Lasch och Frölunda tog guldgrepp

Götaplatsen kan ställas i ordning och champagnen läggas på kylning. Frölunda vann enkelt över Djurgården med 6–2 i den femte SM-finalen och kan fixa guldet i Globen på torsdag. Slutspelskungen Ryan Lasch visade Frölunda vägen med ett mål och en assist.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ishockey2019-04-30 22:47

Det var mycket Ryan Lasch, som nu leder slutspelets poängliga på 18 poäng (5+13), men också 2 x Joel som fick Frölundafansen i ett fullsatt Scandinavium, 12 044 åskådare, att uppleva en glödande het valborgsmässoafton.

En seger fram till 3–2 i matcher i SM-finalserien och bara en vinst från det där guldfirandet på Götaplatsen. Där var Frölunda senast 2016 och på torsdag kan klubben säkra sitt femte SM-guld.

Skulle laget inte avgöra på torsdag får man en ny chans på hemmaplan på lördag.

Djurgården hade en tuff valborgsmässoafton. Förutom storförlusten tvingades skadeförföljde lagkaptenen Jacob Josefson kliva av redan efter en period och i den andra såg backen Olle Alsing ut att göra illa höger knä/ben och fick ledas ut i omklädningsrummet.

Frölunda förlängde sin monstersvit på hemmaplan och tog 17:e raka segern. Vägen dit gick, som i tidigare hemmamatcher i finalserien, via ett framgångsrikt spel i numerärt överläge.

Ryan Lasch spelade fram Joel Lundqvist som helt oattackerad framför Adam Reideborn i Djurgårdskassen kunde skjuta 1–0 mitt i den första perioden.

– Det känns bra med vårt powerplay, vi har flera olika varianter, sade Lasch till C More.

Sedan gjorde Lasch själv 2–0, också i powerplay, i inledningen av andra perioden sedan han tagit retur på sitt eget skott och rundat Reideborn.

Frölunda har gjort nio mål i numerärt överläge i finalserien medan Djurgården, som ser helt borta ut i boxplay, bara har gjort tre.

Joel Mustonen sköt 3–0, framspelad av bland annat Joel Lundqvist, och Jacob Peterson sköt 4–0 efter 10.17 av andra perioden.

Där, efter halva matchen, var den femte finalen avgjord. Djurgårdens tränare Robert Ohlsson tog timeout och bytte ut Reideborn mot Robin Jensen.

– En bra period av oss, vi fortsätter mala ned dem. Sedan efter 4–0 blir det lite fram och tillbaka, sade Joel Mustonen till C More.

Djurgården lyckades stoppa förnedringen. I början av den tredje perioden gjorde laget dessutom två snabba mål i numerärt överläge, Jakob Lilja och Niclas Bergfors, bakom Johan Gustavsson som vaktade Frölundas mål.

Men Linus Fagemo, 5–2 i powerplay, och Max Friberg, 6–2 i tom kasse, såg till att Djurgården inte kom närmare. (TT)

Finalserien

Final 1: Frölunda–Djurgården 5–3.

Final 2: Djurgården–Frölunda 5–1.

Final 3: Frölunda–Djurgården 5–2.

Final 4: Djurgården–Frölunda 3–2.

Final 5:: Frölunda–Djurgården 6–2.

Final 6, torsdag 2/5: Djurgården–Frölunda (19.30).

Ev final 7, lördag 4/5: Frölunda–Djurgården (15.15).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om