"Just därför är Joel Lassinantti värd chansen"

Lågmäld, ödmjuk och aldrig på jakt efter de feta rubrikerna. Joel Lassinantti har låtit spelet tala och nu får han belöningen när han får kliva upp en nivå både spel- och lönemässigt.

Joel Lassinantti, Luleå Hockey

Joel Lassinantti, Luleå Hockey

Foto: FREDRIK KARLSSON/MONTAGE

Ishockey2020-05-16 13:39
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Till att börja med, är det någon man unnar ett gäng med miljoner rubel så är det Joel Lassinantti. Efter långt, metodiskt och hårt jobb får han äntligen chansen i KHL 27 år gammal.

Vägen dit har inte varit utstakad men stegen i hans utveckling har stadigt gått framåt från år till år. Men karriären hade kunnat gå i stå då Lassinantti gick från J20-spelare till seniorspelare.

När Lassinantti kom upp till Luleås A-lag visade den då 19-årige målvakten prov på tålamod. Som tredjemålvakt bakom Johan Gustafsson och David Rautio erbjöds Lassinantti ingen speltid alls utan blev utlånad till först allsvenska Almtuna där det blev 20 matcher och sedan en kort lånesejour med tre matcher i division 1-laget Åker/Strängnäs.

Året efter, inför säsongen 2013–2014, var han tillbaka i Luleå Hockey. Johan Gustafsson hade lämnat för Nordamerika och därmed öppnat upp en båsdörr in i laget för Lassinantti. Men Luleå Hockeys ledning ville annat.

I stället för att tro på Lassinantti hämtade Luleå in Mark Owuya som parhäst med David Rautio. Och efter att Owuya hamnat i blåsväder när han missade en dopingkontroll och stängdes av (friades sedan efter utredning) valde Luleå att satsa på Italienska kanadicken Daniel Bellissimo tillsammans med Rautio. Lassinantti fick sin matchträning i Asplöven, där han utlånad från Luleå gjorde 39 matcher i allsvenskan.

Här har vi alltså en Joel Lassinantti, som i den känsliga åldern när man går från junior till senior, får kuska runt två säsonger och försöka stoppa puckar i allsvenska bottenlag och division 1-laget Åker/Strängnäs. Där och då hade Lassinanttis karriär kunnat stagnera, vilket det säkert hade gjort för 95 procent av andra spelare i samma situation.

Men Lassinantti ville annat och året efter fick han chansen i Luleå Hockey och resten av historien känner ni till.

Just därför är Joel Lassinantti värd chansen han får nu. Han har fått slita ont och jobbat sig genom tyngre perioder.

Nu väntar nästa utmaning för honom. I Luleå har han haft tryggheten med allt runt omkring. Dessutom har han haft Sveriges bästa försvarsspel framför sig som underlättat hans jobb i kassen.

I grund och botten är Lassinantti en grym målvakt, det är inte frågan om det. Men att nu slängas in i ett Sotji, som förra året var ett bottenlag i KHL och inte var ett av de 16 lag som gick till slutspel, kommer innebära en annorlunda upplevelse för Lassinantti än vad han är van med.

I Luleå Hockey har Joel Lassinantti varit skyddad av systemet i mångt och mycket. I KHL, med den kanske mer cyniska jaget före laget-mentaliteten, kommer han tvingas kliva fram på ett annat sätt för att vinna matcher åt sitt lag.

Joel Lassinantti är en trygghetsmänniska och är lugnet personifierat. I proffsvärlden kommer det blåsa friskare runt honom och bara en sådan sak som att lämna hemstaden på riktigt för första gången kan komma att påverka honom.

Men vid tyngre perioder, på eller utanför isen, kan han alltid pigga upp sig med positiva norrbottniska vibbar. Det är bara bege sig ut till Laura skidstadions upploppsraka, där Charlotte Kalla så magiskt bärgade stafettguldet i OS 2014 efter en sanslös upphämtning. Att bara sätta sig ner och filosofera där borde ge energi så det räcker och blir över.

Härligt också att Antnäs BK, Lassinanttis moderklubb, kan stoltsera med att ha fostrat den blivande KHL-målvakten.