"Ibland kan det nästan kännas som en SM-final"

Premiären är här – då brinner ”Bulan”. ”Ibland kan det nästan kännas som en SM-final”, säger Luleåtränaren.

Tillfreds. Luleå har matchat sparsamt under försäsongen och satsat på att nöta in nya speldetaljer istället.

Tillfreds. Luleå har matchat sparsamt under försäsongen och satsat på att nöta in nya speldetaljer istället.

Foto: Pär Bäckström/pbfoto.se

Ishockey2017-09-16 14:52

Dagen innan premiären spelade Thomas ”Bulan” Berglund padel. Han gör ofta det, den nya racketsporten växer lavinartat och Luleå Hockeys tränarkvartett har fastnat. Berglund och Henrik Stridh mötte Gusten Törnqvist och Roger Kyrö, och...

– Vi vann inte. Gusten är bra, han har ju spelat mycket, men vi kommer närmare och närmare. Det känns som att nästa gång tar vi dem, säger Berglund.

Det känns som den perfekta analogin över en kommande hockeysäsong.

Allt kan hända. Den här gången tar vi dem.

I kväll spelar Luleå Hockey säsongens första match, hemma mot Örebro. Alla spelare är tillgängliga och laget som Thomas Berglund tog över i våras ska beträda SHL-isen för första gången.

Det går inte att komma undan Berglunds iver.

– Det är väldigt speciellt. Ibland kan det nästan kännas som en SM-final, både för oss och spelarna. Man vill ju gärna att det saka bli rätt från början, det ger en viss arbetsro – men det gäller att komma ihåg att det bara är en match av 52, säger Luleåtränaren.

Något examensprov är det inte tal om – snarare den första dagen på skolåret.

– Vi kan inte sätta allt på ett kort. Det gäller att skaffa sig bra vanor och rutiner. Återigen – och jag vet att många inte gillar det uttrycket – är det prestationen som räknas. Det är den som gör oss framgångsrika i det långa loppet.

Hur gör ni för att påminna spelarna om det?

– Det gäller för oss tränare att hålla oss kalla och analysera nyktert. Om du gör en bra prestation kan du ändå förlora för att motståndarnas målis står på huvudet, du kan vinna trots att du spelar dåligt. Det är väldigt resultatfixerat utanför omklädningsrummet, både hos er journalister och i sociala medier. Det får man ha respekt för – men som spelare och ledare måste vi ha ett längre fokus än så.

Vi pratar mycket om att sociala medier påverkar samhället, gör oss stressigare och hetsigare. Tror du att det påverkar idrotten också, gör den mer kortsiktig?

– Ja, definitivt. Jättemycket. Otroligt mycket. Jag tror många blir stressade av den där kortsiktigheten. Förlorar du tre matcher i rad – vilket nästan alla lag gör under en säsong – så kommer de överdrivet negativa skriverierna. Likväl som de kommer om du vinner tre matcher i rad, fast då blir det överdrivet positivt. Jag tror att vi alla påverkas av det där, men det gäller att kunna se sanningen så gott det går.

Luleå Hockey har medvetet matchat ganska sparsamt under försäsongen, för att lägga större fokus på att nöta in de där goda vanorna som Berglund pratar om.

– Det har varit första försäsongen, nya spelare, nya tränare, nytt spelsätt – vi har fått börja från en ganska låg plattform. Därför har vi valt att inte spela så fasligt många matcher, vi har haft tonvikt på träningarna istället. Nu behöver vi inte mer tid – vi är redo att börja spela.

Det var stor skillnad mellan matchen mot Kärpät och matchen mot Skellefteå.

– Kärpät var en riktigt dålig match, men det kan vara bra också. Såna där matcher funderar man ju vad fan vi håller på med, det var ju för bedrövligt. Vi tvingades ta tag i saker, ibland tror man att vi ledare är tillräckligt tydliga men den matchen visade ju att vi inte varit det.

Hur reagerar du då?

– Såna gånger får man gå till botten, börja om, förtydliga en del saker. Efter det tycker jag att det blivit mycket bättre tydlighet, framför allt i försvarsspelet.

Du var tydlig kring närkampsspelet innan säsongen, hur viktigt det är i den moderna hockeyn. Känner du att spelarna lyssnat?

– Det är en löpande process. Vi får utvärdera mer när matcherna kommit igång, men det känns som att vi kommit en bit på vägen. Det ser bra ut.

Ni tränar väldigt mycket på den biten.

– Det är en stor del, en viktig del, av spelet. Taktik i all ära, men vinner du inte kamperna och är beredd att kriga om pucken finns det ingen taktik som får en att vinna. För mig är det en viktig ingrediens, den ska förekomma mycket på träning.

Är det någon i laget som är bättre på den här delen av spelet?

– Isac Lundeström är väldigt skicklig på det här. Han har både farten för att utmana och styrkan för att hålla ifrån, det gör honom svår att möta eftersom han har båda verktygen. Han sticker ut, även om det är många som blivit mycket bättre på det under den här tiden.

Vad drömmer du om inför premiären?

– Hahaha, jag har slutat drömma. Det gäller att ta tag i grejerna och få ut max av sig själv – då har vi bra chans att vinna.

FAKTA

”Bulan” förklarar detaljerna kring sitt favoritmoment – närkampsspel.

Offensivt

”Som anfallare handlar det om att välja ett av två alternativ. Antingen går du med fart och försöker ta dig runt din försvarare med hjälp av det, eller så försöker du täcka pucken. I det momentet handlar det om att inte vara för nära sargen, att skapa en yta där du kan göra något. Den ytan kan man skapa genom olika tekniker, till exempel offensiva tacklingar eller temposkiftningar.”

Defensivt

”Som försvarare handlar det om att ligga nära – men inte så nära att du kan bli frånåkt. Du ska alltid ha klubbladet mot pucken och kunna parera om de försöker något. Det är lätt att bli för sugen och gå för nära, men det är farligt. När du väl fått ut dem mot sargen ska man försöka trycka mot armarna, inte mot kroppen. Det är lätt att snurra av kroppen på grund av rörelseenergin, går du på armarna kan du vinna närkamp fast du bara väger 70 kilo.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!