Förbundskaptenen: "Luleå är helt unika"

Pasi Mustonen tog ut fem spelare från Luleå Hockey i sitt landslag. Nu förklarar han varför. "Luleå är bäst i Europa", säger han.

Pasi Mustonen, förbundskapten i Finland, hyllar Luleå Hockey som den bästa platsen att utvecklas på.

Pasi Mustonen, förbundskapten i Finland, hyllar Luleå Hockey som den bästa platsen att utvecklas på.

Foto: Jussi Nukari

Ishockey2019-12-03 14:33

Luleå Hockey/MSSK har trots Michelle Karvinens skadefrånvaro fyra spelare med i den finska truppen som ska spela turneringen på hemmaplan i Finland. Det är backarna Ronja Savolainen och Jenni Hiirikoski samt anfallarna Noora Tulus och Petra Nieminen.

– Det har varit våra ledande spelare i landslaget. De tillhör alla toppen i Europa och enligt mig så är Petra Nieminen är den klart bästa forwarden i hela Europa, säger Finlands förbundskapten Pasi Mustonen.

Samtidigt som Mustonen hyllar de finska stjärnorna så lyfter han Luleå Hockeys vikt för sina finska adepter. 

– Luleå Hockey är en fantastisk förening och bäst i Europa på att skapa förutsättningar för spelarna att utvecklas till världsspelare. Det finns inget liknande i hela världen skulle jag vilja påstå.

Hur menar du?

– Svårt att förklara, men det har mycket att göra med hur Luleå Hockey är som förening. De är jämställda och det är helt unikt i sig.

Mustonen menar också att flera av de spelarna som valt att flytta till Luleå för att spela hockey har tagit enorma steg som spelare sedan dess. Ett tydligt exempel enligt honom är Petra Nieminen.

– Det finns ingen som är lika komplett som hon (Petra Nieminen). Det finns en Stalder (Lara i Brynäs) som gör hur mycket poäng som helst, men hon tar aldrig ett enda skär hemåt, säger Mustonen innan han fortsätter:

– Petra blir bättre varje dag. Hon har en spelförståelse som är enorm och hon är alltid redo att göra jobbet.

Petra Nieminen var också ytterst nära att avgöra det senaste VM:et i finalen då Finland spelade mot USA, men målet dömdes bort.

– Jag mår fortfarande illa av att se hennes mål som skulle betyda VM-guld. Det som gör mig mest förbannad är att hon hade förtjänat att få göra det där målet. Jag tycker att hon berövades på avgörandet, säger Mustonen.

Enligt Pasi Mustonen finns det ytterligare en faktor som gör att Luleå Hockey är den bästa föreningen för spelare att utvecklas i.

– Det går det inte att förbise att spelare som finns runt omkring Jenni Hiirikoski blir bra. Det är hur hon är som människa och spelare som hjälper alla som är lyhörda.

Ni har fem landslagsspelare i Luleå Hockey vad betyder det för er verksamhet?

– Femman som finns i Luleå är kärnan i vår verksamhet också. Även om ett lag inte bara är fem spelare så är de fem så viktiga för oss. Det är en stor fördel för oss att de får utvecklas i Luleå Hockey.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!