Den 5 januari begärdes Boden Hockey i konkurs av Hockeyettan AB för att klubben inte betalat in de nästan 2 miljoner kronorna efter att ha förlorat en skiljedom mot ligan gällande avtalsbrott.
Konkursförhandlingen skulle hållas den 19 januari i Luleå tingsrätt, men blev inställd.
Anledning till detta var enligt rådmannen för att Boden sent dagen innan meddelade att man ville höra vittnen och en part under sanningsförsäkran. Hockeyettan svarade att det ville skjuta upp förhandlingen så det hade möjlighet att åberopa muntlig bevisning och fick tid att läsa in sig på de nästan 100 nya sidorna.
Förhandlingen ska nu hållas på måndag – om inte Hockeyettan AB väljer att återkalla den – vilket Boden Hockeys advokat Jan Lindén anser motparten ska göra.
– Jag förväntar mig att Hockeyettan gör det. Jag går och väntar på att det ska hända, säger Jan Lindén.
Förs det diskussioner om det?
– Nej, jag har ingen dialog alls med Hockeyettans jurister i det här läget, men på underlaget som vi skickat in och tillhandahöll redan innan så finns det inte skäl att söka om en konkurs. De har sett alla dokument och bad ju om att få förhandlingen inställd utan anledning som jag ser det, säger Lindén och fortsätter:
– De har inte kommit in med någon bevisning överhuvudtaget med anledning av den. De ville bara få den inställd och jag uppfattar det som att de inser själva att den är ogrundad och att ombuden i Norrbotten helst inte vill gå dit.
Advokat Ulf Nordekvist, som företräder Hockeyettan AB, blir förvånad när han hör Jan Lindéns ord.
– Det finns så vitt jag vet ingenting som i dag ger stöd för att den skulle återskallas. Jag blir närmast förvånad över om Jan Lindén med sådan självklarhet har uttalat det, säger Ulf Nordekvist.
Jan Lindén hävdar att konkursansökan är ogrundad, vad säger du om det?
– Det finns en skiljedom som är meddelad och till skillnad från andra domar i vanliga domstolar så är en skiljedom verkställbar och gällande direkt som den meddelas. Det räcker alltså inte att man överklagar den eller vidtar andra åtgärder. Allt det processande som föregått i andra sammanhang har ingen påverkan på den här skiljedomen i dagsläget överhuvudtaget, säger Nordekvist och syftar på förhandlingen i Svea hovrätt vars dom kommer 17 februari.
– Även om skiljedom nummer 1 är klandrad är den inte upphävd. Inte ens om den upphävs är skiljedom nummer 2 upphävd.
Boden Hockey har visat upp att de har pengar för att betala skulden till Hockeyettan, men det räcker inte, menar Ulf Nordekvist.
– Reglerna i konkurslagen innebär att man måste kunna bevisa att någon är på obestånd. Att de har pengar till att just betala den här skulden behöver inte innebära att man inte är på obestånd. Obestånd är inte ett begrepp som handlar om situationen här och nu, utan ett begrepp som avser att man över tid bedöms att inte kunna betala skulderna man har, säger han och fortsätter:
– Betalar man inte betalningskravet inom sju dagar anses man enligt konkurslagen vara på obestånd. Det innebär att det inte längre är Hockeyettan som måste bevisa att Boden är på obestånd, utan det är Boden som har bevisbördan.
I ett yttrande till tingsrätten hävdar Hockeyettan att Boden har både kortfristiga och långfristiga skulder. Det ställer sig frågande till Bodens advokatkostnader som i den andra skiljedomen uppgick till 920 750 kronor inklusive moms och i Svea hovrätt till 1 122 812.
– Boden måste kunna bevisa att de kan betala den här skulden, men även kommande skulder som Boden Hockey har eller kommer att få under en tid framöver, som till exempel Jan Lindéns arvode. De har cirka två miljoner och kan betala skulden till Hockeyettan, men då har de inga pengar kvar.
I samband med den inställda konkursförhandlingen begärde Ulf Nordekvist att Boden Hockey skulle redovisa ytterligare bevisning på att de har mer pengar än de två miljonerna.
Men enligt honom har något sådant underlag inte kommit.
– Det som Boden har gett in visar inte att de har pengar övertid att betala sina skulder. Då begärde vi att få en kompletterande utredning från Boden som vägrat lämna ut det.
Från handlingarna i Luleå tingsrätt säger sig Boden ha 2,4 miljoner kronor, samt kommer få in 250 000 från lakanförsäljningen.
Men klubbens ekonomi ifrågasätts på flera punkter av motparten som menar att Boden inte på ett korrekt sätt redovisar dagens ekonomiska läge.
Allt talar just nu för att förhandlingen blir av?
– Ja. Det finns inget annat som jag ser det som skulle förhindra det. Enligt konkurslagen ska sådana här ärenden behandlas med förtur, säger Ulf Nordekvist.
Hockeyettan AB begärde Boden Hockey i konkurs för ett år sedan, men återkallade den efter att klubben betalat rättegångskostnaderna i den första skiljedomen på 1,3 miljoner kronor.
– Förra gången återkallade jag ansökan, men det hade att göra med att Boden hade betalat skulden och då fanns det ingen anledning att gå vidare med det. Hade Boden inte betalat hade vi varit tvungna att gå vidare, så betalar de nu får vi se vad det får för effekter i dagsläget, avslutar Nordekvist.