Svenska ishockeyförbundet belönar sina manliga stjärnor med ekonomiska bonusar om de vinner medaljer på VM.
De kvinnliga stjärnorna? De blir utan bonusar.
Luleå Hockey/MSSK:s tränare Fredrik Glader reagerar kraftigt när han får höra det.
– Hoff. Jag tycker att det är rent ut sagt förjävligt. Är det några som behöver bonusar är det damerna. Det är min syn på det. Jag tycker att om damerna lyckas internationellt och lyfter svensk hockey, så har de förjänat det. De lägger ner 80–90 dagar per år för att representera Sveriges landslag. Har man inte en bonus då för internationella framgångar tycker jag att det är för jävligt, säger Glader.
Förbundet menar att det bland annat beror på att de inte får prispengar från internationella ishockeyförbundet för damerna, men att de får det för herrarna.– Jag tror att om du frågar herrarna som är med på VM om det är okej att ta 50 procent av deras bonusar föratt lyfta damerna, så säger de inte nej. De har bonusar överallt och bra inkomster hela året om. Ställ frågan till herrspelarna. Jag tror de tycker det är helt okej.
Hockeyexperten Mike Helber, som jobbar för C More och tidigare varit verksam inom Linköping, om bonusarna:
– Jag tycker nog att bonusar, pengar man betalar ut, ska följa ekonomin man drar in. Kan man dra in pengar, är det klart att man ska betala ut pengar till de som drar in dem. I det här fallet anser jag inte att tjejerna ska få bonus. Om de drar in pengar ska de få pengar, säger Helber.
Han fortsätter sedan:
– Med det sagt så vill jag verkligen tydliggöra att damerna ska ha samma förutsättningar för att spela. Då tänker jag på kost, träningslokaler, utrustning, gym och tillgång till istid. De ska ha exakt likartade förutsättningar som herrarna där.
Förbundskapten Leif Boork är inne på samma linje när det kommer till bonusarna:
– Allmänt kan man väl säga att det finns ganska stor mark att ta för sig av när det gäller damhockeyn överhuvutaget. På många olika områden. Naturligtvis även det ekonomiska. Däremot är jag inte helt säker på att medalbonusar är en fråga som damhockeyn ska prioritera. Det är klart att det vore trevligt för alla att få det, men samtidigt tror jag att det finns andra områden att lägga resurserna på, säger Boork.