Glader: "De har gått på vad Leif Boork tycker"

Luleåtränaren tycker till om sex aktuella ämnen inom damhockeyn – efter förbundets besked om nya rådslaget.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Ishockey2018-05-02 08:00

Förbundet ska bilda rådslag för att diskutera damhockeyns framtid.

En grupp ska tillsättas – men i nuläget är det inte klart vilka personer som ska ingå.

– Efter sommaren kommer vi att presentera en plan med människor, tider, mål och syfte, säger förbundets tävlingschef Olof Östblom till SVT.

Sporten ringde upp Luleå/MSSK:s tränare Fredrik Glader som får tycka till om sex aktuella ämnen: Antalet utländska spelare i SDHL, kostnaden för transferkort, bäst av fem matcher i slutspelet, straffavgörande, spelschemat och eventuella krav på damlag.

Senaste tiden har debatten om antalet utländska spelare i SDHL blossat upp rejält.

Förre förbundskaptenen Leif Boork har varit kritisk och det har också diskuterats en begränsning av antalet spelare från andra länder än Sverige.

– Det är som jag alltid har sagt. Mina åsikter är att det inte är ett problem i dagsläget. Det finns inget problem, punkt. I svensk herrhockey finns det ett tryck underifrån på talanger – vi har inte det på samma sätt inom damhockeyn. Förhoppningsvis är det ett problem om tio år, men vi är inte där i dag, säger Glader.

Priset för att värva utländska spelare har dessutom chockhöjts senaste åren.

2015/2016 var kostnaden för transferkort 3 500 kronor, året efter 5 500. I fjol höjdes avgiften till 12 500 kronor efter att subventionerna dragits in.

– Det är klart att det påverkar oss klubbar väldigt negativt. Min känsla är att, kanske för att vara lite för rak, att de har gått efter vad Leif Boork tycker och tänker i sina utvärderingar i stället för att själv ta reda på fakta. Däremot finns det folk på förbundet som har väldigt bra insyn och kunskap – men jag vet inte om de är så involverad i det här, säger Glader och vill i stället att förbundet fokuserar på annat.

– Fyller vi alla NIU-platser för tjejer i landet? Jag tror att problemet är större och att man inte fyller alla NIU-platser. Där har vi problemet – vi måste få fler aktiva. I stället för att börja tulla på kvaliteten och förebilderna som gör att vi får fler aktiva flickor.

Glader vill också se en utökning av landslagsverksamheten.

I dagsläget finns U18 och Damkronorna – till skillnad från herrsidan där det finns både U16, U18, J20 och Tre Kronor.

– Jag hoppas att de ser över sin egen landslagsverksamhet, att vi har ett U18-landslag och efter det U22-landslag.

Slutspelet i SDHL spelas i bäst av tre matcher, till skillnad från SHL:s bäst av sju.

– Det tycker jag inte alls är bra. Men där kommer vi förhoppningsvis se en förändring. Det har varit tryck från alla inblandade att vi vill ha en förändring, så det tror jag på. Det hade väl varit ypperligt att ha bäst av fem och kunna bygga saker runt om matcherna och få det spännande och locka publik.

Vad är fördelarna och nackdelarna med bäst av fem?

– Fördelarna är ju att det är bra att spela fler viktiga matcher för våra svenska spelare och ta med sig det i internationella sammanhang. Att få spela fler matcher av betydelse, både för unga som gamla. Samtidigt som det finns en chans för klubbarna att jobba aktivt med att öka intäkter runt om hockeyn och få damhockeyn att synas. Det enda nackdelen, om man nu ska titta på nackdelar – jag tycker man kan se det som en investering, är att det blir dyrare resekostnader. Samtidigt tror jag att man inte får gå och tycka och tänka att "ajdå, det här är en kostnad". Allt kommer vara en kostnad, se bara möjligheter med det och få de kostnaderna att bli täckta av intäkter.

Vid lika efter full tid i slutspelet spelas tio minuters förlängning. Om det fortfarande är lika avgörs matchen på straffar.

– Det är samma sak där. Det är tombola och ett lotteri. Det har jag tyckt redan från första året när vi slog ut AIK i semifinal på straffar – då tyckte jag också att det är jävligt tråkigt att AIK ska kunna bli utslagna på ett sådant sätt efter en så lång säsong. Att någon ska lägga en straff och avgöra i stället för att kunna delta och påverka.

Vill du se förlängning tills något av lagen gör mål?

– Ja, det tycker jag absolut. Tjejerna tränar otroligt hårt och lägger tid på att bli bättre och starkare hockeyspelare. Då ska de kunna mäta sina krafter i stället för att lägga en straff och titta på.

Hur är din syn på spelschemat?

– Det är också en grej vi kanske måste utveckla och titta på. Att försöka hjälpas åt att lägga ett schema och hitta ett flöde. Sen kanske man också vill hitta en förändring som när vi hade spelat sju–åtta matcher färre än Djurgården, till exempel. Det ska vi inte kasta något på förbundet – det ligger minst lika mycket ansvar på oss klubbar.

SDHL-lagen spelar ofta två matcher per helg – för att minska resekostnaderna.

– Jag tror att i dagsläget skulle det kosta för mycket att ändra på det. Men det är något vi inom sinom tid måste också börja titta på – att inte bara spela lördag och söndag. Men vi är inte där än, det är för mycket ekonomi i de bitarna just nu.

Ett alternativ kan vara att spela mot olika lag lördag och söndag, menar Glader.

Exempelvis Göteborg ena dagen och HV71 andra.

– Både för publiken och spelarna, säger Glader.

De flesta SHL-klubbar har damlag – men inte alla. Det har diskuterats om det ska vara ett krav för klubbarna att även bedriva damverksamhet.

– Jag tycker att vi har kommit så långt, det är 2018, och att man ska behöva ha ett krav för att tjejer ska kunna bedriva idrott känns jävligt skevt för mig. Jag tycker inte det ska behöva vara ett krav, det borde vara en självklarhet. Det är konstigt att inte sponsorer och samarbetspartners reagerar mer på klubbar som inte bedriver någon damverksamhet alls. Det känns skevt om vi 2018 ska börja ha ett tvång på det, så pass smarta tycker jag alla som sitter och styr i SHL-klubbar borde vara.

Varför tror du att inte alla har damlag?

– Jag tror det är, om vi ska vara riktigt krass, för mycket manlighet som styr och ställer i sådana klubbar. Det är något som måste förändras.

Förutom dessa punkter vill Glader gärna se att Europacupen återvänder, där mästarna i ett antal länder möttes.

När Luleå Hockey/MSSK vann klubbens första guld lades turneringen ned.

– Det är också ett sätt att utvecklas och få ett internationellt utbyte och erfarenhet – att möta andra klubbar från andra länder. Det är jättetråkigt att de la ned den. Det är en otroligt viktig punkt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!