Från Piteå till OS – på 5 år

2013: Spelade i hockeyettan. 2018: OS-uttagen. Nu berättar Tre Kronor-centern om den blixtsnabba resan till toppen – och han hyllar Piteå Hockey. "Där fick jag lära mig vad som krävs ifall man vill bli en bra hockeyspelare", säger Pär Lindholm.

Foto:

Ishockey2018-01-16 19:59

Under våren 2012 slet Pär Lindholm, 26, av korsbandet under sin utlåning från Skellefteå AIK till dåvarande allsvenska Sundsvall.

Det var också sista året på kontraktet med SHL-klubben.

När centern sen skulle göra comeback säsongen efter föll valet på hockeyettan och Piteå Hockey.

Eller val och val.

Det var inte direkt så att Kågedalens AIF-produkten var glödhet på marknaden.

– Jag hade inte så mycket annat att välja på. Det var nån allsvensk bottenklubb som var lite intresserade men det var ingen som riktigt ville satsa på mig. Jag kände då att mycket speltid i Piteå efter en tung knäskada kunde göra mycket, säger Pär Lindholm tilll Norrbottens Media innan han fortsätter:

– Samtidigt fick jag jobba med (Stefan, fystränare) Thomson och Karin (Rundblad, lagläkare) och gänget i Skellefteå med det syftet.

Fem år senare har Pär Lindholm via ett år i allsvenskan med Karlskrona etablerat sig som en toppspelare i Skellefteå AIK och SHL.

Under tisdagen kom också det stora glädjebeskedet för 26-åringen: Han tar plats i Tre Kronors OS-trupp.

– Det känns otroligt bra. Det är något man i stora delar av sin karriär inte trodde att man skulle få vara med på – så det känns otroligt stort och hedrande att ha tagit en plats i laget, säger Lindholm.

Ni får åka hela kedjan (Joakim Lindström och Oscar Möller).

– Ja, vi får ju det – vilket gör det ännu roligare. Det är väl ingen nackdel att man får med sig folk man känner också.

Det funkar ju bra för er. Vad är det som är nyckeln?

– Främst är det väl att vi jobbar hårt för varandra och inte tar något för givet. Vi är noggranna i det vi gör och försöker alltid hitta sätt att bli bättre på, både individuellt och som kedja också.

Du sa att det här inte var något du trodde att du skulle få uppleva i karriären. För fem år sen spelade du som sagt i Piteå.

– Mm.

Då kanske inte OS fanns i planen?

– Nä, verkligen inte. Då var det väldigt långt borta. Det var en turnering som man kollade på och tyckte att det var kul att kolla på. Att få vara med var inget jag trodde då.

Hur viktig i din karriär har den där säsongen i Piteå varit?

– Väldigt viktig. Det var egentligen första året jag fick klara mig lite själv. I Sundsvall var jag utlånad från Skellefteå och hade ändå mycket kontakt med dem. I Piteå var jag själv och där fick jag lära mig vad som krävs ifall man vill bli en bra hockeyspelare. Speciellt att ta eget ansvar och hela den biten, säger Lindholm och utvecklar:

– Så det funkade riktigt bra. Division 1 är så klart en lite lägre nivå än SHL och ett steg ner från allsvenskan också. Klubben är lite mindre och har lite mindre pengar att röra sig med och jag var tvungen att jobba där samtidigt som jag spelade. Det var ett lite annorlunda liv än vad jag har nu – men nånstans var jag där tvungen att bestämma mig för att jag måste jobba för det om jag vill spela högre upp i seriesystemet.

Så det var ett nyttigt år för dig?

– Ja, absolut.

Steget därifrån till där du är i dag känns spontant ganska långt.

– Det har gått fort. Jag har känt att jag har utvecklats hela tiden och jag har verkligen velat bli bättre. Det har funkat än så länge för mig och jag ska försöka fortsätta med det också.

Följer du Piteås framfart nu då?

– Jag vet att det går bra för dem, men jag följer dem inte så mycket. När det börjar bli kvalserien och såna saker kommer jag väl att följa dem mer.

Förresten, har du fattat att du ska spela OS?

– Det blev ändå lite verkligt nu när de gick ut med truppen. Men, ja. Det kanske inte riktigt har fallit ner än. OS är en så otroligt stor turnering och hela världen är inblandad. Det är inte som en vanlig landslagsturnering – utan det är stort. Det är det.

Tre Kronors första OS-trupp

Målvakter:

1 Jhonas Enroth, Dynamo Minsk, 30 Viktor Fasth, Växjö, 35 Magnus Hellberg, Kunlun Red Star.

Backar:

4 Staffan Kronwall, Lokomotiv Jaroslavl, 5 Mikael Wikstrand, Färjestad, 6 Patrik Hersley, Ska S:t Petersburg, 8 Johan Fransson, Genève-Servette, 15 Simon Bertilsson, Brynäs, 26 Rasmus Dahlin, Frölunda, 29 Erik Gustafsson, Neftechimik, 51 Jonas Ahnelöv, Avangard Omsk.

Forwards:

10 Joakim Lindström, Skellefteå, 12 Fredrik Pettersson, ZSC Lions, 17 Pär Lindholm, Skellefteå, 18 Dennis Everberg, Avangard Omsk, 20 Joel Lundqvist, Frölunda, 22 Alexander Bergström, Sibir Novosibirsk, 25 Viktor Stålberg, Zug, 28 Dick Axelsson, Färjestad, 45 Oscar Möller, Skellefteå, 48 Carl Klingberg, Zug, 58 Anton Lander, Ak Bars Kazan, 67 Linus Omark, Salavat Julajev.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!