I hockeyettan vår möts lagen två gånger. Men i allettan möts alla tre gånger den här säsongen. Det vill klubbarna ändra på till nästa säsong.
– Det är för många resor och för kostsamt. Jag tycker inte att det har varit lika spännande heller, så jag ser ingen anledning till att fortsätta med tre möten, säger Boden Hockeys tränare Robert Nordberg.
Ahti Liikamaa är sportchef i Kiruna AIF och håller med om att kostnaderna blir höga med så många resor.
– Och varför ska det vara skillnad på allettan och vårserien?
Kalix Hockeys tränare Michael Lindgren har fått se sitt lag gå igenom en rejäl svacka i slutet av allettansäsongen. Han menar att det tuffa matchschemat sliter hårt på spelare som dessutom har jobb vid sidan av hockeyn.
För 45 matcher totalt. Det är nästan lika många matcher som heltidsproffsen i allsvenskan och SHL spelar.
– Ettan är i ett vägskäl. När vi åker på bortaturné till Hudiksvall åker vi tisdagnatt. Det kan vara 25 man som är borta från jobbet onsdag, torsdag och fredag. Det är djävulska pengar om man ska betala förlorad arbetsinkomst. Men fler matcher innebär fler tv-tittare, att plattformen blir större, populärare och att man kan sälja in fler sponsorer. Och någon måste ju dra hundlasset för att nästa generation ska få det bättre, säger Michael Lindgren.
Om den här generationen håller ut tror Lindgren att det kan få många positiva följder på sikt.
– Idén i sig är positiv. Man försöker bygga upp varumärket hockeyettan och då vill folk se matcher. Men när vi hamnar på snudd samma antal matcher som hockeyallsvenskan och SHL, men inte har i närheten av samma förutsättningar, blir det en tuff kombo. Men målsättningen är ju att nå dit, att föreningarna ska vara starka med bra juniorverksamhet. Då är vi helt plötsligt 40 klubbar med stark juniorverksamhet och någon måste ju dra tunga lasset för att vi ska nå dit.
Många matcher innebär att trupperna måste vara breda, vilket innebär att en välfungerande klubb måste ha juniorer som är redo att fylla på underifrån. Det är idealbilden.
– Får hockeyettan dessutom in fler nationella sponsorer får klubbarna mer pengar och kan ha fler anställda som säkerställer verksamheten, säger Lindgren.
Men just nu går det inte att komma ifrån att det är ett tungt lass att dra.
– Det är tufft som fasen. En del spelare har ju arbetsgivare som inte har problem med att spelare är borta ibland. Men det gör ju inte alla och de spelarna har inte råd att vara borta från jobbet för att spela match. Just nu är det en av de tuffaste ligorna att spela i om du ser till träningsdos, matchspelande och ekonomi som inte följer ihop.
Och sportsligt har det inte blivit så jämnt ända in i slutomgången som förhoppningen var.
– Så är det. Men titta på SHL. Nog är det tradigt som fan med 52 omgångar, men hur spännande har det inte varit att följa sista omgångarna i bottenstriden? Jag har följt varenda Djurgårdsmatch. Samma i allsvenskan där Almtuna klarar sig med en poäng, säger Michael Lindgren.
Det är en mångbottnad fråga. Men Jonatan Glader, sportchef i Piteå, är ytterligare en röst för att ta bort trippelmötena och gå tillbaka till 18 matcher i allettan:
– Satsa mer på slutspelet. Till att börja med spela bäst av fem matcher istället för bäst av tre. Sen är min personliga åsikt att hockey är en slutspelssport. Varför inte köra slutspel hela vägen ut efter allettan för att få fram en mästare istället för kvalserien i slutet?