Rifalk om stora genombrottet: Kravbilden är hög i Rögle

Han har etablerat sig som en av SHL:s toppmålvakter, tagit Rögle till final och gjort succédebut i Tre Kronor. Christoffer Rifalk, 24, har en mäktig säsong bakom sig – även om slutet fortfarande svider. "Klart det gör ont", säger Kalixsonen.

Christoffer Rifalk

Christoffer Rifalk

Foto: Bildbyrån

Ishockey2021-05-13 11:05

Mitt under säsongen 2017-2018 ringde telefonen. Det var Oskarshamns dåvarande sportchef Per Kenttä som ville värva Christoffer Rifalk till laget.

Så blev det. 

Han lämnade Kalix HC i hockeyettan och tog chansen.

Ett år senare tog han klivet upp till SHL med klubben och hyllningarna haglade över Kalixsonen. Hockeykarriären fortsatte sedan i Rögle och under sin första säsong i högsta ligan stod han 20 matcher.

Den här säsongen blev hans stora genombrott.

I grundserien blev det 33 matcher mellan stolparna och i slutspelet hela 13. Han tog Rögle hela vägen till final och i slutspelet landade han på räddningsprocenten 93. 

Men Le Mat-pokalen fick han aldrig lyfta.

Växjö Lakers vann serien med 4–1 i matcher och besvikelsen sitter fortfarande i.

– Så mycket tid man lägger ner, och så nära vi var...det är fortfarande surt, säger han. 

Rifalk, som hade stått hela slutspelet, fick sitta på bänken i den sista matchen när Växjö säkrade guldet.

– Självklart ville jag stå den matchen då jag hade varit med hela slutspelet, men det är ett beslut som tränaren tog och inget jag kan påverka. 

Slutet blev inte som han hade hoppats, men det går det inte komma ifrån vilken stark säsong han har bakom sig. 

Förutom succén i ligan fick Rifalk chansen att debutera i Tre Kronor under Beijer Hockey Games i februari. Han höll nollan i landskampen mot Finland.

– Jag har tagit stora kliv från bara förra året. Det har verkligen känts bra för mig personligen och det finns mycket att bygga vidare på. Jag har fått spela hela vägen, många tajta matcher, vilket har varit bra för mig. 

Hur är det att ha Cam Abbott som tränare?

– Han är grymt noggrann och väldigt bra på att få ihop en grupp så alla spelare gör det som förväntas. Kravbilen är hög i Rögle, säger han och fortsätter:

– Chris (Abbott, sportchef) har också gjort mycket för att man ska trivas och må bra när man kommer hit. Han har hjälpt mig mycket. 

Det känns som att Rögle har något spännande på gång.

– Absolut. Vi har etablerat oss och vill verkligen framåt. Det känns kul att vara med på den här resan och spännande att se vad vi kan göra här framöver, säger Rifalk som nyligen skrev nytt kontrakt med Rögle till och med 2023/2024. 

– Vi tycker att Christoffer redan utvecklats och är en av ligans bästa målvakter. Han är dessutom en kanonkille utanför isen, precis den typ av personligheter vi vill ha här, sa Chris Abbott när förlängningen blev klar för en månad sedan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!