Sporten har kartlagt hur många spelare som tagit sig från Luleå Hockeys egna led upp till SHL-laget de senaste tio åren.
Totalt har 80 juniorer noterats för en eller flera SHL-matcher. Vissa med flera minuters istid, andra med noll. Av dessa 80 har 15 spelare lyckats etablera sig i A-laget varav åtta är norrbottningar.
– Får man upp en per år är det bra. Får man upp två har man gjort det riktigt bra. Det är så man får räkna. Det är bara att kolla i andra klubbar, det är där det ligger någonstans, säger Thomas "Bulan" Berglund.
Berglund menar att steget från junior till SHL-hockey är stort.
Större än många tror.
– Man måste ha en extrem talang för att kunna gå den vägen. Det är inte många som klarar av att ta steget från junior och etablera sig direkt i SHL, säger han.
Den här säsongen hade Luleå Hockey planerat att lyfta upp två juniorer, Dans Locmelis och Joel Kant, men så blev det inte. Locmelis är kvar i klubben men får inte spela med SHL-laget då han nästa säsong ska till amerikanska collegeligan för spel med University of Massachusetts. Då tillåts inget spel i professionella sammanhang. Även om han hade gjort det utan betalning så är regelverket tydligt.
Spelar du proffshockey så är du bränd från att spela i collegeligan.
– Dans Locmelis hade klarat av det, han hade varit uppe nu, men han valde att gå college. Jag tror stenhårt på honom och det förklarade vi också för honom, men han valde en annan väg och det får vi respektera. Joel Kant hade vi också stora förhoppningar på, men han blev skadad. De två låg längst fram men som tyvärr av olika anledningar inte kan spela med oss, men vi räknar med Kant till nästa säsong, säger Berglund.
Luleå Hockeys J20-lag ligger i skrivande stund tvåa i sin serie, men trots framgångarna på juniorsidan håller spelarna inte för SHL-spel, menar Thomas Berglund.
– Att de ens ska få allsvenskt kontrakt är svårt. Andreas Nilsson som var uppe ifjol och spelade med oss fick inget allsvenskt kontrakt. Man kan ta upp de en match då och då och de kan hjälpa oss under säsongen, men oftast måste man ut i allsvenskan eller börja i division 1, ta sig till allsvenskan och sedan komma tillbaka hit igen.
På senare år har Luleå Hockey värvat utländska spelare till sina juniorlag vilket har varit framgångsrikt.
– Vi försöker hitta spelare som är talangfulla och är bättre än de juniorer vi har. Det är många av dem som blivit jättebra, som Konstantin Komarek, Peter Cehlarik, Christian Jaros och Dean Kukan. Det gäller att försöka hitta dessa spelare, men ska det vara utländska spelare ska det vara ungdomslandslagsklass på dem.
Finns det någon strategi i klubben kring hur många juniorer ni ska släppa fram?
– Det handlar om kvalité. Vi vill släppa fram så många som möjligt, men det handlar om att vi ska vinna hockeymatcher och då kan vi inte släppa fram juniorer som vi bedömer inte har tillräckliga kvalitéer. Däremot vill vi gärna släppa fram juniorer som vi ser har potential och kan konkurrera ut etablerade spelare.
Du har fått stämpeln av att inte släppa fram särskilt många juniorer?
– Det är bara på att kolla på de senaste åren – det har kommit fram hur mycket juniorer som helst. Jag vet inte riktigt var det där kommer ifrån. Den här säsongen hade jag velat ha Locmelis och Kant och ifjol tog vi upp Olli Nikupeteri, Andreas Nilsson och Jesper Wallstedt. Man får tycka vad man vill, men det gäller att läsa på först. Många har åsikter som bara spys ut utan att kolla på fakta.
Under Berglunds tid som huvudtränare i Luleå Hockey har sex juniorspelare etablerat sig i laget. Det handlar om Jesper Wallstedt, Olli Nikupeteri, Radek Muzik, Carl Mattsson, Noel Gunler och Nils Lundkvist.
Ni har passionerade fans som gärna vill se egna produkter eller spelare från länet, är det en svår balans att få till det samtidigt som man vill vinna här och nu?
– Jag tror etablerade fans vill se laget vinna i slutändan, annars blir det ett jävla liv. "Spela egna juniorer" är den vanligaste åsikten när vi förlorar. Vi vill självklart också se egna spelare, men allt handlar om att vi i slutändan ska vinna matcher. Oftast behövs det ett år i allsvenskan och sedan komma tillbaka. Det är yttersta få som klarar att ta steget direkt.
Hur ser du på att många har starka åsikter i frågan?
– Det får vi leva med, men fakta är att det inte bara går att byta ut alla. Om en kedja gör en dålig match så kan man inte bara byta ut den och sätta in tre juniorer. Steget är jäkligt långt.
Du har fått en del kritik för att du värvar in Tomi Sallinen till fjärdekedjan i stället för att ta in en junior. Berätta om det valet.
– Sallinen har spelat tre världsmästerskap. Visst, han har passerat sitt bäst före datum, men han är ändå en nyttig spelare. Folk har rätt till åsikter, men har man ingen insikt blir det svårt. Engagemanget är stort och det uppskattar vi, men det går inte att spela med ett helt juniorlag efter vi gjort en dålig match. Vi hoppas kunna göra det och det är vår önskan, men allt handlar i slutändan om att vi ska vinna matcher och då tar vi ut spelare efter det. Det finns många andra åsikter om det och det får vi leva med.
Hur ser samarbetet ut mellan er tränare i A-laget och juniorverksamheten?
– Vi tittar på spelare och matcher. Antti Alamäki som varit i juniorerna är vår länk dit och har dunderkoll. De tränar också mycket med oss, som Edward Björk och Erik Hannu. Det är alltid någon av tränarna som tittar på matcherna och jag tycker vi har en bra bild av våra egna juniorer.
Finns det något gemensamt tänk att juniorlagen spelar likadant som A-laget?
– Ja, det finns ett gemensamt tänk hur vi ska spela, men de behöver inte slaviskt följa det. De ska få sätta sin prägel, men vi har en gemensam grundtanke.
Din spelstil handlar om att minimera misstagen, blir det svårare för dig att släppa fram yngre spelare på grund av det?
– Den handlar inte om att minimera misstagen. Nu har du läst för mycket på Twitter, säger Berglund och fortsätter sedan förklara sin spelidé:
– Vår filosofi är att sätta hård press på motståndarna så att vi ska vinna pucken för att sedan få spela med den. Minimera misstagen är ett försvarstänk som alla har, men spelet i sig går inte ut på att minimera misstagen, det går ju på att pressa motståndaren så att vi får äga pucken. Det tycker vi är mer utvecklade, säger Bulan och fortsätter:
– Oftast blir det missuppfattningar. Bara för att man släpper in lite mål, vilket vi gjort över tid, så är man ett defensivt lag – men det handlar om kunskap och hur man ser hockey. Ett bra försvarsspel handlar inte om att man spelar en defensiv hockey. En defensiv hockey tycker jag är när man ställer upp och styr, men det gör inte vi. Vi försöker pressa motståndarna.
Kan det vara svårt för juniorer, som har en tendens att gör misstag, att komma in i sättet ni spelar?
– Det är inte svårt att komma in i laget, men självklart måste man kunna lära sig att följa ett system och förstå hur lagspelet fungerar. Man kan inte bara komma in som junior och vara skicklig och strunta i försvarstänket. Det är solklart. Vi är ett lag och spelar man i ett lag måste man förhålla sig till reglerna som finns. Jag tror ingen har en anarki där man får spela fritt hur man vill.
Berglund tycker att det målats upp en felaktig bild av Luleås spelsätt.
– Många har lyckats här också, det är bara att kolla på Isac Brännström. Det är inte något som gör att man inte kan lyckas i Luleå Hockey. Vi spelar ett bra försvarsspel när vi inte har pucken och vi har en väldigt stor frihet i offensiven.
Finns det något ni behöver jobba på för att få fram flera talanger?
– Absolut, det går aldrig att vara nöjd. Man vill alltid få upp fler juniorer och man måste hela tiden sträva efter att hitta sätt för utveckling och göra det så bra som möjligt. Ju fler vi kan få upp i A-laget desto bättre är det.
Kollar ni på hur andra klubbar jobbar med sina juniorverksamheter?
– Det får du ta med "Fabbe" (Karl Fabricius, ny utvecklingschef), men jag tycker man ska vara nyfiken i alla lägen och på alla olika positioner i en förening.
I nästa del av artikelserien får ni läsa om sportchefen Stefan "Skuggan" Nilssons tankar om juniorverksamheten.
Fakta
Spelare från Luleå Hockeys juniorverksamhet som etablerat sig i SHL-laget senaste 10 åren:
Fakta
Spelare från Luleå Hockeys juniorverksamhet som etablerat sig i SHL-laget senaste 10 åren:
Peter Cehlarik, Christian Jaros, Isac Lundeström, Linus Nässén, Viktor Grahn, Einar Emanuelsson Albin Thyni Johansson, Anton Toolanen, Filip Gustavsson, Jesper Wallstedt, Olli Nikupeteri, Radek Muzik, Carl Mattsson, Noel Gunler och Nils Lundkvist.
Tre av dessa spelare – Einar Emanuelsson, Olli Nikupeteri och Carl Mattsson – finns kvar i dagens trupp.
Tre av spelarna är i NHL: Isac Lundeström, Nils Lundkvist och Filip Gustavsson.
Så här har vi räknat: För att räknas som etablerad ska spelaren ha spelat minst 10 SHL-matcher som junior och komma från egna leden.
Fakta
För att sätta Luleås siffror i kontext har vi kollat hur det ser ut i fem andra SHL-klubbar.
Växjö som är känt för att till stor del värva spelare. Skellefteå och Frölunda som satsar på att få fram och utveckla spelare, samtidigt som man även värvar toppnamn. Färjestad som satsar hårt både på toppnamn och hemvändare, men som alltid har många värmlänningar i truppen. Brynäs som är en storklubb som har svårt att hitta rätt spår igen.
Senaste tio åren:
Frölunda:
Spelare från juniorverksamheten som etablerat sig i SHL-laget: 23
Antal juniorer som noterats för en eller flera SHL-matcher: 106
Skellefteå:
Spelare från juniorverksamheten som etablerat sig i SHL-laget: 20
Antal juniorer som noterats för en eller flera SHL-mather: 96
Brynäs:
Spelare från juniorverksamheten som etablerat sig i SHL-laget: 20
Antal juniorer som noterats för en eller flera SHL-matcher: 74
Färjestad:
Spelare från juniorverksamheten som etablerat sig i SHL-laget: 19
Antal juniorer som noterats för en eller flera SHL-matcher: 85
Luleå Hockey:
Spelare från juniorverksamheten som etablerat sig i SHL-laget: 15
Antal juniorer som noterats för en eller flera SHL-mather: 80
Växjö:
Spelare från juniorverksamheten som etablerat sig i SHL-laget: 13
Antal juniorer som noterats för en eller flera SHL-matcher: 56