Kiruna IF om stödet: "Andra klubbar behövde det mera"

I fredags var det sista dagen att söka kompensationsstödet från Riksidrottsförbundet. Det är dock inte alla föreningar som har ansökt om stödet.

Kiruna AIF och Kiruna IF valde olika vägar när det kom till kompensationsstödet.

Kiruna AIF och Kiruna IF valde olika vägar när det kom till kompensationsstödet.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Ishockey2020-05-19 09:01

Idrottsföreningar och specialidrottsförbund kunde under perioden 1–15 maj ansöka om kompensationsstöd för ekonomiska konsekvenser av coronakrisen.

Regeringen gav den 20 mars beskedet att ett stödpaket på 500 miljoner kronor avsätts för att kompensera idrottsrörelsen till följd av coronapandemin.

Kalix Hockey är en av klubbarna som har skickat in en ansökan.

– Det stämmer att vi har ansökt om stödet, säger sportchefen Petter Christoffersson.

Vet du hur stort inkomstbortfall ni har haft under pandemin?

– Det handlar om runt omkring en halv miljon. Det kan vara plus/minus 100 000 kronor, säger Christoffersson innan han fortsätter:

– Det är givetvis en kännbar summa. Vi har varit extremnoga med att sköta vår ekonomi de sista åren och det har väl gått precis i slutändan. 

Även Kiruna AIF har ansökt om stödet.

– Vi har sökt och skickat in om vilka bortfall i ekonomin som vi har haft under pandemin, säger Jessica Nilsson Mella kassör i Kiruna AIF.

Vet du hur stort inkomstbortfall ni har haft under pandemin? 

– I och med att vi är en förening med flera sektioner så ser vårat ansökningsförfarande lite annorlunda ut. Vi har fått sitta och pussla ihop allt till en ansökan, men det handlar om runt en kvarts miljon kronor.

Kiruna IF har valt en annan väg.

– Vi har inte ansökt om stödet. Det känns som om att vi än så länge har kunnat plocka igen på andra ställen det vi tappat, säger Otto Andersson ordförande i Kiruna IF.

Så ni har inget inkomstbortfall?

– Jodå, men det har vi, som jag sa, lyckats hämta igen på andra ställen. Det känns som om att det finns andra föreningar som behöver pengarna bättre än oss.

Piteå HC hoppas också på stöd från RF.

– Vi har skickat in en ansökan. Vi har tappat på inställda ungdomscuper, men a-laget hann spela färdigt så där blev det inget minus, säger Jonathan Glader, sportchef Piteå Hockey.

Hur mycket pengar handlar det om?

– Det handlar om 200 000 kronor. Givetvis finns det fortfarande en del oro inför hösten och sponsorarbetet, men det är inte mer synd om oss än någon annan. 

Bodens HF har gjort som Piteå, Kalix och Kiruna AIF.

– Vi har lämnat in en ansökan om 190 000 kronor ungefär i förlorade intäkter, säger Joakim Svensson marknadsansvarig i Bodens HF och fortsätter:

– Vi är lite oroliga för vi kommer tappa intäkter under sommaren. Bland annat då Boden Alive som har varit en viktig ekonomisk post.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!