Moneyball-strategi i Luleå Hockey: "En stor del"

Luleå Hockey har inte lika stor spelarbudget som många av topplagen i SHL. Därför jobbar klubben med ett moneyball-tänk."Du har en viss påse pengar och det gäller att få killar som presterar mer än de egentligen har i lön", säger Ulf Engman i podcasten Ett stenkast från Delfinen.

Ulf Engman

Ulf Engman

Foto: Herman Öberg

Ishockey2020-09-18 05:00

Precis som de andra klubbarna i SHL står Luleå Hockey inför en enorm utmaning inför kommande säsong. Anledningen till det är förstås att pandemin har slagit hårt mot klubbarnas ekonomi.

I Luleå Hockey råder det värvningsstopp och i dagsläget vet inte klubbens sportchefer hur stor budget de kommer ha att röra sig med till nästa säsong. Detta samtidigt som hela 14 spelare står med utgående kontrakt. 

– Det är en speciell och lurig situation för oss. I vanliga fall brukar vi kunna få vår budget för kommande år, nu i alla fall mellan tummen och fingret vilken summa vi har att jobba med. Men nu vet vi ju inte ens hur det blir den här säsongen, säger vice GM Ulf Engman.

Han berättar att de inlett jobbet med 2021/22 års lag men att det inte kommer gå lika snabbt som tidigare år.

– Vi har faktiskt börjat prata med några stycken men det är inte så att det kommit särskilt långt. Vi brukar börja prata med killarna och berätta att vi vill behålla dem. Sen får de fundera på hur de känner och sådär. Det tar nog ett tag till innan vi blir mer konkreta men några har vi meddelat att vi kommer inleda en förhandling med.

Vad säger du om läget ni befinner er i just nu?

– Jag tycker ändå att det ser intressant ut. Vi kommer nog försöka behålla många spelare som vi gjort tidigare säsonger också. Det är inte så konstigt då vi vann serien ifjol. Samtidigt finns det många spelare som gjorde väldigt bra säsonger och då ökar deras marknadsvärde. Det kan bli tufft att behålla alla, även om vi skulle vilja det. 

Ni är inte högst upp i näringskedjan?

– Nej, det finns de som har lite större plånbok än oss så vi får försöka vara lite smartare än dem. 

– Jag skulle tro att vi ligger på en tionde eller elfte plats i löneligan i SHL.

Just det där med att få ut max av varje krona har klubben verkligen anammat. Det finns nämligen ett så kallat "moneyballtänk" i Luleå Hockey. En modell som har sina anor från basebollklubben Oakland Athletics sportchef Billy Beane. I början av 2000-talet tog han nämligen ett beslut om att värva spelare till laget med hjälp av en strikt budget och databaserade analyser.

– Det är en väldigt stor del och det är ju det som är hela grejen när du ska få ihop ett helt lagbygge. Du har en viss påse pengar och det gäller att få killar som presterar mer än de egentligen har i lön. Samtidigt gäller det att göra det på ett smart sätt, du vill heller inte ha att halva laget åker om kring missnöjda för att de tjänar för dåligt. 

Han tar upp Isac Brännström som ett exempel. Där gjorde Luleå klart med honom innan han gjorde sin succé i slutspelet med HV71. Han blev sedan en av nyckelspelarna i Luleå Hockey, inte minst i boxplayspelet.

– Jag tycker att vi gjorde en jättebra värvning i Isac Brännström som hade det ganska kämpigt i HV71 innan slutspelet. 

– Då lovade vi honom en större roll, vi hade sett potential och sa till honom att: vi kan utveckla dig. Då kan du få honom att spela för en lite mindre peng. Och han, 20 år gammal, såg att han kan få en bra utveckling och en bra resa hos oss, säger Ulf Engman.

Om avsnittet

I podcasten ger Ulf Engman en inblick i hur det är att vara GM i Luleå Hockey. Han berättar även hur Luleå lyckades vända på sin talangutveckling, om när han deltog i poker-VM, vad han tror guldchanserna denna säsong och om utmaningen med den stora mängden utgående kontrakt. Samt avslöjar vilken spelare klubben jobbar med att förlänga med just nu.

Avsnittet kommer att publiceras under lördagsmorgonen, och går att hitta på vår sajt. Samt podcastplattformar som Acast, Spotify, Itunes och Podbean.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!