Harju: "Jag kan tänka mig att åka tillbaka dit"

Johan Harju har bestämt sig för att spela vidare och är öppen för spel i Sverige och utomlands. Samtidigt är han medveten om den tuffa marknaden. "Alla klubbar drömmer om att sajna toppnamnen i Europa och jag är nog inte högst upp på den listan", säger han.

Johan Harju.

Johan Harju.

Foto: Simon Jakobsson

Ishockey2022-06-03 13:40

Den gångna säsongen tillhörde Johan Harju italienska klubben HC Pustertal som spelar i den österrikiska ligan. Med sina 19 mål och 26 assist var han lagets främsta poängplockare under grundserien.

36-åringen från Övertorneå står nu utan kontrakt.

Drivet finns kvar och han har inga planer på att avsluta karriären än.

– Jag tränar för att spela och så länge skallen och kroppen är med så vill jag spela. Det börjar kännas som att jag närmar mig slutet, men ett år till blir det förhoppningsvis, säger han.

Än så länge har intresset varit svalt.

– Jag har ingenting på gång nu. Som alla förstår är det en tuff marknad då många fler spelare är lediga, säger forwarden som bland annat har 644 SHL-matcher i ryggsäcken. 

Johan Harju är öppen för att återvända till alpklubben HC Pustertal, men det kan bli svårare att få ett kontrakt där kommande säsong. 

På grund av kriget väljer spelare bort ryska ligan KHL, vilket i sin tur innebär ett större utbud för andra klubbar.

– Jag kan tänka mig att åka tillbaka dit, men vi får se om det blir något av det. Alla klubbar drömmer om att sajna toppnamnen i Europa och jag är nog inte högst upp på den listan. Det finns många yngre och bättre spelare att plocka.

Men du öste in poäng där?

– Jo, och jag är nöjd med säsongen. Vi får se hur det slutar. 

Spelar du hellre i Sverige?

– Jag är öppen både för utlandet och Sverige. Det handlar om att hitta en bra paketlösning som passar för hela familjen. Det är det viktigaste.

Vilken nivå kan du tänka dig att spela på, Boden har ju visat intresse för dig tidigare?

– Som det känns nu är det inte ettan jag söker. Det är allsvenskan och uppåt, säger Harju som är beredd på att få vänta ett tag:

– Det känns inte som att man har så mycket val. Såklart har det har kommit några skambud, men det gäller att vänta och se. 

Kan du tänka dig att stanna inom hockeyn efter karriären?

– Känslan är just nu nej – det är inget jag letar efter eller skulle vilja göra. Jag vill ha ett annat liv med vanliga tider och inte vara uppbokad varje helg. Man vet aldrig om det kommer ett sug senare när jag lagt av.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!