14. Modo
Kommentar: Örnsköldsvikslaget var snubblande nära att nå slutspel förra säsongen som nykomling. -Nu väntar det som brukar kallas för det svåra andra året. Laget har tappat Josh Dickinson, som drev lagets bästa kedja förra säsongen, till Rögle. Backsidan skrämmer inte många lag i SHL och saknar framför allt spets. Förvisso har forwardssidan uppjackats med Jesper Olofsson, men konkurrensen i bottenstriden har hårdnat. Därav räknar undertecknad in ytterligare en säsong där kamp för överlevnad gäller.
13. Örebro
Kommentar: Stor del av rapporteringen på försäsongen har upptagits av problematiken runt Philip Holm och Mathias Bromé, där den sistnämnde som bekant lämnat för Luleå. Det här har skadat både föreningens anseende och ekonomi. Till följd av detta har ingen toppcenter kunnat värvas, och bakom prestigenyförvärvet Patrik Karlkvist ser det tunt ut. På backsidan har man tappat sina två bästa, i Samuel Johannesson och Rasmus Rissanen.
---------------------------------------
12. Brynäs
Kommentar: Den trettonfaldige mästaren är nykomling i SHL och har storsatsat direkt. In har hemvändare som Christian Djoos, Oskar Lindblom och Jakob Silfverberg kommit. Frågan är vilken nivå trion håller. För utöver dem är kärnan samma som den som åkte ur för två år sedan. Målvaktssidan är seriens svagaste i Erik Källgren, som förra säsongen uteslutande spelade i AHL, samt oprövade collegespelaren Ludvig Persson. Att ingen nykomling har tagit sig till slutspel på tio år visar hur tuff etableringsfasen i SHL är.
11. HV71
Kommentar: Klubben som förra säsongen var en match från ny degradering har renoverat. Nio har lämnat, sju spelare har kommit in, bland annat Oscar Engsund och Olle Alsing på backsidan. Dessutom en ny sportslig ledning med Anton Blomqvist som huvudtränare och Chris Abbott är ny sportchef. Det gör att mycket känns osäkert runt Jönköpingsklubben – även den här säsongen. HV71 söker fortsatt en spelare till toppkedjorna.
---------------------------------------
10. Malmö
Kommentar: Förra säsongen förlitades offensiven på den finska duon i Janne Kuokkanen och Lauri Pajuniemi. Nu har båda lämnat – vilket kan tala för ny bottenstrid. Intressanta och många nyförvärv har gjorts, med bland annat finske spelfördelaren Henrik Haapala och landsmannen Joona Ikonen. Har också plockat in Nikola Pasic, som inledde förra säsongen fint. Robin Salo har förstärkt backsidan och ska styra första powerplay från blå linjen. Det finns hög potential i många av värvningarna, men flera kommer också med frågetecken.
9. Timrå
Kommentar: Det hetaste nyförvärvet, Oliver Kapanen, som gjorde stor succé under årets VM är det inte ens säkert sätter sin fot i Medelpad. Värvades tidigt av pappa Kimmo, men tar Oliver en plats i Montréal så kommer han bli kvar i Nordamerika. Det kommer sätta en tydlig prägel på hur slagkraftigt Timrå kommer vara den här säsongen. För utan honom ser det svagt ut. Den förre Luleåspelaren Filip Hållander växte under fjolårssäsongen och behöver vara på samma nivå för att laget ska nå topp sex.
8. Leksand
Kommentar: Backsidan har desarmerats. Anton Lindholm och Olle Alsing har försvunnit, som bägge har spelat i Tre Kronor under sin tid i Leksand. Ersätta de ska Axel Rindell och Joonas Lyytinen göra, en billigare lösning med sämre kvalitet. Enda frågetecknet på forwardssidan är runt Felix Unger Sörum, men där pekar mycket på spel i Nordamerika. I övrigt har man fått behålla det man velat framåt och mycket ska även den här säsongen kretsa runt Max Véronneau och Marek Hrivik.
7. Linköping
Kommentar: Laget spelade förra säsongen slutspel för första gången på sex år. Men det sena tappet av förra årets MVP Marcus Högberg var blytungt. Ersättaren blev den, i svensk hockey, oskrivne Christian Heljanko som varit en av finska ligans bästa målvakter. Backsidan är med värvningen av Rasmus Rissanen en av seriens bästa. Att man jagar en forward för toppkedjorna är ingen hemlighet, supportrarnas dröm stavas Jakub Vrana. För någon vecka sedan uppgav Corren att ledningen träffat Robin Kovacs.
---------------------------------------
6. Växjö
Kommentar: Det evigt underskattade Växjö har tappat tungt. Den fyrfaldige mästaren Robert Rosén har slutat. Dessutom har Kalle Kossila och Marcus Sylvegård stuckit. Men Smålandsklubben har en stabil grund att stå på. Dessutom brukar det som sportchef Henrik Evertsson värvar från AHL bli lyckat. Den här gången har Otto Koivula och Félix Robert plockats in. På backsidan finns fin kontinuitet med Joel Persson i spetsen och kvar i båset står Jörgen Jönsson.
5. Frölunda
Kommentar: Rogers sista säsong. Det kommer vara rubriken som hänger över Frölunda den här säsongen. Fjolårets främste i Göteborgslaget var Malte Strömwall, och den sejouren blev bara ettårig. Likaså har slutspelets skyttekung Jere Innala lämnat för NHL. Ersättarna heter Arttu Ruotsalainen och Linus Weissbach. Backsidan har förstärkts av den schweiziske landslagsbacken Dominik Egli, som har en tydlig offensiv prägel. Längst bak finns en av seriens bäste i Lars Johansson. Frölunda blir att räkna med även kommande säsong.
4. Rögle
Kommentar: Var en av de stora besvikelserna i grundserien, men tog sig ända till SM-final sedan bröderna Abbott fick gå. Succétränaren Roger Hansson får fortsatt förtroende. Har nu tappat flera nyckelspelare i Rodrigo Abols, Adam Tambellini och Simon Ryfors. Jacob Petersson, som var så gott som ordinarie i NHL 21/22, ska axla rollen som förstecenter efter Abols. Varit stor spelarruljans, vilket gör laget svårplacerat. Men bredden och spetsen finns där och mycket talar för att fjolårets missräkning i grundserien blir ettårig.
3. Luleå
Kommentar: Mathias Bromé blev forwarden som satte pricken över i på Thomas Fröbergs första lagbygge som sportchef i Luleå Hockey. Det är nog laget som förstärkts tydligast från 23/24 till 24/25. Vissa frågetecken för backsidan om den håller guldkvalitet. Dock ska nämnas att det kan finnas sparkapital i sådana som Ludvig Jansson och Frédéric Allard, där glimtar av den förstnämndes kvaliteter som syntes under JVM 2023 blottades under slutspelet. Centersidan är totalrenoverad. Garanti finns i Brian O'Neill medan det på förhand känns mer osäkert runt den tilltänkta andrecentern Eetu Koivistoinen, som aldrig spelat utanför de finska gränserna. Konkurrensen på forwardssidan är brutal och går att formera på en mängd sätt. Att Linus Omark kommer testas med Mathias Bromé under försäsongen är knappast en högoddsare.
2. Skellefteå
Kommentar: Att den svenska mästaren får behålla i stort sett hela laget hör till ovanligheten. Skellefteå har tappat Elias Salomonsson och Petter Granberg, som förvisso var viktiga och backsidan är försvagad. Men laget står fortsatt sig starkt. Centeruppsättningen med Oscar Lindberg, Pär Lindholm, Jonathan Johnson och Linus Lindström är seriens bästa. Dessutom har man fått in dubbla SHL-debutanter. Dels snart 39-årige poängkungen Marcus Eriksson från allsvenskan, samt norske supertalangen Michael Brandsegg-Nygård som var förste norrmannen att gå i första rundan av draften. Skellefteå har inte missat topp sex sedan 2008 och kommer inte göra det nästa säsong heller.
1. Färjestad
Kommentar: Slutspelsfiaskot mot Rögle la sordin på den på den guldglänsande stämningen under grundserien. Mot alla odds fick Färjestad behålla David Tomásek, som ville till NHL. Frågan är dock vilken motivation en 28-årig tjeck, med två år kvar på kontrakt, som blivit världsmästare, och nog insett att drömmen om ett envägskontrakt stannar vid just det, har. Däremot har man förstärkts av Marian Studenic och hemvändaren Oskar Steen. Lägg där till Viktor Lodin som haft problem vid sidan av isen, men visade i kvalspelet mot HV71 sina höjder. Det finns potentiella poängkungar i alla tre.