Luleåtränarens succésäsong: "Det är häftigt"

Först SM-guld, nu har han även lett Danmarks landslag till A-VM. Fredrik Glader kunde knappast ha fått en bättre säsong.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Ishockey2019-04-14 12:51

Danmarks damlandslag i ishockey är klara för spel i A-VM. Samtidigt har Sverige fallit ur turneringen och kommer spela i B-VM under nästkommande mästerskap. Den nordiska ishockeykartan får därmed ritas om och mitt i allt står Luleåtränaren och Danmarks förbundskapten Fredrik Glader, som gläds åt sina egna och Danmarks framgångar.

– Det har varit en häftig säsong. Man får verkligen vara glad över att man får vara med och uppleva såna saker inom idrotten, det är häftigt, säger Glader om att ha tagit upp Danmark i A-VM.

Tränarens säsong kunde knappast ha gått bättre och han menar att han redan innan VM hade en förhoppning om att det var möjligt.

– I grunden så är jag ju en tävlingsmänniska oavsett vad jag tar mig an. När man kollade på det hela så såg man väl att det fanns en chans. Samtidigt så visste man om att dem under de senaste åren slutat fyra och har ju aldrig varit i ett A-VM heller. Man var lite underdogs och slogs uppåt. Du har cirka 270 registrerade flick- och damspelare i Danmark, det är ju inte alls en stor ishockeynation och vi visste att det skulle bli otroligt tufft att ta en av de två platserna till att få spela A-VM.

Samtidigt som Glader och Danmark firar så är det mindre glada miner i det svenska VM-laget, som degraderas till spel i B-VM kommande år, efter en 2–3 förlust mot Japan i den avgörande matchen. Glader menar att han lider med spelare och ledare i Damkronorna och tycker inte att de bär skulden för fiaskot.

– Jag vill inte på något sätt kritisera Sverige för det här, utan jag lider med dem. Tyvärr så tycker jag att det inte ska gå egentligen för svensk damhockey att trilla ur. Jag vill absolut inte lasta ledarna. De är fantastiska ledare och vi ska inte lägga någon börda på dem. Det här har pågått en längre tid och jag tycker att de som är högst ansvariga för det är de som är bestämmande uppe på förbundet. Jag tycker man ska hålla sig från att kritisera spelarna och ledarna i den här situationen.

Huruvida Fredrik Glader fortsätter som ledare i Danmark återstår nu att se.

– Det är osäkert. Jag har inget fortsatt avtal med Danmark, men de har i alla fall deklarerat att de vill ha en diskussion om framtiden inom kort. Ingenting är garanterat att jag blir kvar där. Det enda jag vet just nu är att jag blir kvar i Luleå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om