Krönikan: "Ett SM-guld är inte som att beställa en BMX"

Sommarlov. Det kan klinga på två sätt.

Foto: EIJA DUNDER

Ishockey2016-04-12 20:52

I Luleå Hockeys fall har klingan bara växt ut till en tonart, som sedan kan bli en trudelutt under en segerfest, vid ett tillfälle.

Det var 20 år sedan.

2016 skulle bli återtåget och det startade med en marsch i Björkliden i augusti 2015.

Nu sitter vi här och lyssnar till Luleåfans, som sjunger med samma mod och inlevelse som under hela säsongen; "Vi ger aldrig någonsin upp".

Synd att inte laget lyssnade.

Innan nedsläpp inför säsongen stod jag med Stefan "Skuggan" Nilsson i den ena korridoren under läktaren inför en tv-intervju i 24Norrbotten. Jag frågade om inte semifinal var mer ett realistiskt mål. Kvartsfinal i fjol, semifinal 2016 och så vidare. Bygga långsiktigt. Han höll med, men hade också redan klivit på guldtåget som klubbledningen stakat ut. Och det är aldrig fel att sikta högt, men då blir förlusten desto tyngre.

Luleå hade chansen att ta matchen till en sjunde avgörande inför ett kokande Scandinavium. Men av någon anledning förflyttades laget tillbaka till ruta ett. En ruta som stampades på i 16–17 matcher in på grundserien och gjorde att Luleå låg på en elfteplats och slutspel egentligen bara var ett drömscenario. Sedan fick Joakim Fagervall sitt lag att lyfta och som de gjorde det. Backduon Craig Schira och Brendan Mikkelson började hitta kemin, Jonathan Granström växte ut till ett sylvasst powerplay-vapen och Lucas Wallmark, som kom in sent i laget från NHL-campen, visade varför Carolina vill ha över honom kommande säsong.

Tio kontrakt går ut. Däribland lämnar nyckelspelare som Jonathan Granström (Brynäs), Jonathan Sigalet (Frölunda) och Lucas Wallmark (Carolina). Det är stora luckor att fylla och går inte bara att sticka ned spaden i matjorden och hoppas på att det är gödslat ordentligt bland ersättarna. Luleå Hockey måste sätta sig ned, lägga upp en långsiktig strategi och dra upp riktlinjer som genomsyrar hela föreningen från ungdomshockeyn. När "Skuggan" och Ulf Engman fick det uppdraget för sju år sedan skulle det dras upp röda trådar för att haka på Brynäs och Skellefteås talangfabriker. Framgångarna på SM-nivå för ungdomslagen är en bit från toppen. Talangerna som fått chansen i A-laget har kommit, vi har fått lära oss nya namn – och sedan har de försvunnit med januarirean. Vad var tanken med Jesper Ylivainio, Isac Lundeström och Jesper Juntto?

Jag kommer att sakna Joakim Fagervall, som flyttar hem till Umeå. Mer rakryggad, hederlig och ärlig person har jag inte träffat i tränarsammanhang även om många där ute är riktigt trevliga. Han ringde mig när jag hade krävt hans och tränarstabens avgång i höstas; varför pratade du inte med mig innan? Han hade givetvis helt rätt. Vi träffades och pratade igenom det. Jag förklarade varför och kärnan handlade om avsaknaden av ett grundspel. I dagens samhälle förväntas allt gå blixsnabbt. Jag lärde mig någonting av det. Jag hoppas att Luleå Hockey lär sig någonting av det här. Ett SM-guld är inte som att beställa en ny BMX ur Hobbex-katalogen. Fem minuter in i den tredje perioden började den stora skaran av publiken att gå hem.

Utan att cykla.

Alla texter från tisdagens uttåg finns samlade här på Kurirens samlingssida!

Och även nedan:

Läs mer: Stjärnan: "Luleå har en ljus framtid"

Läs mer: Betygen – fyra ettor delades ut efter brakförlusten

Läs mer: Fagervall: "Vi kan väl enas om att något händer"

Läs mer: Luleåbacken: "Tar på mig ansvaret"

Läs mer: Harju: "Tomhet, bara tomhet"

Läs mer: Lassinantti: "Tufft att smälta den här förlusten"

Läs mer: Veteranen: "Tragiskt att ligga under med 1–7"

Läs mer: BILDEXTRA: Se när Luleå tackade för sig

Läs mer: Se fansens hyllning – 20 minuter efter slutsignalen

Läs mer: Nu väntar spelarflykt – tio utan kontrakt

Läs mer: Agenten: "Han vill norrut"

Läs mer: Krönikan: Ett SM-guld är inte som att beställa en BMX" (Plus)

Läs mer: Luleå Hockey blev överkört i rond 6

Krönika

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!