Nyförvärvet: "Har stora förväntningar"

För en vecka sedan presenterades 21-åriga Elin Johansson som ny forward för Luleå Hockey/MSSK. Nu presenterar laget nästa nyförvärv – en finsk landslagsback.

Luleås nya landslagsback Ronja Savolainen tillsammans med huvudtränarentränaren Fredrik Glader.

Luleås nya landslagsback Ronja Savolainen tillsammans med huvudtränarentränaren Fredrik Glader.

Foto: Adam Andersson

Ishockey2016-04-28 11:32

Videon är inte längre tillgänglig

Det är Ronja Savolainen som kommer tillhöra det regerande svenska mästarna Luleå Hockey/MSSK den kommande säsongen.

Savolainen är en finsk landslagsback och kommer senast från en sejour i den finska högstaligan och klubben Blues. Där noterade 18-åringen under den senaste säsongen 16 (4+12) poäng på sina 26 matcher. I landslaget under VM blev det sedan 1+1 på sex matcher. Nu kan backen knappt vänta på att få dra på sig Luleåtröjan.

– Jag har bra tankar och stora förväntningar. Jag vill bara att säsongen ska börja nu för jag längtar väldigt mycket och ser fram emot att lära känna lagkamraterna, säger Ronja Savolainen.

LHF/MSSK:s nyförvärv följde klubben en hel del under guldsäsongen senast och såg mycket i laget som föll henne i smaken.

– Jag tittar på finalerna och man ser att laget är superbra och har bra lagsammanhållning, säger Savolainen.

Savolainen är endast 18 år gammal, men har redan hunnit med att spela två världsmästerskap. Inte minst tillsammans med Luleåspelarna Michelle Karvinen och Mira Jalosuo.

– Jag känner ju Michelle bra och Christa (Alanko) någorlunda. De har bara sagt bra saker och det är en stor anledning till att jag ville komma hit, säger Ronja Savolainen.

Ronja Savolainen inledde sin karriär som forward, men har under de senaste två säsongerna skolat om sig till back.

Luleå/MSSK:s huvudcoach och tillika sportchef, Fredrik Glader, tonar inte ned glädjen över att Savolainen valt Norrbotten och LHF.

– Det betyder mycket. Det är jättekul att vi är en attraktiv klubb för unga talanger. Hon (Savolainen) räknas ju som en av Europas mest intressanta spelare. I det senaste VM:et så tyckte jag att hon var en av Finland bästa backar, så det känns riktigt roligt.

Vad såg du som du kände att du ville ha in i laget?

– Hon har en intressant utveckling och gillar att ha pucken. Jag tror hon kommer utvecklas enormt med det spelet som vi spelar. Hon är seriös och har bra karaktär. Hon står för mycket av det vi vill ha och det är en fantastiskt fin människa, säger Fredrik Glader.

Glader avslöjar också att Savolainen är en av två backar som ska in i truppen till säsongen 2016/17.

– Jag är ute lite efter det som Ronja innehar. Vi söker en spelare som adderar in de kvalitéer vi söker, men som också är en bra människa. Vi för dialoger med några spelare och vi har förhoppningsvis satt backuppsättningen ganska snart, säger Fredrik Glader.

Nyförvärvet

Namn: Ronja Savolainen.

Ålder: 18 år.

Position: Back.

Klubbfattning: Vänster.

Längd: 171 centimeter.

Moderklubb: IHK (Finland).

Tidigare klubbar: IHK, KJT, Blues.

Främsta meriter: Har spelat två VM-turneringar i det finska landslaget. Gjorde 16 poäng på 26 matcher förra säsongen i den finska högstaligan.

Aktuell som: Ny back i Luleå Hockey/MSSK.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!