Framsteg i arenadiskussionerna: "Ligger i allas intresse"

Diskussionerna som Luleå Hockey har med Luleå kommun om Coop Norrbotten Arena går framåt.
– Min förhoppning att vi ska kunna komma överens innan årsskiftet, säger klubbdirektören Stefan Enbom.

Foto: Kent Vikström/Simon Eliasson

Ishockey2024-11-24 15:00

Det var i juni som Luleå Hockey sa upp arenaavtalet och begärde en omförhandling.

– Vi och kommunen har en dialog som berör allt från det till möjligheterna att utveckla arenan och i förlängningen hela kvarteret, säger Stefan Enbom och fortsätter:

– Det är mycket juridik, men det känns som att det finns en vilja att hitta lösningar även från deras sida, och vi rör oss framåt. Sakta men säkert.

– Så jag är optimistisk, tillägger han.

Avtalet, som Luleå Hockey och Luleå kommun tecknade för 15 år sedan, har sagts upp en gång tidigare. Då ändrade Luleå Hockeys ledning sig och drog tillbaka uppsägningen innan avtalstiden löpte ut, vilket innebar att det förlängdes till och med 30 juni 2025.

– Det är mycket som har förändrats sedan 2010, driften av arenan har blivit dyrare varje år som har gått, och det är Luleå Hockey som har fått ta hela kostnaden. Det tycker vi är orimligt då vi bara nyttjar hälfterna av tiderna i anläggningen, säger Stefan Enbom.

Vad händer om ni inte lyckas komma överens med kommunen innan avtalet går ut?

– Det finns flera olika alternativ. Alla är dåliga, som jag ser det. Ett är att kommunen tar över driften av arenan och de andra ishallarna. Det tror vi, i slutändan, skulle göra driften väsentligt dyrare. Det brukar bli dyrt när kommunen driftar den här typen av anläggningar, och vi tror att vi kan göra det till en lägre kostnad. Så det ligger i allas intresse att vi hittar en lösning. Det borde vi också kunna göra.

En sjupunktslista överlämnades till kommunen i samband med att avtalet sades upp, ett av Luleå Hockeys villkor var en fast årshyra, utan indexreglering. De erbjöd sig att betala 6,5 miljoner kronor i hyra, och föreslog att Luleå kommunen skulle betala för bland annat uppvärmning och snöröjning.

– Luleå Hockey har en, i dagsläget, stark ekonomi och än så länge har vi kunnat hantera driftbolagets underskott på 2 till 3 miljoner kronor per säsong. Men det är inte långsiktigt hållbart och jag hoppas att sunt förnuft kommer segra, säger Stefan Enbom.

– I driftsfrågan är min förhoppning att vi ska kunna komma överens innan årsskiftet, tillägger han.

Under december hoppas han också att de ska kunna presentera ett konkret ombyggnationsförslag för Luleå kommun.

– Vi har anlitat en konsult som håller på att rita på ett och räkna på vad det skulle kunna kosta, säger Stefan Enbom och fortsätter:

– Vi vill initialt addera ett våningsplan till på långsidan som inte renoverades i samband med den förra ombyggnationen, för att göra plats för nya fyslokaler och förråd, sedan vill vi modernisera toaletter och kiosker. I ett senare skede vill vi även bygga loger längs med den sidan.

Ni har tidigare visat intresse för att köpa och utveckla hela kvarteret. Är det fortfarande aktuellt?

– Ja. Ett sånt projekt tar några år att genomföra, men det är en för Luleå Hockey viktig fråga. Att låta oss ta över och förverkliga vår vision om en arenastad vore bra för kommunen med. Det händer mycket runt industrierna här i Luleå och det finns många önskemål och investeringar i infrastrukturen, så de har brist på medel och måste prioritera. Kommunens inställning är också positiv så jag hoppas att vi ska kunna börja bli lite mer konkreta även i den frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!