Jättekross i Leksand – fjärde raka för Luleå

Segrar mot Djurgården, Oskarshamn och Brynäs. I bortamatchen mot Leksand kom Luleå Hockeys fjärde raka seger. Slutresultatet skrevs till 5–0.

Kovacs gjorde ett av målen i 5–0 segern.

Kovacs gjorde ett av målen i 5–0 segern.

Foto: Erland Segerstedt/TT

Ishockey2019-11-23 20:13

Trots ett stort spelmässigt underläge i första perioden var Luleå Hockey i ledning. Hemmalaget Leksand hade ett skottövertag med osannolika 16–2.

Med blott två skott på mål gjorde Luleå ett mål. Finske centern Juhani Tyrväinen stod för en fin framspelning till Kovács som fick helt öppet mål.

– 5–0 är smickrande siffror om du tittar på första perioden. Där kommer vi inte alls ut överhuvudtaget. Frågan är om vi ens var ute på isen. Där har vi en spelare som var bra – och han var riktigt jävla bra. Det är David Rautio. Utan honom hade matchen nog kunnat vara slut efter första perioden, konstaterar assisterande tränare Henrik Stridh.

David Rautio räddade 27 av 27 skott mot Leksand. Totalt har målvakten hållit fyra nollor på de senaste fem matcherna, både SHL och Champions Hockey League inräknat.

– Jag har sagt det tidigare och vidhåller, vi har seriens bästa målvaktspar – utan konkurrens. David visar i dag visar vilken nivå han håller och "Lassi" vet vi sedan tidigare vilken kvalité som finns. Det är jättehärligt att ha så bra målvakter.

I andra perioden var det helt omvända roller. Luleå som förde spelet, vilket gjorde att Leksand tvingades att backa hem och inte fick mycket tid med pucken. Då kom också gästerna från Norrbottens utdelning. Först Nils Lundkvist i powerplay och därefter hittade Niklas Olausson nätet för andra matchen i rad, efter slarvigt spel av hemmalaget i egen zon.

– Efter första så kommer det faktiskt ut ett lag. Vi leder efter första perioden, helt oförtjänt, men från andra och framåt är det inget snack om saken.

I slutperioden gjorde Luleå vad som behövdes. Man höll i pucken och släppte inte Leksand till några chanser. Dessutom kom både fyran och femman i matchens slutskede. Först genom Isac Brännström på en retur och därefter lagkapten Erik Gustafsson. Segern är Luleå Hockeys nionde på de tio senaste matcherna.

Totalt sett finns det ljusglimtar, menar Stridh, trots lagets besvikelse till första period.

– Om vi bortser från första perioden, är vår forechecking är fantastiskt bra och vi jagar livet ur Leksandsbackar. De får lite tid och strular mycket med pucken tack vare att vi är väldigt aggressiva. Backarnas deltagande i anfallsspelet är jag också jättenöjd med.

Matchfakta

Leksands IF – Luleå Hockey: 0–5

Målen Luleå: Robin Kovács, Nils Lundkvist, Niklas Olausson, Isac Brännström och Erik Gustafsson

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!