Hockeybasen om succén: "Inte så förvånande"

Norrbottnisk ishockey står inför en guldålder med dubbla serieledare i landets högsta serier. Något som även svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson påpekade när var på plats i Björknäshallen under söndagen. "Det är ju roligt, men inte så förvånande", säger han.

Foto: Pär Bäckström/TT

Ishockey2019-01-20 19:54

Anders Larsson var under helgen på besök i Norrbotten och Boden för att titta på matchen mellan Boden och Hudiksvall, men även av privata skäl.

– Som ordförande i ishockeyförbundet försöker jag åka ut och träffa hockeysverige så mycket jag bara kan, allt från elit, till breddmatcher, och allt däremellan. Dessutom råkar jag vara god vän med Claes Nordmark som är kommunalråd här i Boden, säger Anders Larsson.

Larsson hade ett möte tillsammans med representanter från föreningen, Norrbottens ishockeyförbund, och kommunen, där föreningens arbetsmönster diskuterades.

– Som jag sa på mötet, och det säger jag gärna här också. ”Tänk om alla våra hockeyföreningar runt om i Sverige var så här pass välorganiserade. Vad fantastiskt det skulle vara”, det jag har hört och sett i dag har varit väldigt positivt, säger han och fortsätter:

– Man har en bra styrmodell och är tydliga med sina värderingar och har ambitioner för framtiden, inte bara för framtiden utan också att bygga upp en tjejverksamhet och arbeta med integration. Jag tror att det är framtidens melodi, att bygga en hel förening.

Norrbotten har i skrivande stund dubbla lag i serieledning i landets två högsta hockeyserier på herr- och damsidan. Ur den synvinkeln mår norrbottnisk ishockey bra just nu, i alla fall på elitnivå.

– Det är ju roligt, men inte så förvånande egentligen. Norrbotten är verkligen ett län som har ishockeykultur, med väldigt många hockeyklubbar och en föreningskultur, ta bara här i Boden. Hockeyn är ju en del av samhället, inte bara en sport. Det är en del av Bodens identitet på något vis.

En annan sida av ishockeyn är exemplet med Asplöven, som tvingades dra sig ur ettan på grund av ekonomiska problem. Är det en vanlig utveckling som ni ser bland klubbar, eller är det ett unikt fall på en så pass hög nivå?

– Tack och lov sker det väldigt sällan. Det är väldigt tråkigt och beklagligt på många olika sätt. Det är också en viktig och tydlig signal till alla föreningar och hos oss i förbundet att vi utformar verksamheten på så vis att våra föreningar kan blomma och leva, säger Larsson.

Finns det något man skulle kunna gjort annorlunda på förbundsnivå för att undvika sådana fall som just Asplöven?

– I grund och botten sköts ju varje förening av sina medlemmar, men det klart. Vi måste också ställa oss frågan om vi skulle kunna styra den föreningen på ett bättre sätt. Vi har ju i dag licensregler för ekonomin, organisation, och så vidare. Ett lag som kvalificerar sig sportsligt till hockeyettan, hockeyallsvenskan, SHL eller SDHL måste uppfylla ett antal krav, just för att vi inte ska få konkurser under säsong.

Det var inga dispenser i det fallet, utan klarade Asplöven kraven inför säsongen?

– Jag har det inte i huvudet, men det var ett antal. För det är så här: Om man inte uppfyller det ekonomiska kravet på sin serienivå en gång på fem år. Det var ett antal föreningar som utnyttjade sitt dispensår direkt, men på rak arm kan jag inte svara på om Asplöven var en av dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om