säger Linus Omark om återkomsten till Luleå Hockey.

Foto: Petra Älvstrand

Ishockey2021-07-05 22:33

Tidigare har Sporten kunnat berätta att Linus Omark är detaljer från en återkomst i Luleå Hockey.

Under måndagskvällen blev stjärnans återkomst helt klar.

Övertorneåsonen har skrivit på ett treårsavtal (1+2) med Luleå Hockey, där han har möjlighet att återvända till Genève säsongen 2022/2023.

– Det smattrar i telefonen, säger Linus Omark när Sporten får tag på honom.

Det har varit intensiva veckor då han satt på ett kontrakt med Genéve-Servette HC.  

– Det har inte varit så lätt att få det klart, få Genève att låna ut mig ett år eller fel, men nu är det löst och det känns bra.

Hur länge har ni hållit på egentligen?

– Det är i dagarna först allt blev klart, men det spelar ingen roll nu.  

Jag gissar att Genève verkligen ville behålla dig.

– Så är det ju. Jag har inte heller velat lämna egentligen, jag trivdes jättebra där, men i och med familjesituationen så känner vi att vi vill va hemma. Det är inte bara att sticka, det tar tid, men det känns bra nu att vi ska vara hemma här och jag ska spela för Luleå Hockey.

Hur är avtalet upplagt?

– De kommer inte plocka tillbaka mig under säsongen, men de har en option på mig ifall jag skulle bli skadad eller något händer. Det är sådana grejer som tagit tid att lösa. Vi får se hur det slutar men tanken är att jag ska tillbaka till Genève senare. Vi tar en dag i taget och nu fokusera jag på Luleå Hockey och göra det bästa här.

Det är sju år sedan han sist spelade i Luleåtröjan. Den gången kom han in sent under säsongen 2013/2014 och spelade elva matcher innan laget åkte ut i kvartsfinal.  

Nu ser 34-åringen fram emot att vara med från start.  

– Jag skulle inte komma hem om jag inte var motiverad. Förra året när vi satt och diskuterade om vi skulle åka hem var Luleå bäst i hela ligan och skulle bara springa hem det där SM-guldet. Då kände jag att det fanns för mycket att förlora, att jag skulle bli en syndabock istället, att ”man var bättre utan Omark”.  

Hur känns det nu?

– Nu känner jag att jag har drivet kvar och det här är det jag verkligen vill. Jag skulle ångra om jag inte kom hem. Jag ser fram emot den här säsongen som tusan, men det är ett hårt jobb som kommer ligga bakom det. Det vet jag om och jag kommer ha förväntningar på mig, men den här gången ska jag befria dem.

Kul att vända hem när du fortfarande är på en hög nivå?

– Absolut. Jag vill vara bra när jag kommer hem och det tycker jag att jag är. Det ska jag också visa.  

Innan han gick till schweiziska ligan spelade Omark fem säsonger i KHL. Han har spelat till sig en enorm rutin.  

– Jag har varit ute i Europa i många, många år och jag ska göra allt i min makt att vara så bra som möjligt för Luleå Hockey. Det är ett hårt jobb varje dag för att stå där i slutet och tampas om guldet. Jag ska bidra med det jag är bra, men jag har bara ett mål.

Guld?!

– Jag har ett mål, ni får själva gissa vad.

Hur mycket pengar förlorar du på att återvända?

– Det är klart jag förlorar pengar, men i den här situationen är pengar inte viktiga. Det spelar ingen roll, vi är hemma för att må bra som familj och för att jag ska prestera bra hockey för Luleå.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!