Problemet just nu är att Hockeyettan och Kanal 75 AB ingått i ett avtal som styr var Hockeyettaklubbarna ska sända sina matcher.
Tilläggen avtalet skrevs utan att Hockeyettan och SIF (Svenska Ishockeyförbundet) hade något avtal. Hockeyettan hade inte heller enligt SIF rättigheterna att företräda samtliga föreningar i Hockeyettan.
– Jag kan bara säga att det finns oklarheter mellan organisationen (Hockeyettan) och dess medlemmar det vill säga klubbarna. Det ligger inte så mycket på vårat bord, men vi vill medverka till att parterna kommer framåt och att det ska bli så bra som möjligt för samtliga parter, säger Mats Larsson, styrelseledamot Svenska Ishockeyförbundet.
I mailet som gått ut till samtliga medlemsklubbar i Hockeyettan så står det "Hockeyettan har trots avsaknad av avtal med SIF ingått i ett sponsoravtal med ATG innefattande bl.a. en exklusiv upplåtelse av sändningsrättigheterna från matcher i HockeyEttan till ATG:s helägda dotterbolag Kanal 75 AB. Samtidigt har från en enskild förening i HockeyEttan inkommit en ansökan enligt TB § 2:1 om att föreningen själv ska få disponera ljud- och bildrättigheterna från sina matcher".
Sedan framgår också att ett antal klubbar inte har för avsikt att underteckna det tillägg till upplåtelseavtalet som HockeyEttan har sänt ut till sina medlemsföreningar och som syftar till att man från HockeyEttan ska kunna leverera det sändningsinnehåll man upplåtit till Kanal 75.
– Vad vi kommer att beröra på mötet kommer vi att ta med klubbarna då, säger Mats Larsson.
I mailet framgår också att det är SIF som i dag äger frågan gällande sändningar från matcharrangemang.
Kan SIF överlåta den rätten till HockeyEttan?
– Det handlar inte om det. I dag kan samtliga hockeyföreningar vända sig till oss (SIF) för att få sända sina egna matcher. Eller också att de går samman genom sin organisation och får rätten att sända samtliga matcher, säger Larsson.
Finns det ett avtal mellan organisationen HockeyEttan och SIF i dag?
– Hockeyettan har tidigare haft ett avtal med förbundet, men det har nu löpt ut. Det handlar framför allt om att det har funnits olika syn på relationen mellan hockeyettaföreningarna och deras egen organisation, säger Larsson innan han fortsätter:
– Vi känner att det här drabbar svensk hockey när man inte kommer överens och då kände vi att vi behövde kalla till ett möte för att reda ut det rådande läget.
Hur kan en lösning se ut?
– Jag vill inte föregå mötet imorgon (läs fredag).
Enligt Aktiebolagslagen kan inte en vd vara styrelseordförande i samma organisation.
Hur ser ni på att Ronny Glysing är såväl vd som styrelseordförande i HockeyEttan/HockeyEttan AB?
– Det där är en fråga för deras organisation. Vi vet att frågan kring det finns och det kanske är något som klubbarna har synpunkter på, men det vet jag inte i dag, säger Larsson slutligen.