Historiskt högt publiksnitt för Luleå Hockey

Efter två år med sjunkande publiksiffror har Luleå Hockey lyckats vända på den negativa trenden – och kan redovisa klubbens bästa publiksnitt efter en grundserie i modern tid. Detta samtidigt som klubben får en halv miljon i prispengar för att man slutade tvåa i SHL.

Luleå Hockey har ökat sitt publiksnitt med drygt 400 åskådare jämfört med förra säsongen.

Luleå Hockey har ökat sitt publiksnitt med drygt 400 åskådare jämfört med förra säsongen.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Ishockey2019-03-15 16:57

Trenden för de allra flesta klubbar de senaste åren har varit att publiksnittet har sjunkit. Så har det även varit för Luleå Hockey de sista två säsongerna. Men efter den sista hemmamatchen i grundserien står det klart att man ökat publiksnittet med 417 åskådare jämfört med ifjol då man landat på 5 363 personer.

– Det är möjligt att det var mer åskådare under vår premiärsäsong när vi tog oss upp till Elitserien för första gången. Men i modern tid är det en toppnotering och det är fantastiskt kul att det har hållit i sig hela säsongen. Hade jag vetat innan säsongen att vi skulle gå över 5 300 hade jag inte trott att det var möjligt, säger Luleå Hockeys vd Stefan Enbom.

En av anledningarna till ökningen kan vara multimiljonsatsningen på ett nytt ljud- och ljussystem. Men Enbom tror att det finns fler orsaker än så.

– Många säger att det är för att vi har varit i toppen av tabellen. Men om man jämför snittet vi hade det året vi vann serien säsongen 11/12 (5 120 personer) med nu så är det markant högre i år.

– Det är kombination av faktorer som att vi spelar en attraktiv ishockey med mycket egna produkter och har Europas häftigaste intro och matcharrangemang.

Han ser även en koppling mellan satsningen på Luleå Hockey/MSSK och det ökade publiksnittet.

– Den kanske viktigaste från av allt när det gäller publik där vi jobbar väldigt långsiktigt är att öka intresset för ishockey. Huvuddelen i det är ju vår dam och tjejsatsning och bygga intresse kring den. Ju mer som blir intresserade av ishockey och Luleå Hockey, ju mer publik kommer vi ha på våra matcher.

– Om allt fler börjar spela hockey blir de mer intresserad av sporten och då kanske en del tjejer och kvinnor ser på SDHL. Men vi hoppas ju även att de blir så intresserade att de går på SHL-matcher också så att det ökar antalet kvinnor i publiken på SHL.

Inför säsongen 2018/2019 infördes en nyhet där SHL:s seriesegrare tilldelas en prissumma på 1,3 miljoner kronor istället för 1 miljon kronor som tidigare. Tvåan i SHL tilldelas 500 000 kronor och trean 300 000 kronor.

Även om Luleå fick miste om den högsta prissumman kan man alltså trösta sig med att man drar in en halv miljon kronor tack vare andraplatsen i grundserien.

– Vi lägger ingen energi på att vi kom tvåa utan vi är superstolta över laget och det som de har gjort. Vi omsätter ju nästan 150 miljoner kronor så en miljon i prispengar är givetvis en stor summa pengar som vi gärna skulle ta emot. Men det är inte så att det är avgörande för föreningen på något sätt.

– Nu får vi prispengar för att vi blev tvåa och det är pengar som vi aldrig hade varit i närheten av att räkna med innan säsongen.

Till nästa säsong räknar Luleå Hockey med att ha uppgraderat ljud- och ljusanläggningen med ytterligare funktioner. Bland annat en funktion där man sätter microchip på spelarna.

– Det finns en massa utvecklingspotential i den teknik som vi investerat i år som vi inte tagit i drift men kommer göra till nästa år.

På vilket sätt då?

– Det finns ett ganska avancerat datasystem kopplat till teknikinvesteringen där vi individuellt kan "chippa" spelare för att göra effekter kopplat till enskilda spelare till exempel. Vi planerar att ta det i drift till premiären nästa säsong.

Under spelets gång då alltså?

– Man kan använda det i samband med introt men om även om en enskild spelare gör mål så kan vi göra effekter kopplat till den spelaren. Systemet håller reda på vart den spelaren är och då kan vi göra ljud och ljuseffekter.

Fakta

Luleå Hockeys publiksnitt de senaste åren.

Säsongen 18/19 – 5363 personer.

17/18 – 4946

16/17 – 4896

15/16 – 5354

14/15 – 5021

13/14 – 5090

12/13 – 5184

11/12 – 5120

10/11 – 5226

09/10 – 5333

08/09 – 4944

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!