Coronapandemin kom och lamslog en hel värld. Det fick stora ekonomiska konsekvenser för många idrottsföreningar.
Kiruna AIF drabbades mycket hårt och hade svårt att betala utgifterna.
– Förra säsongen var en lång plåga. Ingenting fungerade. Vi är jätteglada att staten gav oss stöd, men det kom två-tre månader senare än när vi hade de faktiska kostnaderna så vi hade likviditetsproblem. Har man inte ett stort eget kapital ligger man hela tiden med tufft kassaflöde, säger ordförande Mikael Stålnacke.
Då många företag också hade det svårt var det inte lika självklart att sponsra laget.
– Vi gick med kepsen i handen, bugade och bockade, och bad om att de skulle hjälpa oss. Då var det riktigt tufft.
Kiruna AIF återstartade 2015 och klättrade snabbt upp till division 1. Under tiden ökade klubbens omsättning snabbt och förra säsongen var planen att stabilisera ekonomin och bygga ett eget starkt kapital.
Det gick inte som planerat och det såg mörkt ut för klubben.
Men till sist kom vändningen.
– Nu känns det mycket lugnare och tryggare. När vi blev klara för Allettan har sponsorer hört av sig till oss och frågat om de kan hjälpa med resekostnaderna. Det är inte billigt att resa och nu väntar 14 bortmatcher för oss så vi jobbar hårt för att få in lite extra, säger Mikael Stålnacke.
Kiruna AIF la ner sitt J20-lag i somras i spåren av pandemin. Nu vill man bygga upp verksamheten igen.
– Den här veckan har vi haft återstart för J20 och J18 kopplat till hockeygymnasiet för att försöka attrahera ungdomar att komma dit för att sedan försöka ta på plats i vårt A-lag. Vi har också ett samarbete med Malmbergets AIF som också har ungdomar men inte får ihop ett fullt lag. Tillsammans klarar vi nog det, säger Stålnacke.
Det handlar också om pengar.
– Vi ligger på ett positivt eget kapital nu men för att ta nästa steg och utveckla J18 och J20 krävs det mer resurser. Det jobbar vi för nu.
Stålnacke är tacksam över bidragen som kommit in från allmänheten.
– Många privatpersoner swishar en liten summa här och där. Man får nästan tårar i ögonen och hjärtat smälter på grund av att så många tänker på oss och vill att vi ska finnas kvar. Vår marknads- och reklamgrupp är helt säker på att vi kommer klara våra åtagande och bygga på kapitalet så vi klarar balanskravet för elitlicens.
Kiruna AIF blandade och gav i början av säsongen, men med tiden växte gruppen ihop till en stark enhet. I den sista omgången säkrade laget en plats i Allettan efter stor dramatik.
– Det har gått fruktansvärt bra. Det är längesedan jag varit med om ett lag som klickat så bra tillsammans. När jag varit och tittat på träningarna har det nästan varit på liv och död, men efteråt i omklädningsrummet står de och skrattar tillsammans. Vi har många yngre spelare som gjort det hur bra som helst och de mer rutinerade har tagit sitt ansvar. Jag är imponerad, säger Stålnacke.
Totalt är det fyra lag från länet i Allettan. Förutom AIF är det Boden, Kalix och Piteå.
– Vi är glada att det är så många Norrbottenslag med. Vi hade också gärna sett att Kiruna IF tog sig till Allettan för de är de allra bästa bortamatcherna.
Är du förvånad att Kiruna IF inte tog sig till Allettan?
– Det är klart att jag är lite förvånad. Någonstans hoppas man att Kirunalagen ska gå bra, och det är inte bara på grund av ekonomin. Man pratar hockey i Kiruna på ett helt annat sätt nu. Det är stort engagemang helt enkelt och jag hade gärna sett att Kiruna IF gick vidare av den anledningen – då hade det blivit riktigt spännande. Nu håller vi timmarna för att de lyckas ta sig vidare via play in, säger Stålnacke som har ett långt förflutet i Kiruna IF.
– Jag har ju arbetat i Kiruna IF i 10-15 år tills vi hamnade i samma serie och då var jag tvungen att välja. Hjärtat finns i båda klubbarna men till syvende sist slår det hårdast för de svartgula.
Kiruna AIF ställs mot Piteå Hockey på bortaplan när Allettan startar på söndag. Nästa vecka väntar Boden Hockey i Björknäshallen.