Linnea Omark hade känt sig trött och dålig länge, men visste inte vad som var felet. Hon var orolig för att inte kunna ta hand om sina två döttrar Stella och Helma.
Maken Linus var hemma i Luleå när Linnea fick sin diagnos på sjukhuset i Umeå i november 2021.
Det handlade om en ovanlig lungsjukdom som heter PAH där en första googling bara gör en orolig.
– Jag ringde dig och berättade. Och du var ju på väg att hoppa i bilen direkt och köra till Umeå, säger Linnea Omark till Linus som sitter bredvid.
Inget roligt besked att få om man är mitt i livet, i 35-årsåldern och har två små barn.
– Om man googlar det sägs det att man bara lever i några år. Men det beror ju helt på vilket stadie som sjukdomen är i. Och nu har de hittat så fantastisk bromsmedicin.
Vi sitter på uteplatsen hemma hos Omarks i Gammelstad med den fina utsikten över Luleåälven och Linnea minns hur hon tänkte.
– Jag ska banne mig bevisa att det går att bli frisk. Eftersom hälsointresset redan fanns där tänkte jag att ska göra allt i min makt för att kunna påverka hur detta utvecklas och min målbild var hela tiden att kunna leka och vara aktiv med mina barn igen. De var tydliga med att jag nog alltid kommer att behöva begränsa mig rejält och aldrig kunna träna även med medicinering, säger hon.
Det första tecknet på att Linnea inte mådde bra kom 2019 när skulle börja träna igen efter att ha fött deras andra barn. Men det var först två dagar innan familjen skulle åka till Schweiz inför säsongen 2020/21 som de började förstå att något inte stämde. Linnea fick hela tiden stanna upp och ta pauser när hon skulle gå uppför trapporna hemma.
– Då skickade de mig till akuten för de såg något på hjärtat. Då började utredningen och det tog hela året, det första året i Schweiz.
Här är också förklaringen till varför familjen flyttade hem till Norrbotten och Luleå Hockey inför säsongen 2021/22. Det var för att det var lättare att göra utredningen i Sverige.
– Jag mådde ju jättedåligt länge. Jag fick spränghuvudvärk hela dagarna. Och då blev det knappt att man orkade göra något för att man hade så ont i huvudet. Jag blev täppt i bihålorna.
Sjukdomen PAH påverkar lungorna kraftigt så att de inte får tillräckligt med syre. Det gjorde att Linneas hjärta blev förstorat.
När Omarks var tillbaka i Genéve säsongen den 2022/23 började Linnea sin senaste utbildning till holistic hälsoterapeut. Då började hon använda sig av det hon hade lärt sig och började må bättre och bättre.
– Man glömmer så fort också så dålig som hon var under den tiden, säger Linus och fortsätter:
– Det är väl så med allt, men hur dålig hon verkligen var. Att se henne idag är ju… Det är därför man glömmer det höll på jag på att säga.
Men hon hade svaret själv. Linnea har tidigare pluggat till hälsocoach och efter att ha fördjupat sig mer om vad kosten betyder för hälsan ändrade hon några saker.
Hon lade om sin kost och där var det viktigt att laga maten från grunden.
– Jag började även meditera. Det tar bort mycket stress. Alltså börja djupandas och ha fokus på andningen. För det var ju där det satt för mig: i lungorna. Jag jobbade med stressen.
Det krävdes en sak till.
– Ni var på mig och sa att jag absolut inte fick. Jag sa att jag mådde dåligt och att det var så jobbigt..., säger Linnea och fortsätter:
– Jag smygstartade och slutade med medicinen utan att säga det. Så jag sa det kanske efter en månad till dig, säger Linnea och vänder sig till Linus.
En månad senare var det dags för en återkoll hos läkarna. Det här är ett drygt år sedan nu.
– Och då blev jag själv rädd för att jag tänkte: ”shit, vad har jag gjort?”. Jag var jättenervös för mitt hjärta var ju förstorat. Det hade tagit mycket stryk.
Men det fanns inget att oroa sig för. Hon hade börjat må mycket bättre och läkaren förstod inte varför.
En specialist gjorde ett ultraljud och sa att alla värden såg normala ut.
– Det var ju helt fantastiskt och läkaren sa bara: ”nej, jag vet inte vad jag ska säga”. Jag har ju suttit varenda morgon och mediterat och affirmerat att läkarna kommer säga till mig att jag är frisk. Apropå tankens kraft. Jag har ju verkligen sett det framför mig och, under ett års tid, verkligen gjort det.
Linnea vänder sig mot Linus igen och fortsätter:
– Jag hade sagt till mig själv att om jag fick ett bra besked skulle jag fira med en glass. Då blev jag så jävla glad och så gick bussen på två minuter så jag bara kutade och köpte en glass. Och så är jag på en fullpackad buss och ringer dig.
Linus bara ler och nickar till svar.
Är du fri från sjukdomen nu?
– De har inte sagt det, de har sagt att den kanske var och hälsade på. Ibland kan sjukdomen hälsa på, men inte bestämt sig för att stanna eller inte. Så jag ska ju på kontroller. Men så länge jag mår bra vill de inte slösa tid på det.
Du håller lite i henne, Linus. Hon får inte göra som hon vill?
– Nej, hon ska inte maxa om vi säger så.
Linnea fyller i:
– Du är ju orolig.
Linus:
– Det är man alltid.
Nu är Linneas hjärta tillbaka i normal storlek. Hon kan inte träna hårt än, men lita på att hon tar vara på de små och stora stunderna.
– Ni vet när jag åker skidor nu med tjejerna så bara garvar och gråter jag, säger hon och fortsätter:
– Vi åkte ju skidor när jag började bli bättre där för två år sedan när vi bodde i Schweiz. Och då lärde sig lillan åka skidor. Och jag sa bara till dig: det här är verkligen ett euforimoment när man är så jävla lycklig. Att bara se båda åka och du och jag åkte tillsammans. För då hade vi ju varit och åkt ett år innan. Och då jag fick stanna hela tiden. Jag kunde inte ta mig ner bara för att det kändes som att jag skulle svimma.
Linus håller med, men erkänner att det finns lite oro kvar.
– Man är ju orolig alltid oavsett om hon har varit borta och vet att hon bara spelar padel med någon kompis. Även om det är lugnt så vet man ju ändå… Man är ju beredd att åka dit. Det kommer väl aldrig att gå bort.
Men hur har du klarat av hockeyn under den här tiden, Linus? Det låter ju inte så rolig att vara med om det här?
– Ja, men säg det, säger Linus och fortsätter efter ett tag:
– Utåt sett har hon ju sett bra ut och sett ut att må bra. Man har alltid varit orolig om man säger så.
Linnea tar över och säger:
– Men det var därför också vi fick året i Schweiz. Jag tror inte vi hade grejat det annars för att du var hemma mycket mer då. Det var läskigt för mig att vara med barnen för jag var ju rädd att jag skulle svimma hela tiden. Och speciellt på nätterna när lillan vaknar hela tiden och man går upp och då fick jag ju jättepåslag på hjärtat. Det var mindre stressigt för mig. Jag var ju inte själv någonting, du sov hemma varenda natt i Schweiz. Och är det så att du kom sent, då kom du hem fyra på natten. Då vet jag att du kommer hem. Jag är inte själv som man är här.
Linus och Linnea har varit gifta i elva år. Hon har hängt med på hockeyresan sedan tiden i NHL-laget Edmonton Oilers och Linus pratar om att de är ett bra team tillsammans.
– Men det är väl det som har varit vår styrka, även om jag var sjuk och så här, att vi har gjort allt tillsammans. Det är ju inte så att Linus bara har tagit ett kontrakt och har stuckit någonstans, utan vi har gjort allt ihop, säger Linnea.
När intervjun började för någon timme sedan blev vi serverade vatten, fast det var inte vanligt vatten. Det är renat vatten som Linnea gör i en av sina vattenreningsmaskiner.
– Det är molekylärt vätevatten. På avancerad fysiologi är väl inte jag den bästa... Men du splittar upp vattenmolekylen så att det blir H2 i stället för H20. Och det producerar vi naturligt i vår magsäck. Vi har det naturligt i kroppen, men inte tillräckligt med allt tarmen får stå ut med så vi behöver mer av det, säger Linnea.
Linnea har precis startat ett hälsobolag, där även Linus är med på ett litet hörn. Där kommer hon att sälja vatten och vattenmaskiner. Men fokusen är på något större.
– Det främsta är att jag vill jobba med att hjälpa människor att må bättre. Vattnet kommer att vara en sidogrej. Jag vill jobba med hälsocoachning.
Hon har alltid varit intresserad av hälsa och hon har en holistisk filosofi. Enkelt förklarat är helheten större än summan av delarna.
Linnea har under åren testat en del hälsosaker på Linus, bland annat smoothies som han dricker som frukost.
Hon lade om till en strikt kost, men den är inte bara strikt. Familjen Omark unnar sig också att njuta och det är det som är poängen.
– Holistisk livsstil handlar ju om att må bra. Och jag menar, får man inte njuta, då kommer du inte att må bra. Det är ju därför det är alla bitar hänger ihop. Man skulle inte må bra om man blir så här: ”okej jag stänger in mig och bara lever perfekt”. Då kommer man ju bli skitolycklig. Jag vill hjälpa människor att må bra, men det ska funka i vardagen, säger Linnea.
Linus säger:
– Det känns kul för mig. Hon har haft svårt att veta under tidens gång. Hon har ju pluggat över 10 år och hittat sin grej. Nu brinner hon verkligen för det här. Det är kul att se.
Eftermiddagen börjar närma sig kväll. Linus ska i väg och hämta minsta dottern Helma. Linnea ska följa med på äldsta dottern Stellas fotbollsträning.
– Nu känner jag bara så här: jag älskar det här och tänker nå ut till fler och få fler att må bra. Nu satsar du all in på hockeyn det här året och jag smygstartar det här. Men sen drömmer vi om att kanske ha någon hälsogrej tillsammans, säger Linnea.