J20-tränaren om framgångarna: "En fjäder i hatten"

När Luleå Hockey har åkt på skada efter skada och fortsatt saknar Isac Lundeström ett tag framöver, så har man fått vända sig till J20-laget för spelare. Juniorerna har gjort succé och frågan är hur många talanger föreningen kan plocka upp.

Fredrik Öberg, huvudtränare för Luleå Hockeys J20-lag gläds åt juniorernas framfart i SHL. (Arkivbild)

Fredrik Öberg, huvudtränare för Luleå Hockeys J20-lag gläds åt juniorernas framfart i SHL. (Arkivbild)

Foto: Robert Granström/TT

ISHOCKEY2018-10-25 13:26

J20-lagets tränare Fredrik Öberg har en gedigen historik med att utveckla talanger. Efter spelarkarriären klev han in som tränare i Skellefteås J18-lag och var bland annat med och fostrade stjärnor som Sebastian Aho, Marcus Petterson och Axel Holmström. Han har coachat Skellefteå i SHL, haft en kort sejour i Colombia och tränar nu alltså Luleå Hockeys J20. Personligen fokuserar han på sitt nuvarande uppdrag som J20-tränare och menar att det finns gott om talang i laget.

– Jag jobbar med väldigt många riktigt stora talanger just nu, jag väljer att leva i nutid, säger Fredrik Öberg.

Öberg gläds också åt framgången som J20-spelarna haft i A-laget och menar att juniorernas framfart i SHL är rolig att se.

– Det är så klart en fjäder i hatten och roligt för hela vår verksamhet att det, när det är skador och sjukdomar, kan komma egna killar som kan göra ett gediget jobb, säger Öberg.

Just övergången från J20 till spel i SHL är inte något som Fredrik Öberg och tränarstaben i J20 arbetar med specifikt, men för att förenkla för spelarna att ta klivet så spelar man så likt A-laget som möjligt.

– Vi försöker att träna på så hög nivå som möjligt. Sen försöker vi ligga så nära A-laget som möjligt i system så att steget ska bli så litet som möjligt. Även om det är ett ganska stort steg med just förändringen runt en match med fullsatta arenor, men just spelmässigt ska de känna sig trygga.

Fredrik Öberg och hans J20-lag har en stark säsong i J20-elit, där man för tillfället placerar sig på en andra plats i tabellen. Öberg menar också att laget har en hel del spelare som är och nosar på att ta steget upp.

– Det är ganska många. Det är ju bara forwards än så länge som har varit uppe och vi har en väldigt bra backsida också där vi har många som ligger bra till. Vi har några killar som har varit uppe och tränat tidigare, men A-laget har just nu en bra backsida där alla är hela.

I och med A-lagets skadeproblem så har diskussion kring framtida värvningar gått het, men i och med juniorernas starka prestationer har allt fler börjat tycka att man ska ge juniorerna chansen. På frågan om A-laget kan bygga sin trupp på juniorer framöver är Öberg lite tveksam.

– Det är svårt att svara på. Det finns inget facit just nu, men det beror lite på hur länge killarna är borta. Sen är det klart att killarna som nu är uppe slåss om en plats precis som alla andra. Nu är det prestationen som avgör om de blir kvar eller inte, det har inte med åldern att göra utan det handlar om hur bra hockeyspelare du är.

I och med J20-lagets egna framgångar i serien ställs siktet även högt på deras egna spel.

– Först och främst vill vi komma så högt som möjligt fram till jul, men vi vill ju spela sista helgen såklart. Precis som förra året när laget blev fyra till slut. Men det viktiga är ju att vi förbereder så många som möjligt för vad som komma skall. Vi vill ju kunna se om 15 år att så många som möjligt i den här gruppen har långa framgångsrika karriärer.

En fråga som kanske inte framstod som så aktuell innan säsongen, men som på grund av skadesituationen i föreningen nu blivit mer relevant, är hur många spelare som J20 kan släppa till A-laget utan att betala för det i deras egna seriespel.

– Det är klart att man inte kan ersätta hur många som helst. Varken i J20 eller i A-laget. Det finns en gräns för hur många skador man har, men den gränsen vet jag inte var den är. Om man tittar på Malmömatchen där "Linkan" (David Lindquist), Nisse Lundkvist och Noel (Gunler) spelar tillsammans och gör det helt utan respekt så är det jäkligt kul att se. Sen är det svårt att säga var gränsen går, om det är vid tre, fyra eller sju spelare, det är omöjligt att säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om