Luleå Hockey-profilen: ”Hölls vid liv av en maskin”

Luleå Hockey-profilen Anders Burström kände av sina hjärtproblem redan 2017. Men det var först för några veckor sedan som 44-åringen tvingades till en operation. ”De stannade mitt hjärta i över en timme. Då hölls jag vid liv av en maskin”, säger han till Aftonbladet.

Anders Burström har återhämtat sig från hjärtoperatiion han var tvungen att genomgå i sommar.

Anders Burström har återhämtat sig från hjärtoperatiion han var tvungen att genomgå i sommar.

Foto: STEFAN PERSSON

Ishockey2020-07-21 20:40


Anders Burström är en av guldhjältarna från 1996 och den populäre forwarden har även varit assisterande tränare tre säsonger i Luleå Hockey (2014/15 till 2016/17).

Och det var under de sista månaderna i klubben 2017 som Burström kände av att något var fel med hjärtat. Det började plötsligt rusa.

Till en början visade testerna inget konstigt. Men sedan hittade läkaren ett läckage på en hjärtklaff. Och tester i år visade att det hade blivit värre. Burström var tvingad till en operation i Umeå, för några veckor sedan, för att komma till rätta med problemet.

Läkarna sa att det var 85 procents chans att operationen skulle lyckas och att hjärtklaffen skulle bli lagad. I en timme var Burströms hjärta stannat.

– Då hölls jag vid liv av en maskin, säger han till Aftonbladet.

Operationen lyckades, hjärtklaffen blev fixad.

– I åtta dagar låg jag kvar i Umeå. När jag väl kom hem skulle jag ta en promenad. Jag tänkte mig 30 minuter, men efter 300 meter undrade jag hur jag skulle ta mig tillbaka. Jag var helt slut, säger Burström till Aftonbladet.

Burström säger till Aftonbladet att har han hittat formen igen. Innan dramatiken med operationen hade han bestämt sig för att bli assisterande tränare till Roger Rönnberg i Frölunda. Nu fick han och familjen ta en ny funderare kring det. Men de bestämde sig för att göra det och i slutet av juli går flyttlasset till Göteborg.

– Hockeyn är en stor del av både mitt och Annas liv och vi har sagt att om det dyker upp något riktigt spännande som dessutom skulle passa familjen så skulle vi ta chansen. Det här samtalet var precis det, säger Burström till Aftonbladet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!