Efter turbulenta tiden: "Ingenting förvånar mig längre"

Fredrik Glader har lärt sig mycket under sin första säsong i Modo Hockey. Som att inte ta något för givet. ”Om en jättevåg hade sköljt bort arenan så hade jag nog bara ryckt på axlarna – efter allt vi har gått igenom – och plockat upp en hammare och börjat bygga upp den igen”, säger sportchefen.

"Jag har lärt mig mycket av det som har hänt", säger Fredrik Glader.

"Jag har lärt mig mycket av det som har hänt", säger Fredrik Glader.

Foto: Kent Vikström

Ishockey2020-05-07 12:21

Hans lag vann 35 av 52 matcher i grundserien och slutade tvåa bakom den allsvenska suveränen Björklöven, som man hade 1–1 i matcher mot när Svenska ishockeyförbundet avbröt säsongen.

– När beskedet kom blev jag förbannad. De största vinnarna var ju de som egentligen var de stora förlorarna, säger Fredrik Glader och fortsätter:

– Men det var inte för att säsongen avslutades och vi skulle få spela vidare i allsvenskan, utan själva tillvägagångssättet. De hade åt helvete för bråttom. Jag förstår inte varför de stressade så. De borde ha satt sig ned med alla klubbar som berördes av det och rett ut vad deras beslut skulle innebära sportsligt och ekonomiskt och försökt att hitta lösningar.

En del kritiserade Modo Hockey för att klubben överklagade förbundets beslut.

– Det fanns de som tyckte det var omänskligt av oss när vi pratade för vår sak samtidigt som allt det där andra hände. Det som har hänt är tragiskt, och det är klart att vi bryr oss. Men vi har ju fortfarande ett jobb att utföra, säger Fredrik Glader.

Han tyckte att klubben kändes redo att ta klivet upp i SHL.

– Vi hade inte bara laget för det, utan även organisationen. Klubben har gjort en otrolig resa sedan de åkte ur SHL, säger han.

När det stod klart att laget skulle spela i allsvenskan även nästa säsong så var det flera spelare som valde att lämna Modo Hockey – däribland nio av de tio bästa poänggörarna – och förstemålvakten Patrik Bartosak.

– En del av spelarna som har lämnat oss valde vi att inte förlänga med. Andra hade vi velat ha kvar. Vi vill ju ha kontinuitet, säger han, och berättar att det allt som allt rör sig om 17 spelare, innan han tillägger:

– Jag är också övertygad om att en del av de som har lämnat oss hade stannat om vi gått upp. Men vi vet vilken vår position i näringskedjan är. Spelar man i allsvenskan så är det svårt.

Värvningen av Brendan Mikkelson innebär att man har 17 spelare under kontrakt inför nästa säsong.

– Men man vet aldrig, i början av juli har vi kanske bara fem spelare. Avtalet ligorna emellan gör ju det möjligt för klubbarna i SHL att ta spelare från oss några veckor in i juli, säger han.

Efter Björn Hellkvist oväntade avhopp står man också utan tränare.

– Jag vet att det har spekulerats om att vi har haft samarbetsproblem. Men så var det verkligen inte, det har inte varit några som helst problem. Och även om vi tycker olika om vissa saker så är vi absolut inte ovänner, säger Fredrik Glader.

Just nu arbetas arbetar man intensivt med att hitta en lämplig ersättare till Björn Hellkvist, en av de klubben uppges ha varit i kontakt med är Anders Burström.

– Vi tror på vårt spelsätt. Med fart och mycket puckinnehav, säger Fredrik Glader och fortsätter:

– Och det är viktigt att hitta rätt typ av spelare, och tränare. Det är inte klart med någon tränare än. Men vi kommer att ha ett slagkraftigt lag nästa säsong med. Och de som är kvar sedan förra säsongen ser verkligen fram emot utmaningen vi har framför oss.

Han tillägger sedan:

– Det känns som att det är vi mot resten av världen.

Och du har lagt allt det som hänt de senaste månaderna bakom dig?

– Ja. Det är klart att det finns en besvikelse. Och ingenting förvånar mig längre. Om en våg hade sköljt bort arenan så hade jag nog bara ryckt på axlarna – efter allt vi har gått igenom – och plockat upp en hammare och börjat bygga upp en ny. Men man kan inte sura hur länge som helst. Jag gillar utmaningar och försöker se det positiva och hitta lösningar. Och jag har lärt mig mycket av det som hänt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!