Här är värvningarna som inte blev av

Det som inom idrotten brukar kallas för "silly season" är något som fascinerar många. Men alla värvningsförsök lyckas inte. Här är några av alla de spelare som Luleå Hockey har kopplats samman med.

Foto: Montage

Ishockey2022-12-26 20:01

1970-talet

Stig Salming

Den förste tränaren som kontaktades efter 1977 års sammanslagning av IFK Luleå och Luleå SK var Tommy Sandlin. När den femfaldige svenske mästaren berättade att han redan var överens med Modo om ett kontrakt gick frågan till norrbottningen Stig Salming. Erbjudandet om att bli spelande tränare i Luleå Hockey tilltalade honom. Att han i slutändan valde att tacka nej berodde på att frun inte ville flytta upp till Luleå. När han meddelade föreningen att de hade bestämt sig för att stanna i Gävle tipsade han dem Lars-Åke Sivertsson som också blev Luleå Hockeys förste tränare.

Roger Bergman

En del trodde att Roger Bergman kunde bli lika bra som Kirunas stolthet Börje Salming. Efter tre säsonger i Västra Frölunda var det enligt uppgifter nära att det blev Luleå Hockey för honom. Han och klubbens store eldsjäl Allan Sandström ska ha varit överens om alla detaljer och stämt träff på Scandic i Luleå för att skriva under kontraktet. Men Roger Bergman dök inte upp. Senare skrev han på för IFK Kiruna som han spelade för tills han la av.

1980-talet

Lars Molin

Den då 28-årige centern hade efter några säsonger i Vancouver Canucks bestämt sig för att flytta hem till Sverige. Men inte till Örnsköldsvik. Utan till Luleå. Kontraktet som han och Luleå Hockey hade enats om innehöll enligt våra källor klausul som förhindrade klubben från att offentliggöra värvningen. Den nyheten hade Lars Molin krävt att en kompis som var journalist skulle få vara först med att skriva om. Men någon inom Luleå Hockey skvallrade för en reporter på Norrbottens-Kuriren. Dagen efter denne hade avslöjat att han var klar för klubben ska Lars Molin ha ringt till kansliet och meddelat att han inte längre ville spela för dem. Kort därefter skrev han på för Modo som han senare sköt upp i elitserien.

Stefan Persson

Den dåvarande tränare Freddy Lindfors hälsade 1985 på den fyrfaldige Stanley cup-mästaren från Piteå och försökte övertala honom att flytta hem till Norrbotten och göra några säsonger med kompisen Lasse Lindgren i Luleå Hockey. Men Stefan Persson nobbade uppstickarklubben och bosatte sig i Borås när han efter sina nio minst sagt framgångsrika säsonger i New York Islanders återvände till Sverige.

Tomas Jonsson

Det kunde ha blivit Luleå Hockey för Tomas Jonsson när vände hem till Sverige efter sin tid i New York Islanders och Edmonton Oilers. Den tidigare klubbdirektören Dan Lundström åkte över till New York i slutet av 1980-talet och träffade honom. Den tvåfaldige Stanley cup-mästaren var smickrad och sade sig vara intresserad av att spela för klubben. Han valde dock att flytta hem till Dalarna och spela för Leksand. Där blev Tomas Jonsson också något av ikon.

Åke Lilljebjörn

Den 25-årige målvakten från Ludvika var en del av det landslag som vann 1987 års världsmästerskap i Wien. Liksom Lars-Gunnar Pettersson som hade bestämt sig för att flytta hem till Luleå efter sju säsonger i Björklöven. Även Åke Lilljebjörn var överens med Luleå Hockey. Men när han och hans flickvän åkte upp till Luleå för att titta på lägenheter och möttes av ett intensivt snöoväder ångrade de sig. Enligt en av de som mötte upp dem på Kallax vände flickvännen sig mot Åke när de kom ut ur entréhallen och frågade när nästa flyg hem gick.

1990-talet

Fredrik Modin

Den storvuxne forwarden med det hårda skottet hade enligt uppgifter ett erbjudande från Luleå Hockey när han var 19 år. Efter lite funderande tackade han nej till klubbens erbjudande och skrev på för Brynäs som då tränades av den ansedde Tommy Sandlin. När han 17 år senare tvingades att avsluta sin karriär på grund av ryggbesvär hade Fredrik Modin bland annat en Stanley cup-titel på meritlistan.

Nichlas Falk

Den kloke och hårt arbetande centern är en spelare som är starkt förknippad med Djurgården efter hans 16 säsonger i klubben. Men det kunde faktiskt ha blivit någon säsong i Luleå Hockey för honom i början av hans karriär. Det var när han spelade för Huddinge som de budade på honom. Även Västerås var intresserade. Båda klubbarna fick dock nobben när Djurgården erbjöd honom en plats i laget.

Frank Banham

Denna skjutglade kanadensare gjorde sanslösa 83 mål under sitt sista år som junior och fick chansen i Anaheim Mighty Ducks. Men Frank Banham lyckades aldrig att ta en ordinarie plats hos dem. Utan han spenderade den mesta av sin tid i deras farmarlag i Cincinatti. När han i slutet av 1990-talet tröttnade på AHL-livet uppges värvarbasen Hans "Nobbe" Norberg ha försökt locka honom till Luleå. Han föredrog dock Esbo.

2000-talet

Jimmie Ericsson

Den sedan något år tillbaka pensionerade forwarden var en spelare som många av Luleå Hockeys supportrar ogillade. Men när han efter sina tre första säsonger i Skellefteå valde att lämna klubben för att testa på elitseriespel hade han enligt våra källor ett anbud från Hans Norberg. Han fick dock nobben av Jimmie Ericsson som kort därefter skrev på för Leksand. När Skellefteå ett år senare gick upp i elitserien flyttade han hem igen. Bortsett från en ettårig sejour i Sankt Petersburg var han också klubben trogen ända fram till 2019 då han skadade sig i en match mot Luleå Hockey.

Marian Gaborik

Agenten Miroslav Michalek sålde flera slovakiska spelare till Luleå Hockey under 2000-talet. Störst avtryck gjorde Lubos Bartecko och den tuffe och hårdskjutande backen Jaroslav Obsut. Vad inte så många vet är att Hans Norberg och Miroslav Michalek 2004 hade långt gångna diskussioner om snabbskrinnaren Marian Gaborik som behövde någonstans att spela när det var strejk i NHL. Fast då 22-årige forwarden föredrog att spela i Färjestad tillsammans med landsmannen Zdeno Chara och tackade nej till Luleå Hockeys erbjudande. Hans sista säsonger i NHL förstördes av skador. Men han lyckades ändå att göra över 800 poäng i ligan.

Manny Legace

Manny Fernandez var inte Hans Norbergs förstaalternativ när han försökte lösa de målvaktsproblem Luleå Hockey hade under lockoutsäsongen. Det var en annan Manny. Enligt våra källor försökte han först att värva Manny Legace som hade några bra säsonger i Detroit Red Wings bakom sig. Men han ville ha bättre betalt och skrev på för en klubb i Ryssland.

Petr Tenkrat

Hans Norberg försökte enligt uppgifter att vid flera tillfällen värva den tjeckiske landslagsspelaren från Kärpät. Men det blev aldrig spel i Luleå Hockey för Petr Tenkrat. Utan den kvicke och målfarlige forwarden kvar i Uleåborg tills han 2006 bestämde sig för att göra ett nytt försök i NHL. Senare under sin karriär gjorde han några säsonger i Timrå och Skellefteå.

Viktor Ujcik

Luleå Hockey var våren 2003 nära att värva denna tjeckiske landslagsstjärna. Men när Viktor Ujcik insåg att hans hund skulle behöva sitta i karantän innan den släpptes in i Sverige drog han sig ur affären. Hans Norberg ska ha ringt till Jordbruksverket och vädjat dem om att göra ett undantag. Men han fick nej och den trefaldige världsmästaren blev kvar i Sparta Prag.

Robert Döme

Den sevärde slovaken hade en stor roll i det Modo som 2007 blev svenska mästare. Men om Hans Norberg fått som han velat hade Robert Döme spelat för Luleå Hockey. Han tackade dock nej efter att ha fått ett bättre bud från Nürnberg.

Vladimir Orszagh

2005 års succévärvning övervägde enligt våra källor att återvända till Luleå Hockey efter sin tid i St Louis Blues. Men Hans Norberg och Miroslav Michalek lyckades inte att komma överens om ett nytt kontrakt. Ett par år senare la den skadedrabbade Vladimir Orszagh av.

Niklas Hjalmarsson

Värvades våren 2007 till Luleå Hockey av den dåvarande sportchefen Hans Huczkowski. Två månader efter värvningen hade offentliggjorts skrev han på för Chicago Blackhawks. Den då 19-årige backen var inställd på att spela för Luleå Hockey i åtminstone en säsong. Men han gjorde så bra i från sig under NHL-klubbens träningsläger att han blev kvar i USA. Under sina 14 säsonger i ligan vann Niklas Hjalmarsson tre Stanley cup-titlar. Nu är han tillbaka i HV71.

Daniel Rahimi

Den hårdföre backen testades av Luleå Hockey under 2009 års försäsong. Men den dåvarande tränaren Roger Rönnberg föredrog en annan provspelare. Alexander Hellström. Daniel Rahimi erbjöds därför inget kontrakt. Han hade senare flera bra säsonger i Linköping och Växjö. Under sin tid i Småland vann Umeåkillen också ett guld.

2010-talet

Carl Söderberg

Luleå Hockey försökte värva Malmös storvuxne center både 2009 och 2010. 2010 uppges den dåvarande sportchefen Lars "Osten" Bergström ha åkt ned till Skåne för att prata med honom och Malmös sportchef Peo Larsson. Carl Söderberg ska ha varit intresserad. Men han blev kvar i Malmö ytterligare en säsong och skrev sedan på för Linköping. Efter en 60-poängssäsong erbjöd Boston Bruins honom ett kontrakt.

Jenni Hiirikoski

Fredrik Glader kontaktade den finländska backen under sin första säsong som tränare för det lag som senare kom att bli en del av Luleå Hockey. Det efter att ha sett henne i en träningslandskamp i Örebro. Jenni Hiirikoski trivdes i Jyväskylä och tackade nej till hans första erbjudande. Men han gav inte upp och när hon efter 2016 års guld med Jyp kände sig redo att testa på utlandsspel blev det Luleå Hockey. Den nu 35-årige backen har sedan dess hjälpt dem att vinna fyra guld.

Dennis Everberg

Skrev enligt uppgifter på för Luleå Hockey inför säsongen 2014-2015. Precis som lagkamraten Daniel Zaar. Men klubben hann inte ens presentera Dennis Everberg innan Colorado Avalanche hörde av sig och erbjöd honom ett kontrakt. Senare det året satte den 22-årige forwarden från Västerås sig på ett plan till Denver.

Anders Nilsson

Den atletiske målvakten var en av de Lars "Osten" Bergström hörde av sig till när dataspelsmiljardären Jakob Porser började skjuta till pengar. I efter hand har han också medgett att han övervägde att flytta hem när kontraktet med Ak Bars Kazan gick ut. Men hans imponerande insatser i 2015 års slutspel gjorde att han fick en ny NHL-chans.

Natalie Spooner

Fredrik Glader tvingades att börja leta efter förstärkningar när det stod klart att centerstjärnan Emma Nordin skulle missa 2016 års slutspel på grund av en skada. Hans förstaalternativ ska ha varit Natalie Spooner. Men det kanadensiska förbundet vägrade att skriva på forwardsstjärnans övergångspapper eftersom landslaget hade ett läger inplanerat inför det årets världsmästerskap i Kamloops. Ersatte Emma Nordin gjorde i stället danskan Michelle Weis.

Jocelyne och Monique Lamoureux

Det kunde enligt uppgifter ha blivit spel i Luleå Hockey för Jocelyne och Monique Lamoureux säsongen 2016-2017. Fredrik Glader ska ha träffat dem på ett hotell i Sundsvall i samband med en landslagsturnering året innan och diskuterat möjligheten. Men de så meriterade systrarna valde att stanna kvar i USA av familjeskäl.

Anton Rödin

Den då så eftertraktade forwarden övervägde enligt våra källor att lämna Brynäs för hårdsatsande Luleå Hockey innan han gjorde sitt andra NHL-försök. Men när klubben erbjöd honom en lägre lön än det först hade varit tal om tackade Anton Rödin nej. Han besvärades av skador under de följande säsongerna och lyckades inte att ta en plats i Vancouver Canucks. Något många tog för givet att han skulle göra när han dominerade i SHL.

Mathias Bromé

Om Mora inte hade gått upp i SHL 2017 hade Mathias Bromé troligen återvänt till Norrbotten. Den kreative forwarden uppges ha varit överens med Luleå Hockey om ett kontrakt. Fyra år senare fick han chansen i Detroit Red Wings.

Pathrik och Ponthus Westerholm

De valde till slut att skriva på för Frölunda. Men tvillingarna Pathrik och Ponthus Westerholm ska ha lockats av att fortsätta spela för Thomas "Bulan" Berglund. Att det inte blev något påstås ha berott på att Luleå Hockey inte var beredda att erbjöd dem lika mycket i lön.

Axel Holmström

Flera klubbar var intresserade av den 23-årige norrbottningen när hans kontrakt med Detroit Red Wings gick ut 2019. Däribland Luleå Hockey. Sportchefen Stefan "Skuggan" Nilsson åkte enligt uppgifter över till Grand Rapids för att försöka övertala honom att skriva på för klubben. I slutändan stod det mellan Luleå Hockey och HV71. Axel Holmström valde HV71 som erbjöd honom ett ekonomiskt mer fördelaktigt bud.

2020-talet

Linus Omark

Det här är en spelare som Luleå Hockeys supportrar länge hade drömt om att få återse i Coop Norrbotten Arena. 2020 var det enligt våra källor också nära att den oförutsägbare och produktive forwarden återvände. Men när Genève erbjöd honom ett kontrakt kunde han inte tacka nej. Linus Omarks återkomst kom därför att dröja ytterligare ett år.

Topi Niemelä

Det var nära att det blev Luleå Hockey för den unge finländaren efter han hade vunnit poängligan för backar i 2021 års juniorvärldsmästerskap. Att han valde att förlänga med Kärpät berodde på att han skadade sig och inte tyckte det var rätt läge att byta klubb. Nu håller han på att spela till sig en plats i Toronto Maple Leafs.

Kalle Kossila

Kalle Kossila är en spelare som länge har intresserat Luleå Hockey. Första gången de försökte värva honom var det hans dåvarande klubb Toronto Maple Leafs som satte stopp. När de under våren 2022 gjorde ett nytt försök visste Stefan "Skuggan" Nilsson och Ulf Engman inte hur mycket pengar de hade att röra sig med eftersom Linus Omark inte hade gett dem något besked om var han tänkte spela kommande säsong. Att det blev Växjö för Kalle Kossila berodde dock inte enbart på att de erbjöd honom en högre lön. Han och målvakten Emil Larmi är nämligen goda vänner. 

Markus Granlund

När Linus Omark meddelade att han hade bestämt sig för att återvända till Genéve tog Luleå Hockeys ledning kontakt med Markus Granlunds agent. Fast intresset för den nyblivne olympiske mästaren var stort och de hade ingen möjlighet att matcha det mångmiljonbud Lugano gav honom.

Nick Shore

De fattade även tycke för en av de spelare som valde att lämna KHL efter Rysslands invasion av Ukraina. Den amerikanske centern Nick Shore. Men att flytta ända upp till Luleå intresserade inte honom. Åtminstone inte till den lön Luleå Hockey kunde erbjuda. Han hamnade i stället i Ambri-Piotta. Tiden i Schweiz blev dock kort. Klubben valde att släppa honom till HV71 efter bara 18 matcher.

Richard Panik

Under hösten 2022 kontaktades Stefan Nilsson och Ulf Engman av agenten som representerar Richard Panik. En erfaren och tekniskt begåvad forward från Slovakien som New York Islanders ville bli av med. Problemet var att han hade ett år kvar på sitt 24-miljonerkronorskontrakt och att Luleå Hockey bara hade råd att täcka en del av den kostnaden. Han hamnade till slut i Lausanne.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!